Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Έληξε η ομηρία στη Μανίλα

23 Αυγούστου 2010

Έληξε η ομηρία στη Μανίλα

Παραδόθηκε ο πρώην αστυνομικός που κρατούσε 16 ομήρους σε λεωφορείο και απειλούσε να τους σκοτώσει.

Ο ένοπλος πρώην αστυνομικός κρατούσε λίγο πριν το τέλος 16 ομήρους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ, σε λεωφορείο στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα, ενώ απειλούσε να τους σκοτώσει αν πλησιάσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας, μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός, στον οποίο έκανε δηλώσεις.

«Μπορώ να δω εκεί ότι καταφτάνουν πολλές ομάδες των ειδικών δυνάμεων, βρίσκονται παντού τριγύρω», ανέφερε ο δράστης Ρολάντο Μεντόσα σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικώς στον τοπικό ραδιοσταθμό Radio Mindanao Network, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας.

«Ξέρω ότι θα με σκοτώσουν, γι’ αυτό τους λέω να φύγουν γιατί όπου να’ ναι θα κάνω το ίδιο εδώ», προσέθεσε.

ίναι η πρώτη φορά που ο δράστης και πρώην αστυνομικός, ο οποίος αποπέμφθηκε το 2008 από την αστυνομία, έκανε δηλώσεις δημοσίως μετά τη σύλληψη των ομήρων σήμερα το πρωί.

Μέσα στο λεωφορείο βρίσκονταν 16 όμηροι, οι περισσότεροι ξένοι. Έξι από αυτούς είναι Κινέζοι- ανάμεσά τους και τρία παιδιά- και δύο Φιλιππινέζοι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Δύο από τους Κινέζους που απελευθερώθηκαν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που εμφάνισαν υπέρταση στη διάρκεια του επεισοδίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία παρέδωσε πίτσα και αναψυκτικά στους ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο λεωφορείο καθώς και επιπλέον καύσιμα για το όχημα ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού του.

Ο 55χρονος δράστης, Ρολάντο Ντελ Ροσάριο Μεντόσα, αποπεμφθείς αστυνομικός, απαιτούσε οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους με την οποία τον απομάκρυναν από το Σώμα το Φεβρουάριο του 2009 επειδή κρίθηκε ένοχος για εκβίαση και παρενόχληση.

Τον επόμενο χρόνο θα έβγαινε στη σύνταξη αν δεν είχε αποπεμφθεί από την αστυνομία. Στο παρελθόν ο Μεντόσα είχε λάβει αρκετές διακρίσεις για το υποδειγματικό του έργο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, Αμπρόζ Λι, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι έχει διατυπωθεί αίτημα προς την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να μην γίνει χρήση βίας στο πλαίσιο της προσπάθειας απελευθέρωσης των τουριστών από το Χονγκ Κονγκ, που κρατούνται όμηροι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