Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πανεθνική απεργία στην Γαλλία!!!… 71% των πολιτών τάσσεται στο πλευρό των απεργών!!!

19 Οκτωβρίου 2010

Πανεθνική απεργία στην Γαλλία!!!… 71% των πολιτών τάσσεται στο πλευρό των απεργών!!!

Αψηφά ο Νικολά Σαρκοζί τις αντιδράσεις των πολιτών που σήμερα πραγματοποιούν νέα πανεθνική απεργία στην Γαλλία και διαμηνύει ότι θα προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό στη Γαλλία. Το 71% των πολιτών τάσσεται στο πλευρό των απεργών που σήμερα πραγματοποιούν την 6η εθνική απεργία από τις αρχές του Ιούνη οπότε κατατέθηκε το νομοσχέδιο.

Και τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν κλειστά για μία εβδομάδα, εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων έχουν μείνει χωρίς καύσιμα και σήμερα αναμένεται για μια ακόμα φορά, αυτό το μήνα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι περισσότερων από 200 πόλεων με διαδηλωτές. Ο Νικολά Σαρκοζί πάντως απαντά πως η «μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη» και πως «η Γαλλία είναι αποφασισμένη να γίνει, όπως έκαναν και οι Γερµανοί εταίροι μας».

Η γαλλική γερουσία αναμένεται να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η οποία προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ενώ θέτει την ηλικία για λήψη πλήρους σύνταξης στα 67 χρόνια, από τα 65 που είναι σήμερα. Τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλή και οι γερουσιαστές της αριστεράς έχουν καταθέσει εκατοντάδες τροποποιήσεις, σε μια προσπάθεια καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Έτσι, για έκτη φορά από τις αρχές Ιουνίου, οι Γάλλοι εργαζόμενοι απέχουν από τις εργασίες τους σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αλλά και να μείνουν κλειστά τα σχολεία. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες δείχνει πως το 71% των ερωτηθέντων πολιτών της Γαλλίας τίθεται υπέρ των απεργιών, παρά τις συνέπειές τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Τουλάχιστον οι μισές πτήσεις από το αεροδρόμιο του Orly έχουν ακυρωθεί ενώ επηρεάστηκε το 30% των πτήσεων στα άλλα αεροδρόμια. Χθες, συντάχθηκαν με τους απεργούς και οι οδηγοί των φορτηγών, πραγματοποιώντας αυτοκινητοπομπές με αργή ταχύτητα στις εθνικές οδούς. Δεκάδες φορτηγά πλοία με καύσιμα παραμένουν αγκυροβολημένα στα ανοιχτά της Μασσαλίας, καθώς απεργούν οι λιμενεργάτες σε δύο μεσογειακά λιμάνια της Γαλλίας. Απεργούν επίσης και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στην πόλη της Μασσαλίας.

Χθες το βράδυ, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ νέων και αστυνομίας στο παρισινό προάστιο Nanterre, όπου περισσότερα από τα μισά γυμνάσια τελούν υπό κατάληψη. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταµατήσει το κίνηµα», διακήρυξε χθες ο επικεφαλής της Unef, της µεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης, «ακόµα και µετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, ο δρόµος µπορεί να ακυρώσει αυτό που κάνει το Κοινοβούλιο, το είδαµε το 2006 µε το Σύµφωνο Πρώτης Πρόσληψης».

Αντιδρώντας στο μέτωπο που έχει σχηματιστεί εναντίον της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός προβλεπόμενου από τον νόμο θεσμικού οργάνου, του «διυπουργικού κέντρου κρίσης», ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα, όπου επικεφαλής ετέθη ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ.

Πηγή: tvxs