Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μηνύματα αγώνος και ελπίδος από τον Κονίτσης Ανδρέα

2 Σεπτεμβρίου 2010

Μηνύματα αγώνος και ελπίδος από τον Κονίτσης Ανδρέα

Ανακοινωθέν της Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Πρωτοφανής προσέλευση των πιστών συνέβη εφέτος, κατά κοινή ομολογία, στους Ιερούς Ναούς , στα Μοναστήρια και στα Εξωκκλήσια της Πατρίδας μας κατά την Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Θέλετε η οικονομική κρίση, θέλετε η απογοήτευση των ανθρώπων από τους κράχτες που τους υπόσχονταν χαρά και ικανοποίηση ψυχική στην ματαιότητα του κόσμου και στην αμαρτία , θέλετε η βεβαιότητα των ανθρώπων ότι πραγματική ψυχική ειρήνη βρίσκεται στην μεγάλη Μάνα όλων μας , την Παναγία, πάντως, ουρές σχηματίστηκαν φέτος στους Ναούς της Θεομήτορος για να πάρουν λίγο από την χάρη Της και να αναψυχθούν εσωτερικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, όπως κάθε χρόνο, πλήθος κόσμου έτρεξε να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας και ν’ αγρυπνήσει μαζί της, έξω, στο προαύλιο του Μοναστηριού, που διήρκησε η Αγρυπνία από τις 9 το βράδυ της παραμονής έως τις 5.30 το πρωί της 15ης Αυγούστου.

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ κατά τον Εσπερινό εκφώνησε λόγο δυνατό και συγκροτημένο, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα αγώνος αλλά και ελπίδος που αφορούν τόσο το εθνικό μέλλον της Πατρίδος μας όσο και την ψυχική ενδυνάμωση του καθενός μας.

Ξεκίνησε, μετά από μία σύντομη εισαγωγή στο πρόσωπο της Θεοτόκου, με την είδηση – θαύμα που για πρώτη φορά φέτος, δόθηκε η άδεια από τις τουρκικές αρχές να λειτουργήσει, μετά από 87 χρόνια, το γνωστό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Αυτοί που είπαν ότι οι τάφοι έχουν μεγάλη έλξη, είπαν μία αλήθεια, διαπίστωσε. Στην συνέχεια έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά της παρουσίας της Θεοτόκου ως Υπερμάχου Στρατηγού του Έθνους μας κατά το 1940, παιρνόντας στη συνέχεια και στην εθνικής σημασίας μορφή του Σεβαστιανού, που βρίσκεται θαμμένος στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης, ο οποίος, όπως λέει ο ποιητής, “δεν πέθανε και ούτε κοιμάται, ούτε υπάρχουν πλέον σύνορα γι’ αυτόν. Μα, κάθε βράδυ τώρα, περπατεί στη γη της Βορείου Ηπείρου, την γη των τόσων στεναγμών, και σπίτι – σπίτι, και χωριό – χωριό κι’ ως πέρα, περνάει τη νύκτα και ευλογάει. Ακόμα, και στα ονείρατα ακόμα, των παιδιών και των μανάδων φυσάει την φλόγα δυνατά. Τη φλόγα που λέει : Κουράγιο αδέλφια Βορειοηπειρώτες οι καμπάνες χτυπούν ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Κατόπιν συνέχισε μια σύντομη μεν, αλλά περιεκτική πληροφόρηση γύρω από τα φλέγοντα εθνικά μας θέματα, όπως το είχε καθιερώσει, χρόνια τώρα, ο μακαριστός Σεβαστιανός. Και δεν είναι λίγα τα θέματα αυτά, και ομολογουμένως έχουν δεινώς περιπλακεί, παρά τις προσπάθειες που φαίνονται να καταβάλλουν οι κατά καιρούς και καθ’ ύλην αρμόδιοι της Πατρίδος μας.

