Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος στην Κύπρο

21 Οκτωβρίου 2010

Ο Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος στην Κύπρο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερονήσου (Εκκλησία Κρήτης) κ. Νεκτάριος και μέλη του Συμβουλίου Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Ηρακλείου την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010, επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και το Στρατόπεδο Σταυριανάκου στη Μαλούντα. Στους τρεις αυτούς χώρους ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο και κατάθεσε στεφάνι.

Στον Τύμβο απότισαν φόρο τιμής στους ηρωϊκώς πεσόντες Καταδρομείς της Α’ Μοίρας Καταδρομών Ελλάδος, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα από τα 13 αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Μάλεμε της Κρήτης.

Το αεροσκάφος Νοράτλας, στο οποίο επέβαιναν 35 Έλληνες στρατιώτες, επιχειρώντας, φλεγόμενο, να προσγειωθεί στον αεροδιάδρομο, που βαλλόταν από τούρκους στρατιώτες, δέχθηκε φίλια πυρά με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν οι 34 από τους επιβαίνοντες.

Ο μόνος επιζών ήταν ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος κατάφερε να εξέλθει του αεροσκάφους λίγο πριν το μοιραίο.

Σε σεμνή τελετή που έγινε στο χώρο, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, τελέστηκε το τρισάγιο από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκτάριο, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και αναφορά από αξιωματικό της εθνικής φρουράς.

Οι Εφέδροι αξιωματικοί απέδωσαν τιμές στους ήρωες και εμφανώς συγκινημένοι υπογράμμισαν πως η Κύπρος και η Κρήτη είναι άρρηκτα δεμένες με αίμα θυσίας και πρόσθεσαν ότι η Κύπρος τους κέρδισε ολοκληρωτικά και με την επιστροφή τους θα μεταφέρουν τα ορθά μηνύματα προς το μητροπολιτικό Ελληνισμό και στην ιδιαίτερη τους πατρίδα την Κρήτη.

Από τον Τύμβο ο Σεβασμιώτατος και οι ομάδα των Εφέδρων αναχώρησαν για το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου τελέστηκε τρισάγιο, έγινε κατάθεση στεφάνων και ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις και στο Πολεμικό Μουσείο του στρατοπέδου.

Ακολούθως, ο Άγιος Πέτρας και Χερονήσου πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αχεράς και το μεσημέρι  επισκέφθηκε τα Γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού στη Δευτερά, όπου προσκύνησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και έτυχε εγκάρδιας φιλοξενίας από τους εκπροσώπους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, με τους οποίους και συνγευμάτισε.

Σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, αναχώρησε για την Πάφο, όπου ξεναγήθηκε στο αρχαίο Κούριο και την Πέτρα του Ρωμιού και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος παρακάθισε μαζί με την ομάδα του σε γεύμα, που παρέθεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

Την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, ο Άγιος Πέτρας και Χερονήσου θα πραγματοποιήσει προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μαχαιρά και το μεσημέρι θα επισκεφθεί την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου ο Μακαριώτατος θα παραθέσει γέυμα προς τιμή του. Προηγουμένως, ο Σεβασμιώτατος θα ξεναγηθεί στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην κρύπτη του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

 

πηγή: romfea.gr