Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκδήλωση μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπ. Κύπρου Κυπριανό στις Βρυξέλλες

19 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση μνήμης για τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπ. Κύπρου Κυπριανό στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκε στις, 13 Οκτωβρίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων τής Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκδηλώση εις μνήμην του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπρου Κυπριανού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την εκλογήν του εις Αρχιεπίσκοπο (1810-1821).

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμονας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Μαξιμος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ληδρας και καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά κ. Επιφάνιος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρέσβυς της Κυπρου στο Βελγιο κ. Κωνσταντίνος Ηλιάδης, οι Κυπριοι ευρωβουλευτές κα. Ιωάννης Κασουλίδης, κ. Ελένη Θεοχάρους, κ. Κυριάκος Μαυρονικόλας και η κα. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων.

Στον χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπολέως κ. Πορφύριος εκπρόσωπος της εκκλησίας της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενώση, αφού ευχαρίστησε τούς προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην ζωη του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού καθώς και στο μαρτύριο του.

Τελος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «ο Κυπριανός με την ζωη και το παράδειγμα του μπορεί σήμερα που διερχόμαστε εθνικές συμπληγάδες στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα να μας πει και να μας διδάξει πολλά. Την ζέουσα πίστη στον Θεο και την πατρίδα, την υπομονή και την επιμονή στο δίκαιο αγώνα μας.

Ακόμα και στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνεις δεν θα μας χαρίσει το δίκαιο μας αν δεν το διεκδικούμε μαχητικά με σύνεση ομοψυχία και διάκριση περισσή. Ας φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, των οποίων οι ευχές και οι πρεσβείες μας συνοδεύουν και σκεπάζουν».

Ακολούθως ο κ. Κωστής Κοκκινόφτας, ερευνητής της Ιεράς Βασιλικής Μονης Κυκκου ανέπτυξε το θέμα «Η ζωη και ο μαρτυρικός θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Κυπρου Κυπριανού».

Ο αξιόλογος και διαπρεπής ερευνητής σκιαγράφησε τόν εθνομάρτυρα Κυπριανό ως ένα από τούς σημαντικότερους αρχιερείς της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο Κυπριος Αρχιεπίσκοπος υπήρξε φυσιογνωμία βιβλική και ξεχωρίζει μέσα από τις σελίδες της ιστορίας με τις αρετές της τόλμης και της καρτερίας της εθνικής περηφάνιας αλλά και της χριστιανικής ταπεινότητας.

Είχε σαφέστατη επίγνωση της αποστολής του… γι’ αυτό και κατάφερε μέσα από αντίξοες συνθήκες και σε περίοδο έξαρσης της τουρκικής τυραννίας να αφυπνίσει τον λαο και να βελτίωσει την πνευματική του υπόσταση». Όσον αφορά την θυσία του εθνομάρτυρα Κυπριανού ο κύριος Κοκκινόφτας τόνισε ότι « … ο κύπριος Αρχιεπίσκοπος οδηγήθηκε στο μαρτύριο δεικνύοντας ασύνηθες θάρρος και μοναδική αξιοπρέπεια. Με την θυσία τίμησε τήν ρωμιοσύνη, καταξίωσε τήν ελληνική του ταυτότητα και δικαίωσε την χριστιανική του πίστη, σεμνά ταπεινά και με αξιοπρέπεια χωρίς να επιδιώξει τον οίκτο κανενός προχώρησε γαλήνιος προς τόν θάνατο…. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός απέρριψε τα όσα του προτάθηκαν και προσήλθε στο μαρτύριο με τις φράσεις «Κυριε ελέησον, Χριστέ Ελέησον» διδάσκοντας με το παράδειγμα της θυσίας του το μεγαλείο και την αλήθεια της χριστιανικής πίστης».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ληδρας και καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Βασιλικής Μονης του Μαχαιρά κ. Επιφάνιος ως τελευταίος ομιλητής στην σεμνή εκδήλωση προς τιμήν του εθνομάρτυρα Κυπριανού μίλησε για την προσωπικότητα του εθνομάρτυρα μέσα από τις αρχειακές πηγές.