Άρχισε με το ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ, και επισήμανε τα εξής τρία θέματα τα οποία δεν προοιωνίζονται καλές εξελίξεις για το εθνικό μας θέμα. Πρώτα – πρώτα οι περιβόητοι “Τσάμηδες”, οι οποίοι στις 27 Ιουνίου, εφέτος, ημερομηνία που εδώ και λίγα χρόνια την έχουν καθιερώσει ως ημέρα της δήθεν “γενοκτονίας τους” από τους Έλληνες, την 27η Ιουνίου δηλαδή, οργάνωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στους Αγίους Σαράντα και πραγματοποίησαν πορεία προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Σαγιάδας. Φέτος όμως, ο εορτασμός τους είχε και μια προκλητική ιδιαιτερότητα : Οι εκδηλώσεις και η πορεία στηρίχθηκαν από τον Δήμαρχο των Αγίων Σαράντα Έντμουτ Γκιόκα, ο οποίος είχε εκλεγεί και με τις ψήφους των Ελλήνων κατοίκων της πόλεως, αφού τον είχε προτείνει για το Δημαρχιακό αξίωμα, δυστυχώς, η “ΟΜΟΝΟΙΑ”. Στην πορεία τους οι “Τσάμηδες” φώναζαν συνθήματα για την “Μεγάλη Αλβανία” και εναντίον της Ελλάδος, αλλά και για την εδώ επιστροφή τους. Υποστηρίζεται εντόνως ότι είναι ανεκτοί από την Κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, ενώ είναι γνωστό πως συνδέονται και επικοινωνούν με τους Αλβανούς εθνικιστές του Κοσσόβου και των Σκοπίων. Πρόσφατα μάλιστα ο Πρόεδρος του Τσάμικου κόμματος της Αλβανίας κος Ιντρίζι επισκέφθηκε το Κόσσοβο, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές. Το ότι δε το “Τσάμικο” το υποκινεί η Αλβανία φάνηκε, εκτός των άλλων, και από το ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο με πρόταση του κ. Ιντρίζι τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα δήθεν θύματα της δήθεν γενοκτονίας των “Τσάμηδων” . Να τα σημειώνετε αυτά, τόνισε ,έντονα, ο Μητροπολίτης. Και εδώ έκρινε καλό να αναφερθεί στην ανακοίνωση του αυτοαποκαλούμενου “Αλβανικού Εθνικού Στρατού” στο διαδύκτιο και στα ΜΜΕ της Αλβανίας, του Κοσσόβου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, την ανακοίνωση δηλαδή, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός ξεκίνησε τις προετοιμασίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την ίδρυση της Μεγάλης Αλβανίας, παρακαλώ. Τονίζει δε μεταξύ άλλων ότι, ” ήλθε ο καιρός για απαλλαγή των Αλβανών από τους Σέρβους, τους ΣλαβοΜακεδόνες και τους Έλληνες κατακτητές, οι οποίοι δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να σκοτώνουν αθώο Αλβανικό πληθυσμό, που ζει στα πατροπαράδοτα εδάφη του, γι’ αυτό και ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, μας απειλεί ο Αλβανικός, ο νεότευκτος αυτός, Αλβανικός Στρατός.

Θα σας υπενθυμίσω, μιλώντας εκτός διφθέρας ο Σεβασμιώτατος, γιατί υποθέτω πρέπει να το ακούσατε χθες και σήμερα από τα Μέσα Ενημερώσεως την δολοφονία που έγινε χθες στην Χειμάρρα ενός 37χρονου νεαρού Χειμαρριώτη. Ξέρετε για ποιό λόγο ; Διότι επέμαινε να μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του. Και πήγαν δυό, τρεις, πέντε αλβανοί εθνικιστές φανατικοί, οι οποίοι αφού τον εχτύπησαν, τον έριξαν κάτω μ’ ένα αυτοκίνητο, το οποίο πέρασε από πάνω του το αυτοκίνητο, και μετά μου λένε για φιλίες και για καλές σχέσεις. “Παραμύθια της Χαλιμάς” δηλαδή.

