Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βρέθηκαν στη Κύπρο κλεμένα βημόθυρα του 18ου αιώνα

11 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκαν στη Κύπρο κλεμένα βημόθυρα του 18ου αιώνα

Βρέθηκαν σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας βημόθυρα, που είχαν κλαπεί πριν από περίπου οκτώ χρόνια από τον ναό της Παναγίας Ποδήθου της Γαλάτας στην περιοχή του Τροόδους.

Ο ναός χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τα βημόθυρα είναι του 18ου αιώνα.

Βρέθηκαν στην κατοχή 66χρονου Ελληνοκύπριου, τον οποίο τις τελευταίες μέρες παρακολουθούσε η Αστυνομία. 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός είπε ότι ο συλληφθείς, ανακρινόμενος προέβαλε κάποιους ισχυρισμούς για επαφές του με άτομα στα κατεχόμενα, οι οποίοι διερευνώνται.

Συγκεκριμένα, ο συλληφθείς για την υπόθεση ισχυρίζεται ότι τα βημόθυρα τα πήρε από Τουρκοκυπρίους και ότι ο ίδιος απλώς διαδραμάτιζε ρόλο μεσολαβητή.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι ο ύποπτος τον τελευταίο μήνα είχε έρθει σε επαφή με μέλος του κοινοτικού Συμβουλίου και της εκκλησιαστικής επιτροπής της Γαλάτας και ζήτησε αμοιβή εκατόν χιλιάδων ευρώ προκειμένου να επιστραφούν τα βημόθυρα.

Χαρακτήρισε τη ανεύρεση τους και τη σύλληψη του υπόπτου μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Κατσουνωτός είναι και ένα πλήγμα για αυτούς που λυμαίνονται την πολιτιστική, την εκκλησιαστική και τη θρησκευτική κληρονομιά της Κύπρου.


πηγή: Romfea.gr