Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΥπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η Βιστωνίδα ανήκε στο Βατοπαίδι…!

15 Οκτωβρίου 2010

Η Βιστωνίδα ανήκε στο Βατοπαίδι…!

Ένα ακόμη έγγραφο, με την υπογραφή του Αθανάσιου Ξυνίδη, αδελφού του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη δημοσιεύεται σήμερα και τινάζει στον αέρα το τελευταίο επιχείρημα που εφηύρε η κυβέρνηση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Τις τελευταίες δηλώσεις και τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι τα ακίνητα που αντάλλαξε το Δημόσιο με τη μονή δεν ήταν ιδιοκτησίας της όχι μόνο ανατρέπει, αλλά διαψεύδει η Εκθεση Εξέτασης του Σωκράτη Ξυνίδη, με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2008, προς τον αντιεισαγγελέα Ηλία Κολιούση.

Στο έγγραφο αυτό, ο Αθανάσιος Ξυνίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης την επίμαχη περίοδο 1999-2005, στην κατάθεσή του δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν με το Δημόσιο ήταν ιδιοκτησίας της μονής, καταρρίπτοντας έτσι το ύστατο «οχυρό» της κυβέρνησης.

Τι λέει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη, η Εκθεση Εξέτασης του κ. Αθ. Ξυνίδη είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κατασκευάσει σκάνδαλο στο Βατοπαίδι, αφού το προηγούμενο επιχείρημά της, ότι δηλαδή υπήρξε ζημία του Δημοσίου, έπεσε επίσης στο κενό.

Η επίμαχη φράση του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος υπερασπιζόταν τους φορείς της περιοχής στη μάχη τους κατά της μονής, αναφέρει: «… οι αντιδράσεις των φορέων της Ξάνθης έχουν ως αποτέλεσμα όχι τη μη αναγνώριση των δικαιωμάτων της μονής στην περιοχή μας, αφού αυτή έχει ήδη συντελεστεί (σ.σ. είναι το πρώτο επίμαχο σημείο), αλλά την απόφαση να ανταλλαχθεί η αξία της αναγνωρισμένης ιδιοκτησίας της μονής (σ.σ. το δεύτερο σημείο) με ίσης αξίας ακίνητα του Δημοσίου σε άλλες περιοχές της Ελλάδος».

«Με άλλα λόγια», συνεχίζει ο κ. Αθ. Ξυνίδης, «οι κινητοποιήσεις μας είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξης της μη παράδοσης αυτούσιων των διεκδικουμένων εκτάσεων στην περιοχή μας στη μονή, αλλά την ανταλλαγή τους με άλλες δημόσιες εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας».

Ένα επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός που θέτει προ των ευθυνών του το ΠΑΣΟΚ για την παραπλάνηση που επιχειρεί όπως λένε στελέχη της ΝΔ, είναι ότι πρόσφατα το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή του κατά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, με την οποία αιτείται μεταξύ άλλων να αναγνωριστεί ότι ουδέποτε η Ιερά Μονή είχε την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αλλά και κατά την επιστολή που κατέθεσε στις 11 Οκτωβρίου 2010 ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, «σε ποια κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου στηρίζεται το παραπάνω συμπέρασμα όταν τώρα το Δημόσιο ξεκίνησε να διεκδικεί την κυριότητα δικαστικά και επιπλέον, αν το Δημόσιο είχε κυριότητα επί της λίμνης, τότε ποιος ο λόγος να κάνει αγωγή για να τη διεκδικήσει;».

Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής!

Υπενθυμίζεται ότι η λίμνη είχε κατοχυρωθεί υπέρ της μονής με γνωμοδοτήσεις που αποδέχθηκαν οι τότε υπουργοί κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης και μάλιστα τo 2003 μεταβιβάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στη Μονή Βατοπαιδίου με Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής, βάσει του οποίου έγινε και η μεταγραφή της δικαιοπραξίας και της παραχώρησης της λίμνης στη μονή στα οικεία υποθηκοφυλακεία.

Τόσο το έγγραφο όσο και oι γνωμοδοτήσεις αποτελούν για τη ΝΔ άλλη μια τρανή απόδειξη ότι τα κυβερνητικά στελέχη ψάχνουν εναγωνίως να «ανακαλύψουν» έστω και μία αιτία για να βασίσουν την επιχείρηση «Βατοπαίδι… γαλάζιο σκάνδαλο» που έχει γίνει μπούμερανγκ.

«Στροφή»

Είναι χαρακτηριστικά ότι η «στροφή» στον ισχυρισμό ότι το Δημόσιο αντάλλαξε με τη μονή εκτάσεις που δεν ανήκαν στην κυριότητά της έγινε, μετά την επιστολή του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ και δύο διεθνών οίκων που διενεργήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους ότι «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η Λίμνη ανήκε στο Δημόσιο και αυτές οι ανταλλαγές δεν θα έπρεπε να γίνουν», ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου, στο κείμενο που διένειμε το ΠΑΣΟΚ σε βουλευτές και δημοσιογράφους, όπου ουσιαστικά άλλαζε τη στρατηγική του σε σχέση με τον υπολογισμό της ζημίας, αφού από τις ανταλλαγές δεν προέκυψε ζημία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων «Στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου το Δημόσιο αντάλλαξε εκ μέρους της μονής τα νερά της λίμνης Βιστωνίδας, η οποία κανονικά ανήκε στο Δημόσιο, με δεκάδες ακίνητα υψηλής στρεμματικής αξίας, που ανήκαν και αυτά στο Δημόσιο!».

 

πηγή: Ελεύθερος Τύπος