Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κράτησε το «casus belli» η Τουρκία στο Αιγαίο

31 Οκτωβρίου 2010

Κράτησε το «casus belli» η Τουρκία στο Αιγαίο

«Ιστορικό βήµα» χαρακτηρίζουν τουρκικά φιλοκυβερνητικά µέσα ενηµέρωσης την αφαίρεση από την «Κόκκινη Βίβλο» της Τουρκίας του χαρακτηρισµού «εξωτερική απειλή» για τέσσερις γειτονικές χώρες, ανάµεσά τους και η Ελλάδα. Ωστόσο, το «casus belli» στο ενδεχόµενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο παραµένει ως έχει. Το Συµβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) ενέκρινε το νέο δόγµα εθνικής πολιτικής της Τουρκίας, «Κόκκινη Βίβλο» όπως αποκαλείται, στη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ στο προεδρικό στην «Τσάνκαγια» υπό τον τούρκο πρόεδρο Αµπντουλάχ Γκιουλ. «Το κράτος θα συνεχίσει µε την «Κόκκινη Βίβλο», είναι ο τίτλος της εφηµερίδας «Ζαµάν». Το νέο δόγµα εθνικής ασφάλειας θα ισχύει για τα πέντε επόµενα χρόνια, οπότε θα αναθεωρηθεί και πάλι από το ΣΕΑ. Στη συνεδρίαση συµµετείχε για πρώτη φορά και ο νέος αρχηγός ενόπλων δυνάµεων Ισίκ Κοσανέρ που ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο.

Οι νέες αποφάσεις αφορούν την Ελλάδα σε δύο σηµεία. Πρώτον, δεν αναφέρεται πια ως εξωτερική απειλή για την Τουρκία. Η «Ζαµάν» χαρακτηρίζει ως άνοιγµα αυτή τη νέα προσέγγιση, επισηµαίνοντας ότι αλλάζουν οι εξωτερικές πολιτικές απειλές και οι προτεραιότητες και ανοίγει ο δρόµος για συνεργασία µε τις γειτονικές χώρες δεδοµένου ότι τώρα ούτε το Ιράν ούτε το Ιράκ ούτε η Ρωσία θεωρούνται εξωτερικές απειλές για την Τουρκία. «Η αρχή των µηδενικών προβληµάτων µε τους γείτονες µπαίνει και στο δόγµα εθνικής ασφάλειας», σχολιάζει η εφηµερίδα.

Τα 12 µίλια

Το δεύτερο σηµείο είναι η διατήρηση του «casus belli» (αιτία πολέµου) στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι ναυτικά µίλια στα δώδεκα. «Δεν υπήρξε οπισθοχώρηση στο ότι η Τουρκία θα θεωρήσει αιτία πολέµου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 µίλια», σύµφωνα µε τη «Χουριέτ». Ωστόσο η εφηµερίδα παρατηρεί ότι η άρση του casus belli µπορεί να αποφασιστεί µόνο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πάντως, η αντιπολιτευόµενη «Τζουµχουριέτ» επικαλείται πηγές σύµφωνα µε τις οποίες «δεν είναι δυνατόν να αρθεί η σχετική απόφαση που έχει λάβει η τουρκική Εθνοσυνέλευση εάν προηγουµένως η ελληνική Βουλή δεν προχωρήσει στην άρση των αποφάσεων για τη δήθεν γενοκτονία».

ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ-ΝΕΑ

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/casus-belli_29.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)