Σκιαγραφώντας τον Αρχιεπίσκοπο ο καθηγούμενος της μονής τής μετανοίας του εθνομάρτυρα Κυπριανού, ανέφερε ότι τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο του Θεού, ένα επίγειο άγγελο ουράνιο παραστάτη ενώπιον του Θεού, ψύχη τε και σώματι αφιερωμένο στον Θεο.

Μεταξύ άλλων ο άγιος καθηγούμενος τόνισε ότι « πρώτος ο Κυπριανός στην ζωη πρώτος και στον θάνατο. Ως μεγάλος δάσκαλοςγιά εμάς τα πνευματικά του τέκνα τούς απόγονους της φυλής του και με την ζωη του και με τον θάνατο του. Με τον θάνατο του το γένος λαμπρύνεται.

Λαμπρύνεται και καταφωτίζεται από θεϊκές αναλαμπές γιατί αυτός ο άνθρωπος θεού και πιστός θεράποντας Θεού και ανθρώπων ο μεγαλομάρτυρας Κυπριανός, ο πρωτοπόρος στην εκατόμβη τούμαρτυρίου, παραστέκοντας στον θρόνο της Παναγίας Τριάδος, δεν παύει αδιαλείπτως να πρεσβεύει υπέρ της ποίμνης του η οποία κλυδωνίζεται από τις τρικυμίες των αλλοφύλων καί η οποία ζητεί τις θεοπηθείς του ευχές.

Οι πύρινες δεήσεις του επισπούν το έλεος του Θεού και κατεβάζουν χαρίσματα και χάριτες από τον ουρανό. Και εμείς ομολογώντας τίςδωρεές, ως ευγνώμονα τέκνα αναπέμπουμε τα ευχαριστήρια και κατακλείουμε τον λόγο με τα υστερινά λόγια του Κωνσταντίνου Οικονόμου: «Εμακρολόγησα το ομολογώ. Αλ’ όταν η καρδία λαλεί πολλά, ο κάλαμος όσον και αν συσταλθεί αναγκάζεται να πολυλογήσει».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους με θέμα την ζωη και την θυσία του μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδας Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Η όλη εκδήλωση τελείωσε με βυζαντινούς ύμνους από βυζαντινό χορό, καθώς δεξίωση και έκθεση φωτογραφίας με κειμήλια που συνδέονται με τον εθνομάρτυρα Κυπριανό.

Χαιρετισμός

Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου

στην εκδήλωση

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την σημερινή εδώ παρουσία και συμμετοχή σας στην σεμνή μας εκδήλωση ««Μνήμη Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπρου Κυπριανού (1810-1821) 200 χρόνια από την εις Αρχιεπίσκοπο εκλογήν του».

Η σημερινή εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνέχεια σειράς εορταστικών εκδηλώσεων που η Ιερά Μονή Μαχαιρά, η τροφός Μονή του Εθνομάρτυρος, οργάνωσε προς τιμήν του, όπως: το διήμερο συνέδριο στις 22-23 Ιανουαρίου 2010 στην Λευκωσία με τον τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Κυπρου Κυπριανός, ο μάρτυρας της πίστεως και της πατρίδος» καθώς και η έκδοση του ομώνυμου καλαίσθητου τόμου – λευκώματος με κειμήλια και έγγραφα που έχουν σχέση με τον Εθνομάρτυρα.

Πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί για την ζωη και το έργο του μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδος, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Μεταξύ αυτών εξαίρεται και υπογραμμίζεται η μόρφωση, η σοφία, η σύνεση και η διάκριση που τον κοσμούσαν. Μεσα από την ζωη και το έργο του αναδεικνύεται ως αληθινός ποιμένας της ποίμνης του, κατά το πρότυπον του Αρχιποίμενος Χριστού.

