Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Το Άγιον Όρος στο έργο δέκα γνωστών Αυστριακών καλλιτεχνών

10 Αυγούστου 2010

Το Άγιον Όρος στο έργο δέκα γνωστών Αυστριακών καλλιτεχνών

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η μεγάλη έκθεση στην ιστορική Μονή Κλοστερνόιμπουργκ στο ομώνυμο προάστιο της Βιέννης, η οποία φιλοξενεί τα έργα δέκα γνωστών Αυστριακών καλλιτεχνών – φωτογράφων, ζωγράφων, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων – που έχουν ως κοινό θέμα τους το Αγιο Ορος.

Η ιστορική Μονή διατηρούσε πάντα, εδώ και σχεδόν εννέα αιώνες, από την ίδρυσή της και μετά, σχέσεις και επαφές με καλλιτέχνες, από τον Νικολάους φον Βερντούν μέχρι τον Εγκον Σίλε, ενώ συνεχίζει την παράδοση αυτή μέχρι τις ημέρες μας με τη σειρά των εποχιακών εκθέσεων “Μονή και Τέχνη”, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η τωρινή μεγάλη έκθεση για το Αγιο Ορος, προσφέροντας σε σύγχρονους καλλιτέχνες ένα βήμα παρουσίασης της δημιουργίας τους.

Τους δέκα καλλιτέχνες – τρεις από τους οποίους δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή – συνδέει μια μακρά φιλία δεκαετιών, βασισμένη στην αγάπη τους και στους δεσμούς τους με την πνευματικότητα και τη μαγεία της Αθωνικής Πολιτείας και του εκεί μοναχισμού, όπως και με τη σημασία της ως κοίτη της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού της.

Η δημιουργία αυτής της “ομάδας” των δέκα Αυστριακών καλλιτεχνών έχει τις ρίζες της στην πρώτη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει το 1955 στο Αγιο Ορος, ο γνωστός Τιρολέζος φωτογράφος και κλωστουφαντουργός Βάλτερ Μάτις, ο οποίος στις μεταξύ δεκαετίες ξαναβρέθηκε στον “Κήπο της Παναγίας” πάνω από εκατό φορές, έχοντας ασπαστεί και προσχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ορθόδοξη πίστη.

Πάνω από 75 αριθμούν τα ταξίδια του στο Αγιο Ορος, για τον διάσημο Αυστριακό γραφίστα και ζωγράφο Χέρβιγκ Τσενς που πρωτοβρέθηκε εκεί το 1979 μαζί με τον στο μεταξύ αποθανόντα, συγγραφέα Χάιντς Μπόρερ και τον φωτογράφο Χέλμουτ Μπίχλερ, ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει καταγράψει με τη μηχανή του εκατοντάδες πρόσωπα μοναχών αλλά και την όλη καθημερινή ζωή στην Αθωνική Πολιτεία.

Ηδη, από το δεύτερο ταξίδι του στον Αθω, ο Τσενς άρχισε να παίρνει μαζί του διάφορους Αυστριακούς καλλιτέχνες, σχηματίζοντας έτσι στην πορεία του χρόνου έναν κύκλο, μια ομάδα, από φωτογράφους, ζωγράφους, αρχιτέκτονες και συγγραφείς, όπως ο γνωστός δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τη διεθνή πολιτική, Χάιντς Νούσμπαουμερ.

Το αφιερωμένο στο Αγιο Ορος, βιβλίο του Νούσμπαουμερ “Ο μοναχός μέσα μου-Εμπειρίες ενός προσκυνητή του Αθω”, ανακηρύχτηκε πρόπερσι “Χρυσό βιβλίο της χρονιάς” στην Αυστρία, μετά την επιτυχία του να ξεπεράσει σε πωλήσεις, μέσα σε λίγους μήνες, τα 25.000 ανάτυπα, ενώ στο μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει μεταφράσεις του στα ελληνικά και στα ρωσικά, και στη Βουλγαρία απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Ξένου Πολιτισμού.

Οπως τονίστηκε στα εγκαίνια της έκθσης στη Μονή Κλοστερνόιμπουργκ, στο έργο τους οι δέκα δημιουργοί καταγράφουν ή περιγράφουν, ο καθένας με την τέχνη του, την εκπληκτική φύση του Αγίου Ορους, την ομορφιά των μονών του, των εικόνων του και των άλλων θησαυρών του, αλλά και την εντυπωσιακή φιλοξενία και φιλικότητα από μέρους των μοναχών, μεταλαμπαδεύοντας, κατά κάποιο τρόπο, στο δυτικό κόσμο την μοναδικότητα και την πνευματικότητα της Αθωνικής Πολιτείας.

Στους δέκα δημιουργούς συγκαταλέγεται ο καταγόμενος από την Ερμούπολη της Σύρου, γνωστός Ελληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης, αρχιτέκτονας Δημήτρης Μανίκας, με γνωστές αρχιτεκτονικές μελέτες του για τις μονές του Αθω.

Εκτός των προαναφερθέντων, στην έκθεση εκτίθενται έργα του γλύπτη και αρχιτέκτονα Σεπ Μπρούγκερ, του εικαστικού Γκέραλντ Νίτσε, του διάσημου σκιτσογράφου Πάουλ Φλόρα που πέθανε πέρσι, καθώς και του αποθανόντα το 2008, Ράινχολντ Τζβέργκερ, ο οποίος έχει κάνει την θεωρούμενη ως πλέον επίσημη και πληρέστερη χαρτογράφηση του Αγίου Ορους.

Τη μοναδικότητα του Αγίου Ορους και του εκεί μοναχισμού, όπως και στη σημασία του για την Ορθοδοξία, έχουν γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες οι χιλιάδες των Αυστριακών που έχουν βρεθεί ως προσκυνητές στο Αγιο Ορος.

Δύο κορυφαίες Αυστριακές προσωπικότητες το επισκέφθηκαν πρόπερσι, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το Μάιο του 2008, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και λίγο νωρίτερα ο πρώην καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ.

Πηγή: http://romfea.gr/component/content/article/25-2009-12-18-08-37-46/5554-2010-08-09-16-42-58