Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Με τέστ αίματος ο εντοπισμός καρκίνου των ωοθηκών

6 Σεπτεμβρίου 2010

Με τέστ αίματος ο εντοπισμός καρκίνου των ωοθηκών

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε πρόωρο στάδιο, στις μεσήλικες γυναίκες που έχουν περάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Περισσότεροι από το 70% των καρκίνων των ωοθηκών εντοπίζονται όταν πια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, έτσι ένα αξιόπιστο αιματολογικό τεστ θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη, σωτήρια για πολλές γυναίκες. Όμως η νέα μέθοδος πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί και να επιβεβαιωθεί από άλλες μεγάλες έρευνες.

Η ανακάλυψη, υπό τον Κάρεν Λου του του Κέντρου Καρκίνου Άντερσον πανεπιστημίου του Τέξας, παρουσιάστηκε από την Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Ογκολογίας λίγο πριν το ετήσιο συνέδριό της, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί ένα μαθηματικό μοντέλο για να αξιολογήσει τις τάσεις που εμφανίζονται στα τεστ αίματος για την πρωτεϊνη CA-125 (η οποία αυξάνει στις περιπτώσεις καρκίνου), σε συνδυασμό με την ηλικία της ασθενούς. Ακολουθεί υπέρηχος και έλεγχος από γυναικολόγο-ογκολόγο. Το τεστ για CA-125 είναι λιγότερο ευαίσθητο στα αρχικά στάδια του καρκίνου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορεί ο γιατρός να “διαβάσει” έγκαιρα και αξιόπιστα (χάρη στη νέα μέθοδο) τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης.

Η έρευνα παρακολούθησε επί οκτώ χρόνια 3.238 γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών ή μαστού και η ακρίβεια της μεθόδου (με συνδυασμό του μαθηματικού μοντέλου με τον υπέρηχο) για τον εντοπισμό περιστατικών καρκίνου αποδείχτηκε ότι ήταν 99,7%.

Μια παρεμφερής μεγαλύτερη μελέτη, που αφορά πάνω από 200.000 γυναίκες, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Βρετανία και τα αποτελέσματά της θα δημοσιευτούν το 2015.

Πηγή: eimaimama.blogspot.com