Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μειονοτικός συνδυασμός με τις ευλογίες ψευτομουφτή και τη στήριξη DEB

25 Σεπτεμβρίου 2010

Μειονοτικός συνδυασμός με τις ευλογίες ψευτομουφτή και τη στήριξη DEB

Η επικεφαλής του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού με τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ (αριστερά), τον πρόεδρο «Τούρκων» δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμή Τοράμαν (δεξιά) και τον πρόεδρο του DEB Μου

Με τις θρησκευτικές ευλογίες του ψευτομουφτή Ξάνθης και την πολιτική στήριξη του κόμματος DEB κατέρχεται για πρώτη φορά στο δήμο Κομοτηνής ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός. Η εκλεκτή του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της μειονότητας, αντινομάρχης του Άρη Γιαννακίδη και υποψήφια ευρωβουλευτής  Σιμπέλ Μουσταφάογλου, πείστηκε τελικά να ηγηθεί του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα» στον μητροπολιτικό δήμο και να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τον δήμο Ιάσμου. Αν και η προεκλογική περίοδος για την επικεφαλής είχε ξεκινήσει καιρό πριν με επισκέψεις σε οικισμούς του Ιάσμου, τελικά η επιθυμία για μειονοτικό συνδυασμό στη Κομοτηνή αντίστοιχο αυτού στο δήμο Ξάνθης, υπερίσχυσε και η αντινομάρχης αλλάζει πορεία και ξεκινάει το κυνήγι της ψήφου για τον δήμο Κομοτηνής. Πάντως είναι γεγονός ότι παραγκωνίστηκε ο πρόεδρος «Τούρκων» δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμή Τοράμαν, ο οποίος αν και προοριζόταν για ηγέτης του συνδυασμού δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη. Έτσι επιλέχτηκε μία μεσοβέζικη λύση και ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του συνδυασμού.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=scEsjEUY_SA]

Η επίσημη παρουσίαση του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα» έγινε χθες το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, παρουσία οπαδών της κίνησης αυτής. Στο πάνελ η επικεφαλής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, πλαισιωμένη από τον επίτιμο πρόεδρο του συνδυασμού Σαμή Τοραμάν, τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και τον ψευτομουφτή Ξάνθης και πρόεδρο της άτυπης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» Αχμέτ Μετέ. Όλοι οι υποστηρικτές του συνδυασμού διακήρυξαν ότι έχουν ανοιχτή την πόρτα τους σε μειονότητα και πλειονότητα. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν έκαναν καν τον κόπο να μιλήσουν στα ελληνικά, παρόλο που η πρόσκληση παρουσίασης του συνδυασμού απευθύνθηκε και στα ελληνόφωνα ΜΜΕ της περιοχής. Μοναδική εισήγηση στις δύο γλώσσες, τουρκικά και ελληνικά, ήταν αυτής της κ. Μουσταφάογλου, ενώ το περιεχόμενο των υπόλοιπων ομιλιών έγινε γνωστό στο «Χ» μόνο χάρη στη καλή διάθεση τουρκόφωνων συναδέλφων και φίλων. Μόνο έτσι κατέστη εφικτό να έχουμε ολοκληρωμένο ρεπορτάζ από τη χθεσινή εξέλιξη, η οποία αλλάζει τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα της περιοχής. Και φυσικά ένας συνδυασμός που κόπτεται για την ισότητα οφείλει να συμπεριφέρεται με ίσους όρους σε όλους τους συνομιλητές.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Σαμή Τοραμάν για να πει ότι αυτός ο συνδυασμός δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς ενός ατόμου, αλλά ολόκληρης της «τουρκικής μειονότητας» και ιδιαίτερα των συλλόγων εκείνων οι οποίοι στερούνται τα δικαιώματά τους. Ευχαρίστησε τον Αχμέτ Μετέ για το θάρρος που τους έδωσε να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση και χαρακτήρισε την επιλογή της Σιμπέλ Μουστάογλου ως την καλύτερη.

Ιστορική μέρα για τη μειονότητα και τον μέλλον της χαρακτήρισε την διακήρυξη του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς. «Οι μαχαλάδες της μειονότητας και της πλειονότητας απέχουν 50 χρόνια, αυτό ακριβώς οδήγησε στην ανάγκη ενός τέτοιου συνδυασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε, «δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τη μειονότητα, αυτή υπάρχει και αυτός ο συνδυασμός θα είναι η φωνή της «τουρκικής» μειονότητας». Ο κ. Τσαβούς τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την μειονότητα και την πλειονότητα, σημειώνοντας ότι δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν. Τις θρησκευτικές ευλογίες του για την επιτυχία του συνδυασμού έδωσε ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ αναφέροντας ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να φοβάται από αυτή τη κίνηση, αφού το μόνο που επιδιώκεται είναι η ισότητα.

Δείγμα της συσπείρωσης της «τουρκικής» μειονότητας Δυτικής Θράκης χαρακτήρισε τον ανεξάρτητο συνδυασμό η επικεφαλής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, «όταν χρειαστεί η μειονότητα μπορεί να γίνει μία γροθιά». Αναφορικά με το ποια θα είναι η θέση της μειονότητας στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί ο Καλλικράτης, αυτό θα το αποφασίσουν τα ίδια τα μέλη της με την ψήφο τους, τόνισε η κ. Μουσταφάογλου, «χωρίς να στρίψουμε δεξιά ή αριστερά μαζί με τον λαό μας θα κατακτήσουμε μία σημαντική θέση στο δήμο Κομοτηνής». Κατέληξε στην ομιλία της καλώντας τα μέλη της μειονότητας να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Ονόματα υποψηφίων δεν αναφέρθηκαν στη χθεσινή πρώτη παρουσίαση του ανεξάρτητου συνδυασμού, αλλά μόνο οι υποστηρικτές, όπως η άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας Δυτικής Θράκης», το DEB, ο σύλλογος «Τούρκων» Δασκάλων Δυτικής Θράκης, ο σύλλογος θρησκευτικών λειτουργών, η «Τουρκική» Νεολαία Κομοτηνής, ο σύλλογος αποφοίτων ΕΠΑΘ, ο ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός Ξάνθης. Απουσίαζαν από τη χθεσινή εκδήλωση όλοι οι μειονοτικοί βουλευτές, εν ενεργεία και μη, αποδεικνύοντας περίτρανα την αντίθεσή τους στο όλο εγχείρημα. Κανένας επίσης εκπρόσωπος του Τουρκικού Προξενείο δεν έδωσε το παρόν. Αντίθετα κατεγράφησαν οι παρουσίας νομαρχιακών συμβούλων, μελών του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής, προβεβλημένες γυναίκες της μειονότητας και εκπρόσωποι συλλόγων.

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=59970