Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο… Αμστερνταμ

11 Αυγούστου 2010

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο… Αμστερνταμ

Δύο μεγάλες, παράλληλες εκθέσεις, που διοργανώνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Αμστερνταμ φωτίζουν την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και την επίδραση των Ελλήνων στην Ασία και την Αίγυπτο.

Στο μουσείο Αμστερνταμ Ερμιτάζ (το οποίο αποτελεί παράρτημα του αντίστοιχου της Αγίας Πετρούπολης) παρουσιάζεται η έκθεση με θέμα «Ο Αθάνατος Μέγας Αλέξανδρος» (17 Σεπτεμβρίου 2010-20 Μαρτίου 2011) με ελληνική συμμετοχή, ενώ στο πολύ γνωστό μουσείο Aλαρντ Πέρσον, η έκθεση έχει τίτλο «Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Οι Eλληνες στην Αίγυπτο» (18 Σεπτεμβρίου 2010-18 Μαρτίου 2011) και επικεντρώνεται στο αιγυπτιακό σκέλος της εκστρατείας του Μακεδόνα στρατηλάτη και την επίδραση που άσκησαν ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Ελληνες στην Αίγυπτο.

Το Ερμιτάζ στο Αμστερνταμ θα φιλοξενήσει περισσότερα από 350 εκθέματα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο κόσμημα Gonzaga Cameo. Η έκθεση δείχνει πώς συναντήθηκαν δύο μεγάλοι πολιτισμοί: ο ελληνικός κόσμος και οι αρχαίες αυτοκρατορίες της Ανατολής, μαζί τους και ο κόσμος των νομάδων.

Το μοναδικό κόσμημα Gonzaga Cameo

Δείχνει ότι παντού, απ’ όπου κι αν πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, ξεκίνησε η διαδικασία του εξελληνισμού, η επικράτηση δηλαδή της ελληνικής αρχιτεκτονικής, της τέχνης, της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού τρόπου ζωής. Τα εκθέματα καλύπτουν μια χρονική περίοδο 2.500 ετών και ξεκινούν από την ενότητα «Μύθοι του Αλέξανδρου» με παραστάσεις -ανάμεσα σε άλλα- από πίνακες του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, ταπισερί και έργα τέχνης που απεικονίζουν τους ηρωισμούς και τις νίκες του.

Προκειμένου μάλιστα να προωθήσουν καλύτερα την έκθεση αυτή, οι υπεύθυνοι του μουσείου Αμστερντάμ Ερμιτάζ, σε συνεργασία με το γραφείο Τύπου και επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, αποφάσισαν να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ στην Πέλλα, με την παράλληλη παρουσίαση αρχαιολογικών χώρων της Μακεδονίας, στο οποίο θα μιλούν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι, κ.ά.

Στη διάρκεια της εξάμηνης έκθεσης θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές, ακόμη και θεατρικές παραστάσεις με σχετική θεματολογία στο αμφιθέατρο του μουσείου. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η έκθεση στο μουσείο Αλαρντ Πέρσον, η οποία έχει στόχο να αναδείξει την επίδραση που άσκησε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αίγυπτο, φέρνοντας στοιχεία του δυτικού πολιτισμού στην Ανατολή.

Η επίδραση αυτή ήταν ορατή και έδωσε νέα ώθηση στην τέχνη, την τεχνολογία και την επιστήμη και συνεχίστηκε μέχρι το 30 π.Χ., όταν η Κλεοπάτρα, η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής αρχαίας Αιγύπτου, νικήθηκε από τους Ρωμαίους. Με την έκθεση αυτή θα ανοίξει μια συζήτηση στο μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο, ένα σημαντικό όσο και αμφιλεγόμενο πρόσωπο στην παγκόσμια ιστορία.

Ιδιαίτερη διάσταση λόγω Χάγης

Τόσο οι δύο εκθέσεις στο Αμστερνταμ όσο και η ελληνική τους διάσταση έχουν ιδιαίτερη σημασία και για έναν άλλο λόγο. Αυτό το διάστημα στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Επίσης, πρέσβης της τελευταίας στη Χάγη είναι ο πρώην ειδικός διαπραγματευτής με την Ελλάδα Ατανάς Ντιμιτρόβ, ο οποίος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την ελληνική διάσταση των δύο σημαντικών εκθέσεων.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ – ΕΛΕΝΗ ΒΑΝΗ

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=24018948#