Το 2ο που αφορά το Βορειοηπειρωτικό, και που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ναυτική Τουρκική δύναμη που ανέρχεται σε 1125 πεζοναύτες, εδρεύει ήδη στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, ύστερα από σχετική άδεια παραμονής που εξασφάλισε από την Αλβανική Βουλή. Αυτό το γεγονός, αλλά και η γενικότερη στενότατη προσέγγιση και συνεργασία Τουρκίας και Αλβανίας, φαίνεται πως επεξηγεί τώρα πλήρως γιατί απορρίφθηκε από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο η επικύρωση της Ελληνο- Αλβανικής συμφωνίας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδος μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Το 3ο είναι η αρπαγή των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών, βάσει Σουλτανικών Φιρμανίων, καθώς και η εισρροή στην Ελλάδα τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών, όπως τελευταία περιέγραψε την κατάσταση με μελανά χρώματα ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Ιωαννίνων. Δυστυχώς, ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, που επισκέφθηκε την Αλβανία τον περασμένο Μάρτιο, δεν έκανε λόγο για το οργανωμένο έγκλημα και την φύλαξη των Συνόρων, για τα οποία η Αλβανία δείχνει μια αχαρακτήριστη ολιγωρία, αλλά αρκέστηκε να πλαίξει το εγκώμιο του ομολόγου του Υπουργού και της Αλβανικής Αστυνομίας. ” Να με λες κυρ-Γιάννη, να σε λέω κυρ-Γιώργη, να πάνε καλά οι δουλειές μας”. Θυμάμαι που το έλεγε συχνά ο προκάτοχός μου αυτό, σχολίασε με μία αίσθηση χιούμορ ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα τρία μεγάλα εθνικά μας θέματα : στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ, στο ΑΙΓΑΙΟ και στο λεγόμενο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ” που, δυστυχώς, έχουν περιπλεχθεί λίαν αρνητικώς. Ο δήθεν Πρόεδρος του Τουρκο-Κυπριακού ψευδοκράτους Έρογλου, απέρριψε πρόσφατα τις προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για βιώσιμη λύση του Κυπριακού επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η Τουρκία πατρονάρει τους Τουρκοκυπρίους, οπότε λύση δεν πρέπει να αναμένεται. Εν τω μεταξύ το πλοίο “Πιρί Ρέϊς” αλωνίζει τα θαλάσσια νερά του Καστελορίζου, ήδη δε και δεύτερο τουρκικό πλοίο , το “Τσεσμέ” κάνει προκλητικά τον περίπατό του και αυτό στο Αιγαίο, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση αρκείται να λέει ότι : “Παρακολουθεί την υπόθεση”.

Τώρα ως προς το λεγόμενο “Μακεδονικό” οι Σκοπιανοί συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις και την προπαγάνδα τους. Μάλιστα τα Σκόπια προχώρησαν στην χρήση του όρου, προσέξτε το αυτό, επισήμανε ο Μητροπολίτης, “Μακεδονική Προεδρεία” επειδή δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ευθέως την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σ’ ένα Διεθνή Οργανισμό. Αυτό έγινε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου και ανέλαβαν την Προεδρεία. Έτσι παρέκαμψαν τον όρο της ενδιάμεσης συμφωνίας, που έλεγε πως μπορούν οι Σκοπιανοί να συμμετέχουν σε Διεθνείς Οργανισμούς μόνον σαν “FYROM” και όχι σαν “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εξακοντίζοντας την διεθνή προπαγάνδα τους και εκμεταλλευόμενοι και το τελευταίο χιλιοστό του χωροχρόνου, μην αφήνοντας καμμιά ευκαιρία χαμένη. Εξοργιστική επίσης είναι η διαπίστωση, πως μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται η γλώσσα των Σκοπίων σαν “Μακεδονική”, χωρίς, δυστυχώς, την παραμικρή αντίδραση της Ελλάδος που έχει παραγκωνισθεί και παραμερισθεί σε πρωτόγνωρο βαθμό από τις τραγικές και δυσμενέστατες εξελίξεις. Τέλος, η πολιτική της σύνθετης ονομασίας, όπως θρυλείται, είναι καταστροφική και παγιώνει το όνομα Μακεδονία και τα παράγωγά του ως διεθνές αναγνωριστικό και προσδιοριστικό των Σκοπίων. Κάτι δηλαδή, που ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία και νέα εθνική καταστροφή στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, αγαπητοί αδελφοί, συνέχισε ο Μητροπολίτης Ανδρέας, υπάρχει και το ζήτημα της ΘΡΑΚΗΣ. Όπως κατήγγειλε η συμπατριώτισσά μας, ηρωϊκή δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής συντελεί στην πολιτιστική γενοκτονία των Πομάκων και των Ρωμά της Θράκης. Οι Ρωμά είναι οι Τσιγγάνοι. Στην Θεσσαλονίκη, όπου βραβεύτηκε από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης η Χαρά Νικοπούλου, μπροστά σε εκατοντάδες κατοίκους της συμπρωτεύουσας, που την επευφημούσαν και την καταχειροκροτούσαν, τόνισε ότι : Η Μειονότητα στη Θράκη είναι Μουσουλμανική, δεν είναι Τουρκική. Υπογράμμισε δε, ότι “πολλές φορές βρέθηκα αντιμέτωπη με τους εγκάθετους του Τουρκικού Προξενείου Κομμοτηνής, που με κάθε τρόπο αντιδρούσαν στην παρουσία μου στο Δέρειο , μια και προκλητικά κάνουν τα πάντα για να εκτουρκίσουν τους Πομάκους και τους Ρωμά, και ευτυχώς , αποτέλεσα, εν μέρει, τροχοπέδη στα σχέδιά τους. Αξίζει να σημειώσουμε, αγαπητοί, ότι τα μέλη του Πομακικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νομού Ξάνθης απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου και την Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας πως “το επίσημο Ελληνικό Κράτος τους υποχρεώνει να μάθουν Τουρκικά, μια γλώσσα, που όπως τονίζουν, δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ”. Και διερωτάται κάνεις : Μήπως το Ελληνικό Κράτος παρεφρόνησε ;

