Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος μίλησε σε σύναξη Μοναζουσών στο Πήλιο

28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος μίλησε σε σύναξη Μοναζουσών στο Πήλιο

Σύναξη Μοναζουσών έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην Ι. Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, με πρωτοβουλία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου.

Σκοπός της Συνάξεως η εν Χριστώ κοινωνία, ο συμπνευματισμός και η πνευματική οικοδομή των γυναικείων Αδελφοτήτων της Επαρχίας μας.

Επίσημος ομιλητής της Συνάξεως, στην οποία συμμετείχαν μοναχές από όλες τις γυναικείες Ι. Μονές της Μητροπόλεώς μας, ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, γνωστός από τις ομιλίες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Αθανάσιος έφθασε στην Ι. Μονή στις 10.30 π.μ., όπου τον υποδέχθηκαν οι μοναχές της Μητροπόλεώς μας. Κατά την επίσημη υποδοχή και δοξολογία, τον Πανιερώτατο προσφώνησε η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Ταξιαρχών, Γερόντισσα Νικοδήμη, ο δε κ. Αθανάσιος αντιφώνησε, ευχαριστώντας για την υποδοχή και την φιλοξενία, και ευχόμενος πατρικώς για την προκοπή του γυναικείου μοναχισμού της Επαρχίας μας.

Ακολούθησε ομιλία του Μητροπολίτου κ. Αθανασίου με θέμα: «Τί εστί μοναχός;»

Μιλώντας πολύ γλαφυρά και βιωματικά, και περιγράφοντας την προσωπική του πορεία ως μοναχού και κατόπιν ως επισκόπου, τόνισε το κύριο σημείο της μοναχικής ζωής, το οποίο συνόψισε στο: «Μοναχός εστίν ο μηδέν έχων εν τω κόσμω ει μη Ιησούν μόνον».

Γύρω από αυτόν τον πυρήνα έπλεξε τον λόγο του με ζωντανά παραδείγματα, περιγράφοντας την ανάπαυση της μοναχικής ζωής, που έχει ως επίκεντρο και ζητούμενο μόνο τον Κύριο.

Ακολούθησε σύντομη συζήτηση, ενώ την Σύναξη έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, με πατρική αγάπη, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για όλες τις Μονές της Επαρχίας του και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για τον λόγο οικοδομής που απηύθυνε στις μοναχές.