Αναλίσκεται νύχτα και ημέρα για την προστασία τους από τούς ποικίλους κινδύνους και πειρασμούς που παραμονεύουν για τον αφανισμό τους. Διαμεσολαβεί για την αναίμακτη καταστολή της επανάστασης των τούρκων χωρικών κατά του Τούρκου κυβερνήτη το 1804 και κερδίζει την αγάπη των υπόδουλων Ρωμιών και την εμπιστοσύνη του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

Όταν ο τελευταίος εξορίζεται από τον Σουλτάνο στον Ευριπο της Χαλκίδας, ο λαός ζητεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την εκλογή του Κυπριανού ως Αρχιεπισκόπου του.

Στις 30 Οκτωβρίου 1810, ο λύχνος τίθεται επί την λυχνίαν και φέγγει και ακτινοβολεί δια των ποικίλων αρετών που τον κατακοσμούν ως ελαία κατάκαρπο. Από τα πρώτα έργα του η ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Σχολείου σε γη της Μονής του, το ιστορικό Παγκύπριο Γυμνάσιο, απέναντι από την Αρχιεπισκοπή.

Ξερει ότι για να γλυκοχαράξει η πολυπόθητη ελευθερία δεν χρειάζονται μόνο όπλα άλλα προϋποτίθεται πρώτα η πνευματική ελευθερία. Όταν ο άνθρωπος ελευθερωθεί από τα πάθη του, τότε μόνο μπορεί να αποκτήσει πατρίδα ελεύθερη.

Σ’ αυτό που όλοι στεκόμαστε με δέος και θαυμασμό είναι η εθελούσια θυσία του για την σωτηρία του ποιμνίου του. Φυλακισμένος από τον αιμοδιψή Κουτσιούκ – Μεχμέτ, μαζί με άλλους αρχιερείς του νησιού, τον Παφου Χρύσανθο, Κιτίου Μελέτιο, Κυρηνείας Λαυρέντιο και τούς υπόλοιπους 500 περίπου προκρίτους του νησιού, αρνείται να δραπετεύσει και να σωθεί στα ‘’κουσουλάτα’’ της Λαρνακας. Στον σπλαχνικό Κιόλογλου θα πει ‘παρά το γαίμαν των πολλών εν κάλλιον του πισκόπου”.

Παρέμεινε πιστός στον λόγο του Κυρίου ‘‘ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ τών προβάτων ‘’. Παρέμεινε στο χώρο τον δικό του, με αξιοπρέπεια και αρχοντιά.

Χωρίς να τρομάξει η να φοβηθεί. Ήξερε ως Ρωμιός και να ζει αλλά προπάντων να πεθαίνει. Αγέρωχος, ευθυτενής βαδίζει στην κρεμασμένη από την συκαμηνιά αγχόνη. Ευλογεί την θηλειά και με γαλήνη και λεβεντιά λέει στον δήμιο: ‘‘ Εκτέλεσον την εντολήν του απηνούς κυρίου σου ’’.

Ο Κυπριανός με την ζωη και το παράδειγμα του μπορεί σήμερα που διερχόμαστε εθνικές συμπληγάδες, στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα, να μας πει και διδάξει πολλά.

Την ζέουσα πίστη στον Θεο και την Πατρίδα, την υπομονή και επιμονή στο δίκαιο αγώνα μας. Ακόμα και στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανείς δεν θα μας χαρίσει το δίκαιο μας αν δεν το διεκδικούμε μαχητικά, με σύνεση, ομοψυχία και διάκριση περισσή. Ας φανούμε αντάξιοι των αγίων προγόνων μας, των οποίων οι ευχές και οι πρεσβείες μας συνοδεύουν και σκεπάζουν.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τούς δύο εκλεκτούς ομιλητές της εκδήλωσης μας: τον καθηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής Μονής Μαχαιρά, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ληδρας κ. Επιφάνιο και τον διακεκριμένο ερευνητή κ. Κωστή Κοκκινόφτα, της Ιεράς Μονής Κυκκου για την ολοπρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση μας, καθώς και εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε τον μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδας, Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6096:2010-10-18-23-21-24&catid=24:2009-12-18-08-37-24