Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κατάργηση της βίζας στη ζώνη Σένγκεν για την Αλβανία

10 Νοεμβρίου 2010

Κατάργηση της βίζας στη ζώνη Σένγκεν για την Αλβανία

Με εκδηλώσεις χαράς και ικανοποίησης υποδέχθηκαν οι πολίτες της Αλβανίας την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κατάργηση των αδειών εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους ίδιους και τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Κάτοικοι διαφόρων αλβανικών πόλεων ξεχύθηκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας για την απόφαση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, σε μήνυμά του χαρακτήρισε τη σημερινή ως την τρίτη σημαντικότερη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία του αλβανικού κράτους (οι δύο άλλες αφορούν την ανεξαρτησία της χώρας, το 1912 και την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1991).

«Δύο δεκαετίες μετά το γκρέμισμα του τείχους του κομμουνιστικού συστήματος, για τους Αλβανούς έπεσε ένα άλλο τείχος, εκείνο της βίζας, που περιόριζε το βασικό δικαίωμά τους να κινηθούν ελεύθερα στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”, στην οποία ανήκουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαμίρ Τόπι.

Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβησαν πολιτικοί εκπρόσωποι, πανεπιστημιακοί παράγοντες και φορείς της οικονομίας.

Στην πρωτεύουσα Τίρανα οργανώνεται, σήμερα, μεγάλη πανηγυρική συναυλία, όλοι οι δήμοι της χώρας σημαιοστολίστηκαν με τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύμβολα και το βράδυ “βροχή” βεγγαλικών θα φωτίσουν τον ουρανό.

Πηγή ΑΠΕ