Θαύματα και θαυμαστά γεγονόταΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος προεξάρχει στην Αγρυπνία της Τιμίας Ζώνης στο Βατοπαίδι

13 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος προεξάρχει στην Αγρυπνία της Τιμίας Ζώνης στο Βατοπαίδι

Με ευλάβεια, επισημότητα και μεγάλη λαμπρότητα εορτάζεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η κατάθεσις της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας Θεοτόκου.

Σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010, αρκετοί ιερείς, διάκονοι, μοναχοί από όλο το Άγιον Όρος αλλά και εκτός, καθώς και προσκυνητές κατέφθασαν στην Μονή Βατοπαιδίου, για να εορτάσουν την κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας μας.

Συγκεκριμένα, από τις Μονές Χιλανδαρίου, Διονυσίου, Κουτλουμουσίου, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας, Ζωγράφου, Καρακάλλου, Γρηγορίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, Εσφιγμένου και ο Σχολάρχης της Αθωνιάδας π. Ιερόθεος Ιβηρίτης.

Η Αγία Ζώνη είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας, και είναι διαιρεμένη σε τρία μεγάλα τεμάχια.

Το πιο επίσημο τεμάχιο τοποθετήθηκε κοντά στο αριστερό προσκυνητάρι του καθολικού για προσκύνηση.

Στις 11:00 π.μ. κατέφθασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, για να προεξάρχει της πανήγυρης.

Στις 05:00 μ.μ. άρχισε η ακολουθία του μικρού εσπερινού, κατά την οποία εψάλη μία δέηση στην Αγία Ζώνη και αμέσως μετά την προσκυνήσαμε.

Στις 06:30 μ.μ. κατέφθασε ο Καθηγούμενος τη μονής Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημος. Τις δύο Μονές συνδέουν μακρόχρονες πνευματικές σχέσεις από την εποχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος υπήρξε μαθητής της «Βατοπαιδινής» Αθωνιάδος Σχολής και στη συνέχεια μόνασε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου.

Οι σχέσεις των δύο Μονών επαναθερμάνθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια λόγω του γεγονότος ότι ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής υπήρξε κοινός πνευματικός πατέρας και των δύο αδελφοτήτων.

Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού κατευθυνθήκαμε στην τράπεζα, περίπου 600 στο σύνολο, οι προσκυνητές μαζί με τους πατέρες της Μονής. Επειδή η Τράπεζα δεν χωρούσε όλο αυτό το πλήθος, χρησιμοποιήθηκαν και άλλοι παραπλήσιοι χώροι.

Στις 07:30 μ.μ. άρχισε η Ιερά Αγρυπνία κατά το Αγιορείτικο Τυπικό στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ρόδου, συμπροσευχομένων των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών Χιλιανδαρίου αρχιμ. Μεθοδίου και Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημου.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό έψαλλαν στο δεξιό χορό οι Δανιηλαίοι, οι Θωμάδες, και ο π. Δαμασκηνός Νοεσκητιώτης, ενώ τον αριστερό χορό ανέλαβαν οι πατέρες της μονής Καρακάλου και ο π. Σπυρίδων, Γέροντας της συνοδείας των Γερασιμαίων.

Ο ναός είναι γεμάτος από πλήθος κόσμου (νέων κυρίως στην ηλικία) προερχόμενοι από τουλάχιστουν δέκα διαφορετικά κράτη. Κατά τη διάρκεια της Λιτής μεταβήκαμε στο Συνοδικό της Μονής για κέρασμα.

Κατά την διάρκεια του κεράσματος, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος ως Κρητικός στην καταγωγή αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ Μονής Βατοπαιδίου και Κρήτης.

Ο λαός τιμά πολύ την Αγία Ζώνη στην Κρήτη, ενώ έχουν κάνουν πολλούς ναούς στην Κρήτη προς τιμή της Αγίας Ζώνης.

Η Αγία Ζώνη είχε μεταφερθεί το Φεβρουάριο του 1820 στην Κρήτη μετά από πρόσκληση των τοπικών προυχόντων και Αρχών λόγω επιδημίας πανώλης, για να ευλογήσει τον λαό.

Εν τω μεταξύ έγινε η Επανάσταση και μαρτύρησαν τέσσερις Βατοπαιδινοί Πατέρες, Νεόφυτος, Αμβρόσιος, Μακάριος και Διονύσιος. Ο Σεβασμιώτατος έχει συνθέσει Ακολουθία προς τιμή αυτών των μαρτύρων.

Στη συνέχεια ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ο οποἰος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αποδοχή της προσκλήσεως να χοροστατήσει στην πανήγυρη.

Αναφέρθηκε στον ρόλο της Παναγίας, στη ζωή των χριστιανών, καθώς και στην παρουσία και τα θαύματα της Τιμίας Ζώνης.


συντάχθηκε από: τον Κώστα Στυλιανού για την Romfea.gr