Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Είναι το δελφίνι πιο έξυπνο από τον χιμπατζή?

8 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι το δελφίνι πιο έξυπνο από τον χιμπατζή?

Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά, που συγγενεύουν με τις φάλαινες. Υπάρχουν περίπου 40 είδη δελφινιών από 17 γένη. Τη νύχτα τα θηλυκά κοιμούνται στην επιφάνεια του νερού, ενώ τα αρσενικά αναδύονται κάθε μισή ώρα για να αναπνεύσουν. Τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον ευφυή ζώα και έχουν καταστεί δημοφιλή στους ανθρώπους μέσα στους αιώνες για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και τη φιλική τους εμφάνιση.

Ο χιμπατζής είναι ένας μεγαλόσωμος πίθηκος. Το ύψος του φτάνει το ενάμισι μέτρο και το βάρος του τα 75 κιλά. Αναρριχώνται με άνεση, αλλά προτιμούν να βρίσκονται στο έδαφος . Περπατούν όρθιοι αλλά και με τα τέσσερα. Ο χιμπατζής θεωρείται το εξυπνότερο ζώο. Μοιάζει πολύ στον άνθρωπο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο για τη μελέτη της λειτουργίας διαφόρων ιστών και οργάνων ιδίως του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Παίρνοντας υπόψη μας τα παραπάνω μπορούμε να δούμε ότι και τα 2 ζώα είναι διάσημα και…. χρήσιμα στον άνθρωπο εξαιτίας της εξυπνάδας τους και την ομοιότητα τους με την ανθρώπινη συμπεριφορά και σκέψη.

Ποιο από τα δύο νικά στην τελική αναμέτρηση IQ?

Τα δελφίνια χαρακτηρίστηκαν τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα στον πλανήτη μετά τους ανθρώπους και ορισμένοι επιστήμονες διατυπώνουν πλέον την τολμηρή πρόταση ότι τα συμπαθή θηλαστικά της θάλασσας είναι τόσο ικανά που πρέπει να αντιμετωπίζονται πια ως “μη ανθρώπινα πρόσωπα”. Οι μέχρι τώρα έρευνες πάνω στη συμπεριφορά των δελφινιών έχουν δείξει ότι αυτή είναι παρόμοια με την ανθρώπινη, όσον αφορά ιδίως την επικοινωνία, και υπέρτερη γενικά των χιμπατζήδων. Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από την ανατομική έρευνα που δείχνει ότι ο εγκέφαλος του δελφινιού έχει πολλά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ανώτερη νοημοσύνη.

Χαρακτηριστικά η ζωολόγος Λόρι Μαρίνο του πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα των ΗΠΑ είχε δηλώσει : “Πολλοί εγκέφαλοι δελφινιών είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας και, αναλογικά με το μέγεθος του σώματός τους, έρχονται δεύτεροι μετά τους ανθρώπινους εγκεφάλους”.

Εδώ και χρόνια τα δελφίνια είχαν θεωρηθεί τα εξυπνότερα ζώα μετά τον άνθρωπο, όμως ορισμένοι επιστήμονες πριν λίγα χρόνια μέσα από έρευνες, τα υποβίβασαν κάτω από τους χιμπατζήδες, καθώς μερικά πειράματα έδειξαν ότι οι εξυπνότεροι πίθηκοι μπορούν να φτάσουν τη νοημοσύνη τρίχρονων παιδιών!!

Αυτό σίγουρα προκαλεί εντύπωση καθώς χρόνια τώρα το δελφίνι ήταν το ζώο το οποίο φημιζόταν για την ομοιότητά του με τον άνθρωπο. Επίσης όσον αφορά την συμπεριφορά του χιμπατζή έχουν παρατηρηθεί ουκ ολίγες φορές επιθετικές κινήσεις και στοιχεία που θυμίζουν μεγάλους εγκληματίες (πχ: μέσα από έρευνες που έχουν γίνει , οι χιμπατζήδες συνηθίζουν να ….δολοφονούν ο ένας τον άλλον!)

Μπορεί όπως είπαμε και παραπάνω οι εξυπνότεροι πίθηκοι να μπορούν να φτάσουν την νοημοσύνη ενός τρίχρονου παιδιού αλλά είναι ικανοί να μπορούν …. να σκεφτούν το μέλλον??

Πιο πρόσφατα όμως, νέες μελέτες γύρω από την συμπεριφορά τους ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι τα δελφίνια ξεπερνάνε τους χιμπατζήδες σε εξυπνάδα και μάλιστα υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά τα δελφίνια έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες και ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έχουν την ικανότητα να σκεφτούν ακόμα και για το μέλλον. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι το ένα δελφίνι μαθαίνει από το άλλο νέες μορφές συμπεριφοράς, το οποίο αποτελεί σημείο-κλειδί για την εμφάνιση “πολιτισμού”. Επίσης μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να τον χρησιμοποιήσουν για να δουν διάφορα μέρη του σώματός τους.

Το συμπέρασμα : Από τα παραπάνω στοιχεία μάλλον ο νικητής και μάλιστα με σημαντική και διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά είναι τα συμπαθέστατα σε όλους μας δελφίνια!! Μπορεί οι χιμπατζήδες να προσπαθούν να “φτάσουν” την συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους αλλά τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα και ξεπερνούν κάθε προσδοκία των ερευνητών με τις ικανότητές τους και τα κρυφά τους χαρίσματα..

Πηγή: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=VhILOV1imAnM7o22&Rec_ID=1289