Δεν παρέληψε να αναφερθεί ο Σεβασμιώτατος , επί τροχάδην, σε ορισμένα θέματα που σημάδευσαν την πορεία του Γένους των Ελλήνων και που έκρινε ο ίδιος απαραίτητα να επισημανθούν :

1) Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει μεταξύ των άλλων και αυτά : ” Η Πολιτεία, όχι μόνο δεν λαμβάνει καμμιά μέριμνα για τους Πολυτέκνους, οι οποίοι περισσότερο από κάθε άλλον συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα με τα πολλά παιδιά τους, αλλά και όποιες διατάξεις υπάρχουν τις καταργεί και εξομοιώνει στα όρια της ηλικίας για την συνταξιοδότηση τους Πολυτέκνους με τους αγάμους. Τις πολύτεκνες μητέρες με τις άγαμες μητέρες. Προφανώς θέλγεται η Πολιτεία με το να μεταβάλλει την Χώρα σ’ ένα απέραντο Γηροκομείο και στη συνέχεια σε Νεκροταφείο. Καμμία “τρόϊκα” δεν εζήτησε την εξομοίωση των αγάμων με τους Πολυτέκνους και την κατάλυση κάθε μέτρου κοινωνικής μέριμνας. Οι Πολύτεκνοι ζητούν όραμα και ελπίδα και όχι μέτρα καταστροφής και αυτοκτονίας. Ο δε Σύλλογος Πολυτέκνων του Νομού Ιωαννίνων σε σχετικό έγγραφό του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό καταλήγει : α) Αν μια Χώρα δεν έχει παιδιά, ούτε οικονομία θα έχει, ούτε στρατό θα έχει, ούτε εκπαίδευση θα έχει, ούτε ανάπτυξη θα έχει, ούτε ζωή και ύπαρξη. β) Τα προβλήματα του πληθησμού είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε. Η εκδίκηση έρχεται.

