Θεολογία και Ζωή

Συνύπαρξη ζώων στον Άγιο Νικόλαο

5 Αυγούστου 2010

Συνύπαρξη ζώων στον Άγιο Νικόλαο

Ενας …μικρός ζωολογικός κήπος φαίνεται πως εδρεύει σε μια καταπράσινη γωνιά της νησίδας που φιλοξενεί το μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστωνίδα, τον Αγιο Νικόλαο.

Οικόσιτα ζωάκια τριγυρνούν ελεύθερα στο χώρο όπου διαβιώνουν και αναπαράγονται, αποτελώντας μία ακόμη “ατραξιόν” για τους επισκέπτες του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας.

Μεταξύ τους δύο πάπιες, μία μεγάλη και μία μικρότερη με δεκάδες μικρά παπιά, μία γάτα με τα μικρά γατιά της αλλά και ένα νέο μέλος της παρέας, ένα ήσυχο και συμπαθητικό πρόβατο!

Το αξιοσημείωτο βέβαια της υπόθεσης είναι πως τα ζώα αυτά έχουν εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους ώστε να παραμερίζονται τα άγρια ένστικτα της φύσης σε σημείο που το ένα να μη πειράζει το άλλο!

Παράδειγμα η μεγάλη γάτα αλλά και οι μικρότερες που όχι μόνο δεν ενοχλούν τις πάπιες και τα μικρά παπιά αλλά όταν οι δρόμοι τους τύχει να συναντηθούν, δε περνούν ανάμεσά τους αλλά κάνουν τον γύρο για να μην ενοχλήσουν!

Ο τρόπος με τον οποίο τα ζωάκια στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Νικολάου σέβονται το ένα την ύπαρξη του άλλου είναι πραγματικά μοναδικός και σίγουρα συναντάται σπάνια σε περιπτώσεις συμβίωσης ζώων με διαφορετικές συμπεριφορές και καταβολές.

Ποιος μπορεί να πει ότι η γαλήνη και η θρησκευτική κατάνυξη που επικρατεί στο χώρο των δύο εκκλησιών, δεν άγγιξε ακόμη και τις …ακατέργαστες ψυχές των μικρών ζώων αλλά και όσων αποδημητικών πτηνών επισκέπτονται τη γύρω περιοχή το υδροβιότοπου;

πηγή