Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί το ασφαλιστικό σύστημα

13 Αυγούστου 2010

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί το ασφαλιστικό σύστημα

Ανείσπρακτες οφειλές ύψους 15 δισ. ευρώ και έκρηξη της ανεργίας αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες βόμβες του συστήματος.

Έκρηξη της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας φοβάται η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ήδη οι ενδείξεις που έχουν από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα κρίνονται και είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ενώ την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία στέλνουν «περίεργα» σήματα για την επόμενη μέρα τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ώρες, οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχονται σήμερα σε περίπου 15 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρχει ελπίδα είσπραξης τους μέσα στο προσεχές διάστημα. Μόνο που η αύξηση της ανεργίας, που θα επιφέρει μείωση των εισφορών και η αποδεδειγμένη αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, για το σύνολο του συστήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα προσπαθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα να συγκεντρώσουν ένα μέρος των οφειλών, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ελπίδες ότι θα καταφέρουν και κάτι ιδιαίτερο. Ακόμα κι ένα 3% με 5% των οφειλομένων, πάντως, να μπει άμεσα στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών, θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να λειτουργήσει λυτρωτικά για το ασφαλιστικό σύστημα.

Πηγή: VORIA.GR