Θεολογία και Ζωή

Ο χλιαρός Χριστιανισμός

5 Αυγούστου 2010

Ο χλιαρός Χριστιανισμός

Του π. Αλέξανδρου Μέν

Συχνά αυτό που περνά για Ορθοδοξία ή οποιαδήποτε άλλη Χριστιανική πίστη είναι απλώς μια θρησκειολογία, η οποία από μόνη της είναι ένα είδος ‘οπίου’ για τον άνθρωπο. Λειτουργεί σαν κάποιο είδος αναισθητικού. Βοηθά τον άνθρωπο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του, πάνω στο οποίο κρεμάται μια επικεφαλίδα: «Μακάριος όποιος πιστεύει ότι στον κόσμο είναι όμορφα».

Αυτό είναι λάθος!… Ο Θεός είναι μια ζωηρή φωτιά και όχι μια ζεστή θαλπωρή και σε καλεί σ’ ένα χώρο όπου πνέουν ένα σωρό δυνατοί, κρύοι άνεμοι, ώστε αυτό που νομίζεις δεν υπάρχει. Έχεις προσαρμόσει και αναπτύξει μια εντελώς διαφορετική θεωρία σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα σου. Έχεις μετατρέψει το Χριστιανισμό σε μια συνηθισμένη, δημοφιλή θρησκεία…

Ο Χριστιανισμός μπορεί να είναι αυθεντικός αλλά μπορεί να είναι και λανθασμένος. Ο λανθασμένος Χριστιανισμός είναι πάντοτε περισσότερο κατάλληλος. Πάντοτε μας ταιριάζει καλύτερα, γι’ αυτό και η σύγχρονη θρησκευτική ζωή συνήθως χαρακτηρίζεται από μια ψεύτικη εκκλησιαστική ζωή. Οι άνθρωποι προτιμούν αυτό που τους βολεύει, ήρεμο και ευχάριστο και το οποίο συνάδει με τις δικές τους ιδέες που τους παρηγορούν και τις οποίες απολαμβάνουν.

Ωστόσο, Ο Κύριος δεν είναι γι ‘ αυτό που μας κάλεσε όταν είπε: « Η οδός είναι στενή», «ο δρόμος είναι στενός». Πάλιν και πολλάκις πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το Πνεύμα δεν είναι ζεστασιά, αλλά φωτιά. Είναι φωτιά.