Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σκόνη και επισκέπτες απειλούν την Καπέλα Σιξτίνα

3 Σεπτεμβρίου 2010

Σκόνη και επισκέπτες απειλούν την Καπέλα Σιξτίνα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Καπέλα Σιστίνα, κρούει σε άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, «L’ Osservatore Romano», ο διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού, Αντόνιο Παολούτσι. Το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου απειλείται από τη σκόνη, εξαιτίας του υπέρογκου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 εκ. ετησίως.

«Το πρόβλημα του χώρου, που υποδέχεται κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους, είναι η υπερβολική ανθρώπινη πίεση, το σύστημα κλιματισμού, το οποίο είναι πλέον ανεπαρκές, και οι ρύποι», γράφει ο Παολούτσι.

Σε σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σημειώνεται ότι το σοβαρό έργο των συντηρητών απειλείται από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και το «εκτός προγράμματος» άνοιγμα των πυλών των μουσείων κατά τη διάρκεια τελετών και γιορτών. Το αποτέλεσμα είναι ότι συσσωρεύονται διαρκώς συνθετικές ίνες, σκόνη, κομμάτια επιδερμίδας, αλλά και αιωρούμενα μαλλιά, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, «θαμπώνουν» την επιφάνεια των τοιχογραφιών. Κάθε χρόνο, οι συντηρητές καθαρίζουν την πασίγνωστη τοιχογραφία με ειδικά πινέλα, φτιαγμένα με απαλό τρίχωμα κατσικιού.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συντήρησης, Μαούριτσιο Ντε Λούκα, δηλώνει ότι «τώρα, θα πρέπει, πιθανόν, να αυξήσουμε τους ρυθμούς των παρεμβάσεών μας, ενισχύοντας τες και με νέα συστήματα για το φιλτράρισμα του αέρα». Ωστόσο, ο Τζανλουίτζι Κολαλούτσι, υπεύθυνος των έργων συντήρησης, που έγιναν στο τέλος της περασμένης δεκαετίας, υπενθυμίζει ότι «ακόμη και το ξεσκόνισμα με τα πινέλα, δεν είναι εντελώς ανώδυνο. Κατά συνέπεια, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνότερα απ΄ότι γίνεται έως τώρα».

Για να μην επιβαρυνθούν τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, στα κονκλάβια, που πραγματοποιούνται μέσα στην Καπέλα Σιστίνα για την εκλογή του εκάστοτε ποντίφικα, έχει, πλέον, αποφασισθεί να μην χρησιμοποιούνται κεριά, τα οποία στο παρελθόν, είχαν αφήσει τη μαύρη …σκιά τους επάνω στις φιγούρες της Δευτέρας Παρουσίας.

Εκπρόσωποι της επισκοπής της Ρώμης, τέλος, υπενθυμίζουν ότι «η Καπέλα Σιστίνα αποτελεί ανεκτίμητη περιουσία της χριστιανοσύνης, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, και όποιο σχέδιο και παρέμβαση μπορεί να χρησιμεύσει για την καλύτερη διατήρησή της δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