Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Φλέβα χρυσού στην Κύπρο!

18 Σεπτεμβρίου 2010

Φλέβα χρυσού στην Κύπρο!

Του Σωκράτη Ιωακείμ

  • Θετικές ενδείξεις από έρευνες Northern Lion Gold Corp
  • Σε 16 χωριά του νησιού
  • Ποια τα οφέλη για την οικονομία μας

Αναβιώνει η εποχή εξόρυξης μετάλλων στην Κύπρο καθώς φαίνεται να υπάρχουν θετικές ενδείξεις από έρευνες που πραγματοποιεί σε 16 χωριά του νησιού μας η καναδική εταιρεία Northern Lion Gold Corp. Συγκεκριμένα θετικές ενδείξεις για χρυσό φαίνεται να υπάρχουν στο χωριό Ασπρόγια της Πάφου, αλλά και τις Αγγλισίδες, ενώ αυτή την περίοδο γίνονται και άλλες έρευνες μέσω γεωλογικών χαρτογραφήσεων σε Πόλη Χρυσοχούς, Λυσό, Κλήρου, Πολιτικό, Καμπιά, Καπέδες και Μαθιάτη.

Πάντως σε επικοινωνία που είχαμε με τον κοινοτάρχη Αγγλισίδων Δημήτρη Κατσούρα ο ίδιος ανέφερε πως απέρριψαν πρόταση που έγινε πριν δύο μήνες για έρευνα στην περιοχή χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους. Οι Αγγλισίδες να σημειωθεί ήταν γνωστές από το 1930 για το χρυσό που υπήρχε στην περιοχή.

Από την πλευρά της ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε πως οι ίδιοι έδωσαν άδεια για έρευνα στην περιοχή και πως απομένει να πάρουν άδεια και από το Τμήμα Μεταλλείων.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o γεωλόγος και σύμβουλος της Northern Lion Gold Corp στην Κύπρο, Κυριάκος Λουκά η εταιρεία σκοπεύει να κάνει μία «επιθετική» έρευνα στη χώρα μας καθώς πιστεύει πως στο παρελθόν δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μεταλλεύματα όπως ο χρυσός και το ασήμι αφού το ενδιαφέρον μονοπωλούσε ο χαλκός.

Ο κ. Λουκά υπενθύμισε ότι η τουρκική εισβολή του 1974 ήταν η ταφόπλακα της εξόρυξης μετάλλων στην Κύπρο η οποία σταμάτησε οριστικά το 1982. Όπως είπε τα πιο γνωστά μεταλλεία που γίνονταν οι εξορύξεις που ξεκίνησαν κοντά στο 1930 ήταν της Σκουριώτισσας, του Ξερού και του Αμίαντου.

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια της εταιρείας Northern Lion Gold Corp στην Κύπρο ο κ. Λουκά ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα εντοπιστούν κοιτάσματα αρκετά πλούσια που να αξίζει να δημιουργηθούν μεταλλεία για εξόρυξή τους. Πάντως, η εταιρεία εξασφάλισε άδειες για έρευνες σε εκατοντάδες τ. χλμ. εκτάσεων γης.

Η εταιρεία ήδη από τις αρχές του 2010 έστειλε διευθυντικό προσωπικό στην Κύπρο με στόχο τη δημιουργία γραφείων και την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για εντατικοποίηση των ερευνών. Το Σάββατο να σημειωθεί αναμένεται στην Κύπρο όπου θα παραμείνει για ένα μήνα ο πρόεδρος της Northern Lion John Chapman κάτι το αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την εξόρυξη μετάλλων στο νησί. Η Northern Lion Gold Corp. είναι καναδική εταιρεία εγγεγραμμένη στο TSX Venture Exchange και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ο κ.Λουκά, παλιά καραβάνα στον χώρο υπενθύμισε πως πριν το 1974 ο τομέας των μεταλλείων προσέφερε πάνω από 15% του ΑΕΠ στον τόπο. Πρόσθεσε μάλιστα πως η αναβίωση του τομέα θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία και παράλληλα θα ανοίξει και αρκετές νέες θέσεις εργασίας.

Καταλήγοντας ο κ. Λουκά θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που πιθανώς θα εκφράσουν οικολόγοι σχετικά με τις επιπτώσεις από τη δημιουργία μεταλλείων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χωρίς τα μεταλλεία δεν θα είχαμε σήμερα ούτε computer, ούτε αεροπλάνα και παράλληλα διερωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν να επιστρέψουμε στη λίθινη εποχή.

SIGMALIVE

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com