2) Περνάμε τώρα στο θέμα των λαθρομεταναστών, το οποίο η Πολιτεία αντιμετωπίζει με ερασιτεχνισμό και με προφανείς κομματικές σκοπιμότητες. Έχουμε την αγωνία μιας ελληνίδας Καθηγήτριας, η οποία διδάσκει σε ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικό Λύκειο) του Πειραιώς, όπου, όπως γράφει, ” φοιτούν πολλά Πακιστανάκια και Αλβανάκια και από λοιπές χώρες. Κατά καιρούς, λέει η εν λόγω καθηγήτρια, ρωτάω τους μαθητές μου, τι θα κάνουν σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία; Η απάντηση που παίρνω από τους Αλβανούς, Πακιστανούς και λοιπούς ξένους μαθητές είναι ίδια για όλους : – ” Εγώ, κυρία, είμαι μουσουλμάνος, και η θρησκεία μου με υποχρεώνει να πολεμήσω στο πλευρό της Τουρκίας. Ισχύει και για κάποια αλβανάκια, που είναι βαπτισμένοι χριστιανοί, και αυτοί το ίδιο λένε. -” Είμαι μουσουλμάνος και πρέπει να πολεμήσω στο πλευρό των Μουσουλμάνων” . Ακόμη, οι αλβανοί μαθητές τσακώνονται με βορειοηπειρώτες μαθητές, τους οποίους κάνουν φραστικές επιθέσεις με τα λόγια : – “Ποιό πολύ μετράει ο δικός μου λόγος που είμαι ξένος, από τον δικό σου που είσαι Έλληνας” . Με τ’ αυτιά μου το άκουσα, συνεχίζει η Καθηγήτρια και καταλήγει : “Το λειτούργημα που εξασκώ με υποχρεώνει ν’ αντιμετωπίζω τα παιδιά όλα με τον ίδιο τρόπο. Αλλά σκέπτομαι, αν οι Αλβανοί μας κοροϊδεύουν μέσα στα μάτια μας, τότε αυτά τα παιδιά που δεν αισθάνονται Έλληνες, μεθαύριο, αν μπει η Χώρα μας σε κίνδυνο, τι θα γίνει ; Γι’ αυτό είχε πολύ δίκαιο κάποιος, που σημείωσε τούτα τα λόγια : ” Εάν περάσεις τα ελληνικά σύνορα παράνομα, εξασφαλίζεις : εργασία, άδεια οδήγησης, κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, ευημερία, κουπόνια φαγητού, πιστωτική κάρτα, επιδοτούμενο μίσθωμα η δάνειο για ν’ αγοράσεις σπίτι, δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, την κάλυψη ελληνικών κομμάτων για να βρίζεις την Ελλάδα, ενώ τώρα, σε λίγο, θα μπορείς να φτιάξεις και δική σου πολιτική παράταξη”.

Ένα τρίτο ζήτημα, που προκαλεί εντροπή και θλίψη, είναι η προσπάθεια κάποιων κύκλων να φύγουν από τα σχολεία σταυροί και εικόνες, γιατί λένε, διαχωρίζουν τους μαθητές. Αλλά αν δεν υπήρχαν ο Σταυρός και οι Άγιες Εικόνες, κι ο,τι άλλο εκφράζει η συμβολίζει την πίστη στον αληθινό Θεό της αγάπης, της ελευθερίας, του σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας, τότε δεν θα υπήρχε η κοινωνία ανθρώπων αλλά ζούγκλα. Αυτό που δυστυχώς θέλουν να φέρουν οι δήθεν προοδευτικοί στην πατρίδα μας. Ευτυχώς, το είδα τελευταία να δημοσιεύεται, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, η Ελληνική Κυβέρνηση συντάχθηκε στο πλευρό της Ιταλικής Κυβερνήσεως, η οποία αντιτίθεται στην αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων από τις τάξεις των σχολείων. Μακάρι να δώσει ο Θεός, να ευωδοθεί η καλή προσπάθεια της ιταλικής κυβερνήσεως, με την οποία, όπως είπαμε, συμπράττει και η δική μας κυβέρνηση.

Γι’ αυτό, όσο και αν σας φανεί παράξενο αυτό που θ’ ακούσετε τώρα, σας λέω, τονίζοντας τα λόγια του ο Σεβασμιώτατος, ότι συνυπογράφω αυτό που διεκήρυξε ο γνωστός Μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (σας φαίνεται περίεργο, καθόλου να μην σας φαίνεται περίεργο, γιατί να σας φαίνεται περίεργο;) στην επιστολή – σκληρή καταγγελία που έστειλε στην ανεκδιήγητη Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα : – ” Ξυπνείστε, Έλληνες ! Τεμαχίζουν την Πατρίδα μας ! Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, τονίζει ο κ. Θεοδωράκης, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε, και ενωμένοι ν’ αντιμετωπίζουμε, όπως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας”.

