Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ολογράμματα: Το μέλλον της τρισδιάστατης ψυχαγωγίας

9 Νοεμβρίου 2010

Ολογράμματα: Το μέλλον της τρισδιάστατης ψυχαγωγίας

Όταν κάποιος ακούει τη λέξη «ολόγραμμα», η εικόνα που έρχεται στο μυαλό τις περισσότερες φορές προέρχεται κατευθείαν από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, και δη του σινεμά: ο λόγος για το Star Wars, και το σήμα κινδύνου της πριγκίπισσας Λέια, η οποία, στην αρχή του διαστημικού έπους του Τζωρτζ Λούκας, εμφανίζεται να ζητά τη βοήθεια του γέρου ιππότη Τζεντάι, Όμπι Ουάν Κενόμπι.

Ωστόσο, σήμερα, η εικόνα αυτή δεν βρίσκεται σε «έναν γαλαξία πολύ μακρινό», αλλά μάλλον στο κοντινό μας μέλλον. «Είμαστε πολύ πολύ κοντά στο να το κάνουμε πραγματικότητα. Έχουμε αποδείξει ότι η όλη ιδέα λειτουργεί. Δεν πρόκειται πλέον για κάτι που αποτελεί αποκλειστικά επιστημονική φαντασία» είπε ο Νάσερ Πεϊγκαμπαριάν, του πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Πεϊγκαμπαριάν θυμίζουν μάλλον slide show, παρά βίντεο: η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει την προβολή μίας εικόνας ανά δύο δευτερόλεπτα- το 1/60 της ταχύτητας που απαιτείται για μία προβολή «κανονικού» βίντεο. Επίσης, το εύρος της γωνίας προβολής ήταν 45 μοίρες, καθώς η λήψη έγινε με 16 κάμερες τοποθετημένες σε «καμάρα».

Αλλά ο Πεϊγκαμπριάν πιστεύει ότι με περισσότερη έρευνα και περισσότερες κάμερες, η ομάδα του είναι σε θέση να δημιουργήσει μία πλήρως τρισδιάστατη οθόνη, που ενδεχομένως να βρει το δρόμο της στα…σαλόνια του καταναλωτικού κοινού εντός δεκαετίας- και χωρίς να αποτελούν προϋπόθεση για τη χρήση της τα ειδικά γυαλιά.

Επίσης, πέραν των εφαρμογών στην ψυχαγωγία, αναμένεται να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και στην ιατρική, επιτρέποντας τη συνεργασία γιατρών από όλο τον κόσμο σε, λ.χ, μία εγχείρηση. Ακόμη, υπάρχουν και οι προοπτικές χρήσης της τεχνολογίας ολογραμμάτων σε διαφημίσεις, καθώς και στρατιωτικές εφαρμογές (για εκπαίδευση στρατιωτών ή παραπλάνηση αντιπάλων).

Ο τρόπος που βλέπουμε ένα αντικείμενο είναι ουσιαστικά η αντίληψη του φωτός που πέφτει πάνω του. Αυτό που κάνει η τεχνολογία της ομάδας του Πεϊγκαμπαριάν είναι να προβάλλει το φως το οποίο θα έπρεπε να ανακλάται στο αντικείμενο, αν αυτό βρισκόταν πραγματικά εκεί, παρέχοντας μία τρισδιάστατη εικόνα.

Δεν ασχολείται μόνο η ομάδα του Πεϊγκαμπαριάν με τα ολογράμματα: σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και άλλα γκρουπ που προσπαθούν να δώσουν νέα δύναμη στην τρισδιάστατη ψυχαγωγία, όπως αυτή του Μάικλ Μποβ Τζούνιορ, του ΜΙΤ Media Lab. Κατά τα λεγόμενά του, αρκετές ομάδες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν βίντεο ολογραμμάτων, που αγγίζουν τα 30 frames/ δευτερόλεπτο- ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για βίντεο μικρού μεγέθους.

Την έρευνα του Πεϊγκαμπαριάν χρηματοδοτούν το National Science Foundation και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, τα πράγματα, κατά τον Μποβ, βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο επίπεδο- ο παραλληλισμός που χρησιμοποίησε ήταν με την τηλεόραση πριν από 80 χρόνια. Διαφορετικές ομάδες προσεγγίζουν το θέμα με διαφορετικούς τρόπους, και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ποια μέθοδος θα αποδειχτεί καλύτερη. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, «το σύστημα της ομάδας της Αριζόνα δημιουργεί λαμπερές, ακριβείς ολογραφικές εικόνες…είναι πανέμορφο».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