Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

“Baby boom” για τα απειλούμενα κινεζικά πάντα

1 Νοεμβρίου 2010

“Baby boom” για τα απειλούμενα κινεζικά πάντα

«Ανάσα ζωής» στον πληθυσμό των συμπαθέστατων κινεζικών πάντα δίνει το ρεκόρ γεννήσεων που καταγράφεται φέτος σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για αυτό το απειλούμενο είδος, το οποίο φημίζεται για τη δυσκολία του να αναπαραχθεί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του καταφυγίου Ουολόνγκ στην επαρχία Σιτσουάν, την περασμένη εβδομάδα το γιγαντιαίο πάντα Γιο Γιο έφερε στον κόσμο δίδυμα θηλυκά αρκουδάκια και ανέβασε το συνολικό αριθμό των γεννήσεων για φέτος στις 19, σπάζοντας το ρεκόρ των 18 γεννήσεων, που καταγράφηκε το 2006.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη στη βελτιωμένη ποιότητα τροφής που χορηγείται στα πάντα, στην τεχνητή γονιμοποίηση που κατά τα φαινόμενα εφαρμόζεται με επιτυχία και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών αναπαραγωγής στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οικολογικές οργανώσεις έχουν υπολογίσει ότι υπάρχουν μόνο 1.590 άγρια γιγαντιαία πάντα, ενώ λιγότερα από 300 ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Εκτιμούν ότι το είδος θα μπορούσε να αφανιστεί μέσα σε δύο ή το πολύ τρεις γενιές. Μια από τις κύριες αιτίες είναι το γεγονός ότι τα θηλυκά πάντα μπορούν να συλλάβουν μόλις τρεις ημέρες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην επιτυγχάνεται η γονιμοποίησή τους. Παράλληλα, ο ήδη μικρός πληθυσμός τους όλο και συρρικνώνεται εξαιτίας της ραγδαίας απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος και των λαθροκυνηγών.

Τώρα, μετά και την επιτυχή εφαρμογή της τεχνητής γονιμοποίησης πάντα που ζουν σε κινεζικά καταφύγια, οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα ανασχέσουν την τάση αυτή, σταθεροποιώντας τον αριθμό των γεννήσεων σε ετήσια βάση και εισάγοντας εκ νέου κάποια ζώα στην άγρια φύση- κάτι που έως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Δεν στοχεύουν ωστόσο σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των γεννήσεων, εν μέσω φόβων για κρούσματα «αιμομιξίας».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1889835