Όμως, αδελφοί μου, απευθυνόμενος στο πιστό λαό του Θεού ο Σεβασμιώτατος, μπορούμε να ελπίζουμε, δόξα τω Θεώ, ότι δεν χάθηκε η λεβεντιά από την Ελλάδα. Μέσα στο βαρύ κλίμα της αναρχίας, του εγκλήματος και της “αρπαχτής” , που προσπαθούν να δημιουργήσουν γνωστοί – άγνωστοι, κι όσοι ψαρεύουν σε “θολά νερά”, τρεις λεβέντες στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και ελληνικής λεβεντιάς. Αντιγράφω από το τεύχος του Μαρτίου του Περιοδικού ” Η Δράσις μας”, που εκδίδει η Χριστιανική Φοιτητική Δράση. Και πρέπει να σας πω, ότι το γεγονός ανέγραψε και ολόκληρος ο Τύπος των Αθηνών. ” Βλαστοί της ελληνικής επαρχίας και οι τρεις. Οι δυό σκοποί στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου εφέτος. Ο Βασίλειος Βερνίκος από την Νάξο, και ο Ιωάννης Ανδρεάκος από την Ελιά της Μάνης. Ο τρίτος, ο Μάριος Θεοδώρου, παρατηρητής εύζωνας από την Λιβαδειά. Ειδοποιημένος επειγόντως ο τελευταίος, ο Θεοδώρου, από την Προεδρική Φρουρά , ότι δίπλα από την Φρουρά έχει τοποθετηθεί βόμβα, έτοιμη να εκκραγεί, είπε στους δύο σκοπούς, ότι μπορούν ν’ αφήσουν την σκοπιά και να φύγουν, διότι η περιοχή έχει εκκενωθεί. Εκείνοι, όμως, δεν του απήντησαν, διότι ο εύζωνας φρουρός δεν ομιλεί. Του έγνεψαν “ΟΧΙ”. Έμειναν στην θέση τους ακίνητοι, ολόρθοι, ατρόμητοι, με το αετήσιο βλέμμα τους. Την ίδια στάση τήρησε, αφού στάθηκε στο μέσο τους και ο παρατηρητής. Η βόμβα των θρασύδειλων άγνωστων εξερράγη, θραύσματα έφτασαν λίγα βήματα από την σκοπιά τους. Ωστόσο, η ατρόμητη στάση και των τριών, εξουδετέρωσε τον εντυπωσιασμό που στόχευαν οι αυτουργοί κακοθελητές. Τις εντυπώσεις κέρδισαν οι τρεις, έως τότε άγνωστοι εύζωνες, κάνοντας τους Έλληνες να αναπνεύσουν, να αναθαρρύσουν, να ελπίσουν, να αισθανθούν περήφανοι για τα παιδιά τους, για τους εκφραστές και τους φρουρούς των ιδανικών μας. Δίκαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τους δεξιώθηκε, τους τίμησε, φωτογραφήθηκε μαζί τους και έτσι τους έκανε γνωστούς σε όλη την Ελλάδα. Και προσφωνώντας τους τους είπε με ύφος δωρικό, λόγο λακωνικό και πέρα ως πέρα αληθινό : ” Στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Έλληνα. Θερμά συγχαρητήρια για την αφοσίωση στο καθήκον. Μπράβο σας ! Δώσατε ένα μήνυμα, που επαναλαμβάνω, ότι στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Έλληνα. Είστε λεβέντες. Καλοί πολίτες. Γιατί είμαι βέβαιος ότι θα είστε και καλοί πολίτες. Θα φωτογραφηθώ μαζί σας, κι ας είστε πανύψηλοι”. Και φωτογραφήθηκε. Μαζί τους και ο υποδιοικητής της Προεδρικής Φρουράς Ταγματάρχης Νικόλαος Θάνος. Λεβέντες εύζωνοι. Παιδιά γνήσια της Ελλάδος. Σας ευχαριστούμε για το νέο “ΟΧΙ”. Το μήνυμά σας έφτασε σε όλη την Ελλάδα. Και σε όλο τον κόσμο. Όσοι αισθάνονται Έλληνες το πήρανε και αναθαρρήσανε.

