Θεολογία και Ζωή

Εξορίσαμε τον Θεό……….

22 Οκτωβρίου 2010

Εξορίσαμε τον Θεό……….

«Αυξημένη ανάγκη για ψυχοθεραπεία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα». Και οι αίτιες, όπως αποκαλύπτει έρευνα με τίτλο: «H Ευρώπη στον καναπέ του ψυχοθεραπευτή»: «Ή άνοδος της ψυχοθεραπείας στην Ευρώπη οφείλεται ή ενισχύεται από την καταρράκωση των οικογενειακών σχέσεων, τη μοναξιά των ανθρώπων πού ολοένα μεγαλώνει και τη σκληρότητα της σύγχρονης ζωής. Κρίνοντας από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εκείνων πού ζητούν απαντήσεις στον καναπέ του ψυχοθεραπευτή ή Ευρώπη φαίνεται να έχει πληγεί από επιδημία απουσίας νοήματος ζωής. Οι άνθρωποι ψάχνουν στους ψυχοθεραπευτές τους αυτό πού λείπει από τη ζωή τους»

Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις προβάλλουν τα ερωτήματα: Γιατί ό σύγχρονος άνθρωπος βασανίζεται από τα γνωστά «άγχη πολυτελείας»; Από πού προέρχεται αυτό το λεπτό νέφος της μελαγχολίας πού πλανιέται γύρω του και τοξινώνει τον ψυχοσωματικό του οργανισμό; Γιατί αναπνέει φόβο και εκπνέει αγωνία και μάλιστα ό άνθρωπος της ευμάρειας και του πλούτου; Γιατί οι νευρώσεις πάνε να γίνουν οι μόνιμοι ένοικοι της σημερινής κοινωνίας;

Το υπογραμμίζει ο Ολλανδός ψυχίατρος J. Van den Berg: «Έχουμε “απωθήσει” ένα άλλο βασικό στοιχείο, συστατικό της ανθρώπινης υπάρξεως, τη φωτισμένη συνείδηση. Αυτή την καθαρή συνείδηση την έχουμε σπρώξει στον κόσμο του υποσυνειδήτου. Απωθήσαμε όχι πια τη σεξουαλικότητα ή την επιθετικότητα, όπως θα μας έλεγε ό Φρόυντ, αλλά την έννοια του Θεού. Τον κάναμε περιθωριακό. Τον καταδικάσαμε στην ανυπαρξία. Τον εξορίσαμε από τη ζωή μας, από την εργασία μας, από την οικογένεια μας, από τις Σχολές μας, από τα Υπουργεία μας, από την κοινωνία, από τις μεγάλες αποφάσεις. Έτσι μαζί με τον Θεό απωθήσαμε και κάθε πνευματική αξία πού εκπροσωπεί το θείο».

Πηγή: http://eatheia.blogspot.com/2010/10/blog-post_16.html