Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΣυναξαριακές Μορφές

Θεία Λειτουργία στο τόπο που μαρτύρησε ο Άγιος Μιχαήλ ο Πακνανάς (+ 9 Ιουλίου 1770) [Προστάτη των Διαιτολόγων & Διατροφολόγων]

6 Οκτωβρίου 2010

Θεία Λειτουργία στο τόπο που μαρτύρησε ο Άγιος Μιχαήλ ο Πακνανάς (+ 9 Ιουλίου 1770) [Προστάτη των Διαιτολόγων & Διατροφολόγων]

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέσθηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία, στον τόπο που μαρτύρησε ο Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ ο Αθηναίος (Πακνανάς).

Μετά από κανονικές διαδικασίες η ιστορική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Μιχαήλ στο Ολυμπιείο, όπου εκεί ευρίσκονται ακόμη τα οστά του Αγίου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο δραστήριος Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού.

Να σημειωθεί, ότι ο π. Μάξιμος απευθυνόμενος στους πιστούς που παρέστησαν στην Θεία Λειτουργία, μίλησε για τον Άγιο Νεομάρτυρα Μιχαήλ στα δύσκολα εκείνα χρόνια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr» οι υπεύθυνοι του Ολυμπίειου, ζήτησαν από τον π. Μάξιμο Κάππα να επαναλαμβάνεται αυτή η Θεία Λειτουργία κάθε χρόνο.

Τέλος να αναφερθεί, ότι μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο για τους Έλληνες που θανατώθηκαν από τους Τούρκους κατά την Οθωμανική περίοδο.

Ο Άγιος Μιχαήλ ο Αθηναίος

Ο Άγιος Μιχαήλ ο Πακνανάς καταγόταν από την Αθήνα και ήταν γιος καλής οικογένειας με γονείς ευσεβείς και πιστούς.

Δεν κατάφερε να μορφωθεί και να σπουδάσει κάποια επιστήμη. Απλός και αγράμματος καλλιεργούσε κηπευτικά και έπειτα τα πουλούσε ο ίδιος.

Όταν ήταν 18 ετών γυρίζοντας με το γαϊδουράκι του προσπαθώντας να πουλήσει τα προϊόντα του στα χωριά της Αττικής τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον κατηγόρησαν ότι προμήθευε με πυρίτιδα τους κλέφτες της ορεινής περιοχής. Τον φυλάκισαν αφού πρώτα τον έδειραν και τον έβρισαν.

Του πρότειναν να αλλάξει την πίστη του για να σωθεί ( κάτι που συνήθιζαν οι Τούρκοι ) αλλά αυτός απαντούσε συνεχώς  «τον Χριστό δεν αρνούμαι».

Στην φυλακή έμεινε 30 ημέρες και εκεί τον επισκεπτόταν ο ευσεβής Γεώργιος για να τον εμψυχώνει.

Οι Τούρκοι διέταξαν την θανάτωση του και έτσι τον οδήγησαν στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Γονάτισε και περίμενε το χτύπημα του δημίου.

Εκείνος θέλοντας να τον δοκιμάσει τον χτύπησε 2 φορές ελαφρά  κόβοντας του τον τράχηλο.

Ο μάρτυς Μιχαήλ έλεγε σταθερά και τις 2 φορές  «Χτύπα για την Πίστη». Με το τρίτο χτύπημα ο δήμιος έκοψε το κεφάλι του Αγίου στις  9 Ιουλίου 1771 μέρα που η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του.

Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος  λόγω του, ότι ήταν κηπουρός και σύστηνε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα τον εξέλεξε στις  4 Απριλίου 2003 ως προστάτη των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

πηγή: Romfea.gr