Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Επανεκτιμήσεων αλήθεια

29 Σεπτεμβρίου 2010

Επανεκτιμήσεων αλήθεια

Με την πείρα στις εκτιμήσεις ακινήτων παίρνω το θάρρος να θέσω ορισμένα θέματα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τις ανταλλαγές.

Αν κάποιος είναι λίγο καχύποπτος και βλέποντας την χρονική στιγμή που τίθεται το θέμα, θα έλεγε ότι απλά πρέπει να διαιωνίζεται το θέμα προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ζημιά στο δημόσιο αφού εμείς πληρώνουμε για τις χωρίς λόγο εξεταστικές και …παραμυθιαστικές επιτροπές

Το ΣΟΕ, ο Δανός, η CBRE και η American Appraisals, είναι κορυφαίοι εκτιμητικοί οίκοι που η προανακριτική (?) επιτροπή θεωρεί ότι είναι αναξιόπιστοι και πρέπει να αγνοηθούν οι εκτιμήσεις τους…

Έτσι λοιπόν λένε ότι παραγγέλνουν νέες εκτιμήσεις  σε 8 (!) οίκους (αν δεχτούν) για να αποδείξουν ντε και καλά ότι έχασε το δημόσιο… από το δημόσιο.

Εδώ, θα ήθελα να επισημάνω από την πείρα μου τα εξής:

  1. Πολλοί πελάτες για τους οποίους εκτελούνται μελέτες εκτιμήσεων, δεν είναι ευχαριστημένοι με αποτελέσματα και «ζητούν» με τηλέφωνα στον πρόεδρο ή /και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο να «διορθωθεί» η τιμή αυτή. Ανάλογα με το ποιος είναι ο πελάτης, μια απόκλιση μέχρι το 20% προς τα πάνω ή προς τα κάτω μπορεί να επιτευχθεί, ανάλογα με την χρήση που προορίζεται η εκτίμηση.
  2. Οι παρούσες τιμές της αγοράς, ειδικά για τα αστικά ακίνητα, έχουν μεγάλη πτώση που φτάνει στην πραγματικότητα το 25 – 30 %, άσχετα με το τι λένε τα στατιστικά στοιχεία. «Ως εύλογη αξία ορίζεται το ποσό για το οποίο ένα στοιχείο ενεργητικού θα μπορούσε να ανταλλαχθεί μεταξύ ενήμερων και πρόθυμων συμβαλλόμενων μερών κατά τη συναλλαγή τους σε μία ελεύθερη αγορά.» Αυτός ο ορισμός σύμφωνος με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα μας λέει ότι όταν όλα τα ακίνητα είναι ξενοίκιαστα, και υπάρχει πληθώρα από αυτά, οι τιμές (αγοραία αξία) θα πέφτουν βάσει της αρχής της προσφοράς και της ζήτησης.
  3. Το 2005 και το 2007, που οι τιμές των ακινήτων ήταν σε άνοδο, οι εκτιμήσεις που έγιναν, έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία ζημιά από την ανταλλαγή της Βιστωνίδας με αστικά και μη ακίνητα. Τώρα που οι τιμές έχουν καθοδική πορεία, η λογική μας λέει ότι είναι αδύνατο από τις αγοραίες αξίες των ακινήτων που ανταλλάχτηκαν να προκύπτει ζημιά στο Δημόσιο (από το Δημόσιο).

Αν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, από τις επανεκτιμήσεις, οι κανόνες της αγοράς και η λογική μας λέει ότι θα είναι για κέρδος του Δημοσίου και όχι ζημία. Σε κάθε άλλο αποτέλεσμα, επιτρέψτε μου να αμφισβητώ την εγκυρότητα των εκτιμήσεων.

Και είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι αν «προκύψουν» ως δια μαγείας (λόγω του ότι «…ο Χάρυ Πόττερ έχει πάει στην «πράσινη πολυκατοικία»») σημαντικά διαφοροποιημένα αποτελέσματα, τότε ίσως θα έπρεπε να ακυρωθούν ΟΛΕΣ οι μεταβιβάσεις ακινήτων από και προς το Δημόσιο αφού τις εκτιμήσεις τις έχει εκτελέσει το ΣΟΕ !!!