Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Σκάνδαλο είναι ότι δεν υπάρχει “σκάνδαλο”‏

25 Οκτωβρίου 2010

Σκάνδαλο είναι ότι δεν υπάρχει “σκάνδαλο”‏

Στις 5/18-10-2010 εορτάσθηκε πα-νηγυρικά στη Μονή Βατοπεδίου η μνήμη ενός από τους εξήντα αγίους της μονής του Οσίου Ευδοκίμου του Βατοπεδίου. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν περίπου πεντακόσιοι προσκυνητές.
Της πανηγύρεως προέστη ο σεβα-σμιότατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος χειροτόνησε τον ιεροδιάκονο Θεοφάνη σε πρεσβύτερο και χειροθέτησε πνευματικό-εξομολόγο τον εορτάζοντα ιερομόναχο Ευδόκιμο, προϊστάμενο της μονής.
Την παραμονή της εορτής, σε σύναξη προσκυνητών, ένας νέος με ειλικρίνεια είπε δημοσίως ότι ζητά συγγνώμη από τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, γιατί επηρεασμένος από τα μέσα ενημέρωσης τον κατηγόρησε. Δεν γνωρίζω τώρα αν θα αρχίσουν και άλλοι μεγαλόσχημοι να το κάνουν. Ο Μητροπολίτης Μύρων είπε ότι η μονή διέρχεται ένα μεγάλο πειρασμό, μία ισχυρή δοκιμασία, και τελικά το σκάνδαλο είναι ότι δεν υπάρχει “σκάνδαλο”.
Νεότερες ειδήσεις φανερώνουν ότι η φούσκα ξεφουσκώνει. Πολύμηνες έρευνες δεν βρήκαν διαρροή “μαύρου χρήματος”. Η μονή με έγγραφά της ζήτησε να επιστρέψει όλες τις ανταλλαγές και να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς, ώστε να μην έχει καμία απώλεια το κράτος. Ο αρμόδιος υπουργός δεν το δέχθηκε. Άνθρωπος σφόδρα εναντίον της μονής πριν ένα δύο χρόνια μετανοεί τώρα λέγοντας πως πάντοτε την υποστήριζε. Η μετάνοια πάντως είναι πάντοτε καλή, αρκεί να είναι ειλικρινής.
Προ καιρού, ένας Αλβανός βίασε ένα κοριτσάκι και το έριξε στο πηγάδι ζωντανό. Ποτέ δεν μαθεύτηκε το όνομά του λόγω των προσωπικών δεδομένων. Ένας πατέρας βίασε το παιδί του. Συνέβη το αυτό. Έμποροι ναρκωτικών, μαστροποί, δολιοφθορείς μένουν άγνωστα τα ονόματά τους για τον ίδιο λόγο. Του ηγουμένου Εφραίμ το όνομα διασύρθηκε επί δύο χρόνια στις ειδήσεις από φωνασκούντες τηλεοπτικούς εισαγγελείς, από επώνυμους και μεγαλώνυμους αρθρογράφους περιοδικών και εφημερίδων, από συνεντεύξεις και λογύδρια υψηλών πολιτικών προσώπων, ακόμη και από κάποιων γνωστών ρασοφόρων, ως να ήταν μεγαλύτερος εγκληματίας των αιώνων.
Έφθανε να γίνει καρνάβαλος στην Πάτρα, ήρωας σατιρικών εκπομπών, καρικατούρα γελοιογραφιών, να υβριστεί, να χλευαστεί, να κατηγορηθεί και να συκοφαντηθεί. Κανείς δεν είπε αν έφταιξε να πληρώσει. Προδικάστηκε και καταδικάστηκε. Δικάστηκαν τώρα τα πορίσματα των επιτροπών της Βουλής. Το Βατοπέδι εκμεταλλεύτηκε, χρησιμοποιήθηκε και υπονομεύτηκε σκόπιμα. Αγνοήθηκε η μακρά ιστορία του, η πολύτιμη προσφορά του, η ανάγκη ανακαινίσεως των σπουδαίων κτισμάτων του και των μοναδικών κειμηλίων του, η πλούσια φιλανθρωπική του δράση, η παροχή εργασίας σε διακόσιους ανθρώπους, η δωρεάν φιλοξενία, η φιλόθεη συνοδεία του, η μεγαλύτερη αριθμητικά στην Ελλάδα. Είναι κρίμα το κοντόθωρο, το ζηλόφθονο, το αφιλάδελφο, το ανόσιο και άμετρο όταν επικρατούν.
Το Βατοπέδι βιώνει την ταπείνωσή του αθόρυβα, προσεύχεται και λαμβάνει καταπληκτική υπομονή. Ποιος άλλος θα βαστούσε καρτερικά έναν τόσο βαρύ σταυρό επί τόσο χρόνο με τόση ηρεμία, με πίστη και ελπίδα; Μη οι πολιτικοί ρίξουν τα βάρη στους μοναχούς. Όπου υπάρχει παρανομία να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Μη η δικαιοσύνη επηρεασθεί από την τηλεοπτική δικτατορία, αν και παρατηρούνται τελευταία σοβαρά ρήγματα και σε αυτήν ακόμη την τηλοψία με ανατροπή του κλίματος.
Ο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος το είπε πολύ εύστοχα. Σκάνδαλο είναι ότι δεν υπάρχει “σκάνδαλο”. Το σκάνδαλο εξυπηρέτησε κάποιους να ανέβουν. Τώρα που καταρρέει, άραγε θα τους παρασύρει μαζί τους; Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί το “σκάνδαλο” και να τους διατηρήσει. Το ψέμα δεν έχει μεγάλη διάρκεια και αντοχή. Η αλήθεια έχει δύναμη, φως και ελευθερία. Ήδη αρχίζει να φωτίζει σκοτεινές ραδιουργίες. Η ταλαιπωρία των “σκανδαλισάντων” από πνευματικής απόψεως θα τους ανταμείψει πλούσια. Το κόστος των πραγματικών σκανδαλοποιών θα είναι η πλήρης απογοήτευση. Ο πνευματικός νόμος λειτουργεί πάντοτε άψογα.

πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010