Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τραγικός ο απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

27 Οκτωβρίου 2010

Τραγικός ο απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, ενός από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως, στην Ινδονησία, σύμφωνα με νέο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησαν το πρωί σήμερα Τετάρτη οι αρχές στην ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με το Metro TV, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονταν από την περιοχή με αυτοκίνητα και φορτηγά μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε μια ημέρα αφότου οι αρχές είχαν αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής στο ύψιστο.

Στις εικόνες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός οι κάτοικοι, οι περισσότεροι με μάσκες, μεταφέρονται από φορτηγά με τα παρμπρίζ καλυμμένα από την ηφαιστειακή τέφρα. Πολλοί αρνούνταν, πριν την έκρηξη, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αυτή είναι η αρχική φάση της έκρηξης», δήλωσε ο Σουμπάντριο, επικεφαλής του Κέντρου Ηφαιστειακής Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Έρευνας στη Γιογκιακάρτα.

Το Metro TV ανέφερε ότι 16 απανθρακωμένες σοροί βρέθηκαν κοντά στο σπίτι του Μπα Μαριτζάν, που ήταν γνωστός ως «ο φύλακας του όρους» και είχε αρνηθεί να εκκενώσει την περιοχή. Αξιωματούχοι στα νοσοκομεία Σαρτζίτο και Πάντι Νουγκρόχο στην πόλη Γιογκιακάρτα επιβεβαίωσαν ότι υποδέχθηκαν 12 σορούς ενώ παρέχουν φροντίδες σε 40 τραυματίες.

Η διαδικτυακή ειδησεογραφική ινδονησιακή υπηρεσία Vivanews.com επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι απεσταλμένος της δημοσιογράφος. Ενώ ένα βρέφος τριών μηνών εξέπνευσε καθώς διακομιζόταν στο νοσοκομείο Μουντιλάν στην περιοχή Μαγκελάνγκ, σύμφωνα με αξιωματούχο που εξέφρασε το φόβο πως ο απολογισμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara μετέδωσε ότι η ηφαιστειακή στάχτη έφτασε ως μια περιοχή που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα του Όρους Μεράπι.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις 40.000 άνθρωποι ζουν σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το Μεράπι, σε ύψος 2.968 μ., είχε εκραγεί προηγουμένως το 2006, στοιχίζοντας 2 ανθρώπινες ζωές, και το 1994, κοστίζοντας 66 θανάτους. Η πιο πολύνεκρη έκρηξή του είχε σημειωθεί το 1930, με 1.370 θύματα.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι

Το ισχυρό τσουνάμι μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών στην Ινδονησία έχει προκαλέσει το θάνατο 154 ανθρώπων, ενώ περίπου 400 αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

«Τουλάχιστον 154 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τετρακόσιοι φέρονται ως αγνοούμενοι», δήλωσε ο επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης στην επαρχία της δυτικής Σουμάτρας.

Ο προηγούμενος απολογισμός σήμερα το πρωί έκανε λόγο για 112 νεκρούς στο αρχιπέλαγος Μενταουάι, ανοικτά της Σουμάτρας.

Ο Χαρμενσιάχ υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η παροχή βοήθειας στους επιζώντες. «Έχασαν τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη μεγάλης βοήθειας. Έχουν σκηνές, αλλά δεν επαρκούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα νερά έφθασαν έως και 600 μέτρα από την ακτογραμμή στο νησί Νότιο Παγκάι, που επλήγη περισσότερο. Κατά τον εκπρόσωπο της ίδιας υπηρεσίας Αγκόλο Σουπάρτο, «δέκα χωριά σαρώθηκαν» από τα σεισμικά κύματα. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και εννέα Αυστραλοί σέρφερ, πάντως Αυστραλιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εντοπίστηκαν και είναι σώοι και ασφαλείς.

Το τσουνάμι του 2004, που είχε προκληθεί από σεισμό 9,3 βαθμών ανοικτά της Σουμάτρας, είχε στοιχίσει τουλάχιστον 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησία.

Προβλήματα στην επιχείρηση διάσωσης

Οι επιχειρήσεις διάσωσης διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία εξαιτίας της απομόνωσης των νησιών στο αρχιπέλαγος, όπου έχει διακοπεί η επικοινωνία.

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο θα μεταβεί αργότερα στο Μπαντάνγκ, το κοντινότερο λιμάνι στη Σουμάτρα.

Πολλά χωριά, ειδικά στο νησί του Νότιου Παγκάι, καταστράφηκαν από τα κύματα ύψους τριών μέτρων που έφτασαν ακόμα και σε βάθος 600 μέτρων από τις ακτές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