Να, όμως, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, και μια άλλη εξίσου ενθαρρυντική είδηση. Την διαβάσαμε στο χρονογράφημα της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου, στο φύλλο της 24ης του περασμένου Ιουλίου, στην Εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” με τίτλο : “Το παιδί από το Περιστέρι”. Στην αρχή του χρονογραφήματος η Στεφανοπούλου κάνει λόγο για τις κακές ειδήσεις, που σε κάθε δελτίο τους παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Θεομηνίες, καταστροφές, πολέμους, σεισμούς, καταποντισμούς, εγκλήματα, ληστείες κ.ο.κ. Εν τούτοις υπάρχουν και οι καλές ειδήσεις. Και λέει, λοιπόν, η χρονογράφος, ότι μια τέτοια καλή είδηση συνέβη τελευταία στο Περιστέρι. Μια ηλικιωμένη κυρία είχε μεταβεί σ’ αυτήν την περιοχή για να διεκπεραιώσει κάποια εργασία της. Άνοιξε την τσάντα της για να πληρώσει σε κάποιο ταμείο και δεν την έκλεισε καλά. Το αποτέλεσμα της αφηρημάδας της ήταν ότι έπεσε κάπου στο δρόμο το πορτοφόλι της, μέσα στο οποίο εκτός από τα χρήματα είχε και την ταυτότητά της, τις πιστωτικές της κάρτες και διάφορα άλλα προσωπικά έγγραφα. Όταν η ηλικιωμένη κυρία ανακάλυψε τι της είχε συμβεί, δεν στενοχωρήθηκε τόσο για τα χρήματα, όσο για την ταλαιπωρία που θα υφίστατο για να αντικαταστήσει την χαμένη της ταυτότητα και τα υπόλοιπα σχετικά. Ενώ, όμως, βρισκόταν σε απελπησία, χτύπησε το τηλέφωνο και κάποιος της ανήγγειλε, ότι βρήκε το πορτοφόλι της και ότι θα πήγαινε να της το δώσει. Εμφανίστηκε, λοιπόν, μπροστά της ένας έφηβος 17 ετών, σημειώστε το, 17 ετών, μαθητής Λυκείου, κάτοικος Περιστερίου, ορφανός από πατέρα, και της είπε ότι βρήκε το πορτοφόλι της, το άνοιξε, είδε ότι υπήρχε ταυτότητα, και αφού έμαθε το όνομά της και την διεύθυνσή της, την αναζήτησε από τα τηλεφωνικά κέντρα, που έδωσαν τον αριθμό του τηλεφώνου της και τελικά της έφερε το πορτοφόλι. Ενθουσιασμένη η κυρία είπε στο νεαρό να κρατήσει τα χρήματα. – “Ευχαριστώ. Αλλά δεν μπορώ να τα κρατήσω. Δεν είναι δικά μου, αφού δεν δούλεψα για να τα αποκτήσω”, της απάντησε το παιδί από το Περιστέρι. Μόλις διάβασα την είδηση αυτή, είπε ο Σεβασμιώτατος, αναφώνησα : Δόξα τω Θεώ, με τέτοια παιδιά η Ελλάδα μας δεν θα χαθεί.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει μια δέηση, μια προσευχή. Να πως τελείωσε :

Αδελφοί μου, ας προσευχηθούμε απόψε και ας παρακαλέσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο να σκέπει το Γένος των Ελλήνων, την οικογένεια, τα στρατευμένα, τα εργαζόμενα, τα φοιτητικά και τα μαθητικά νειάτα. Την Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο, την Θράκη, το Αιγαίο, τον απανταχού της γης Ελληνισμό και ολόκληρο τον κόσμο. Ψηλά οι καρδιές. Ο Χριστός θα νικήσει. Η Ελλάδα θα νικήσει. Και η Παναγία μας θα παραμένει πάντοτε η Υπέρμαχος του Έθνους μας Στρατηγός.

Πηγή