Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγ. Όρους εόρτασε τους Αγίους της Σχολής

6 Νοεμβρίου 2010

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγ. Όρους εόρτασε τους Αγίους της Σχολής

Χθες Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010 στην Αθωνιάδα Σχολή στις Καρυές του Αγίου Όρους έγινε πανήγυρη προς τιμή των Αγίων της Σχολής.

Στις 8:00 μ.μ. έγινε υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, αρχιμ. Νικοδήμου προσκεκλημένου να προστεί της πανηγύρεως.

Η Αγρυπνία άρχισε αμέσως μετά την υποδοχή μέχρι τις 2:00 π.μ. της επομένης.

Έψαλλαν μαθητές με απόφοιτους της Αθωνιάδας. Παρόντες ήταν οι τρεις Έφοροι της Αθωνιάδας και άλλοι αντιπρόσωποι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Επίσης παρευρέθησαν απόφοιτοι της Αθωνιάδας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων ιερομ. Κυπριανός, οι ιερομόναχοι Χαρίτων, Δαβίδ, Αρτέμιος, ο ιεροδιάκονος Ιερώνυμος κ.ά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους Εφόρους, Σχολάρχες, Καθηγητές, Μαθητές και Διακονητές της Σχολής.

Παρετέθη κέρασμα στην Τράπεζα όπου στο τέλος μίλησε ο Σχολάρχης αρχιμ. Ιερόθεος Ζάχαρης, ο οποίος τόνισε ιδιαιτέρως την προσφορά της Αθωνιάδας, που ιδρύθηκε το 1749 από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και την αγκάλιασε ολόκληρο το Άγιο Όρος, και ότι συνετέλεσε τα μέγιστα για την απελευθέρωση του υποδούλου Γένους προσφέροντας ως μαθητές τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Ρήγα Φεραίο κ.ά. Χωρίς την Αθωνιάδα δεν θα είχαμε σήμερα ελεύθερη Ελλάδα.

Ευχαρίστησε δε τον Καθηγούμενο της Μονής Φιλοθέου για την αποδοχή της προσκλήσεως να έλθει στην Σχολη και να προσκομίσει το ιερό λείψανο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που ήλθε για πρώτη φορά στην Σχολή για προσκύνηση από τους συμμαθητές του.

Ο άγιος Καθηγούμενος ευχαρίστησε για την τιμή και την πρόσκληση. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι τον άγιο Κοσμά ο οποίος μετά την φοίτησή του στην Σχολή έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Φιλοθέου και από εκεί με την ευλογία του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου εξήλθε του Αγίου Όρους για να αφυπνίσει με τα κηρύγματά του το υπόδουλο Γένος και να προκαλέσει πρώτα την ανάσταση από τον πνευματικό λήθαργο που επικρατούσε τότε, αλλά και την επανάσταση και απελευθέρωση από την δουλεία των αλλοπίστων.

«Τον άγιο Κοσμά», πρόσθεσε ο Καθηγούμενος της Μονής Φιλοθέου απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους, «τον αισθανόμεθα ανάμεσά μας και τον ζούμε καθημερινά όπως και εσείς τον αισθανθήκατε απόψε στην Σχολή και στην Αγρυπνία όπου η Χάρις και η παρουσία του ήταν έντονη και έκδηλη στα χαρούμενα πρόσωπα των μαθητών».

Ευχήθηκε δε στους μαθητές να προοδεύουν στα μαθήματά τους και να επικαλούνται τον άγιο Κοσμά και τους άλλους Αγίους της Σχολής.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6231:2010-11-05-12-40-44&catid=25:2009-12-18-08-37-46