Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ενεργότερη συμμετοχή της Ε.Ε. στο ζήτημα της ονομασίας ζητούν τα Σκόπια

12 Νοεμβρίου 2010

Ενεργότερη συμμετοχή της Ε.Ε. στο ζήτημα της ονομασίας ζητούν τα Σκόπια

Εν μέσω απογοήτευσης για την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα Σκόπια πλέον εκφράζουν την επιθυμία τους για ενεργότερη συμμετοχή των Βρυξελλών στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως η Αθήνα δεν δείχνει βούληση για να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα: «Εκτιμάμε αληθινά», είπε, «ότι η Αθήνα δεν έχει τη διάθεση να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Περισσότερες προσπάθειες και προσοχή εκ μέρους των Βρυξελλών θα ήταν ευπρόσδεκτες, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλώντας στην εφημερίδα Dnevnik, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει – όπως διευκρίνισε- ότι η Ε.Ε. πρέπει να πάρει τη σκυτάλη από τον ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει την υφιστάμενη διαδικασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως εκτιμάμε ότι περαιτέρω προσοχή (της ΕΕ) μπορεί να παρακινήσει, τόσο τη “Μακεδονία” όσο και την Ελλάδα, για να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος», εξήγησε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως η Αθήνα δεν δείχνει βούληση για να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα: «Εκτιμάμε αληθινά», είπε, «ότι η Αθήνα δεν έχει τη διάθεση να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η απογοήτευση είναι μεγάλη στα Σκόπια μετά τη δημοσίευση, την Τρίτη, της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της χώρας όσον αφορά την υποψηφιότητα ένταξής της στην ΕΕ, όπου δεν αναφέρεται καμία πρόταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ακριβώς λόγω του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας.

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας διεμήνυε πως «όταν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, η ΠΓΔΜ θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα θα είναι ο σημαντικότερός της σύμμαχος στην ενταξιακή της πορεία».

Η Εκθεση, είπε, αναφέρεται σε κάποια βήματα προόοδου, αλλά και σε μια «επιβραδυντική και οπισθοδρομική πορεία της χώρας, σε βασικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και της παροχής δικαιοσύνης».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα Σκόπια επειδή η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονικός/ή», ενώ υπάρχει σχετική αναφορά στην έκθεση για την Αλβανία, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε πως «η Επιτροπή, όπως και όλα τα όργανα της ΕΕ, κατά τη σύνταξη των κειμένων ακολουθεί το πλαίσιο που θέτει το σχετικό διαθεσμικό εγχειρίδιο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η απουσία του όρου, αποτυπώνει τις εκτιμήσεις της Επιτροπής».

Ο κ. Δελαβέκουρας εκτίμησε πως πρέπει οι αντιδράσεις αυτές «να μας αποπροσανατολίσουν», καθώς «η ουσία είναι ότι η Επιτροπή απηύθυνε στην ηγεσία της χώρας μια σαφή προειδοποίηση: οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει και το θέμα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί, για να προχωρήσει η διαδικασία».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1895743