Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Λάθος στροφή» έφερε τους καρχαρίες στη Μεσόγειο

18 Νοεμβρίου 2010

«Λάθος στροφή» έφερε τους καρχαρίες στη Μεσόγειο



Μια «λάθος στροφή» κατά τη μετανάστευσή τους πριν από 450.000 χρόνια, ενδέχεται να οδήγησε τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες στη Μεσόγειο.

Σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται σε επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν γράφουν ότι οι καρχαρίες έφθασαν στη «γειτονιά» μας από τη μακρινή Αυστραλία, όπως κατέδειξαν γενετικές αναλύσεις.

Έως σήμερα, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι καρχαρίες του είδους Carcharodon carcharias που βρίσκονται στη Μεσόγειο είναι συγγενείς των καρχαριών του Ατλαντικού Ωκεανού. Τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν ότι τελικά παρέμειναν στην περιοχή μετά την παρέκκλιση μερικών καρχαριών που κυοφορούσαν, κάτι που οι ίδιοι αποδίδουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μεταξύ των εποχών των παγετώνων. Ο λόγος για τον οποίο εικάζεται ότι παρέμειναν είναι επειδή τα ψάρια αυτά συνηθίζουν να επιστρέφουν εκεί όπου γέννησαν.

Οι αναλύσεις του μιτοχονδριακού DNA – του γενετικού υλικού που εξετάζεται για να ιχνηλατηθούν οι ρίζες ενός είδους – επιβεβαίωσαν ότι οι καρχαρίες που ζουν σήμερα στη Μεσόγειο έχουν περισσότερες ομοιότητες με τους συγγενείς τους στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία παρά με αυτούς του Ατλαντικού. Οι διαφορές που εντόπισαν, βοήθησαν τους επιστήμονες να βρουν ότι ο διαχωρισμός έγινε πριν από 450.000 χρόνια, όταν η Γη ετοιμαζόταν για ακόμη μία εποχή των παγετώνων.

«Ήταν μια εποχή μέσω – παγετώνων και υποθέτουμε ότι ελάμβαναν χώρα πάσης φύσεως αλλαγές στα καθοδικά ρεύματα της ανατολικής ακτής και τα ανοδικά ρεύματα της δυτικής ακτής της Αφρικής», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Λες Νόμπλ, που πιστεύει ότι τα θερμά ρεύματα, τα οποία ωθούν τους καρχαρίες στο Βορρά ενδέχεται να τους αποπροσανατόλισαν.

Αν και το φαινόμενο που περιγράφει είναι πολύ σπάνιο, ο Δρ. Νόμπλ λέει ότι η «λάθος στροφή» λίγων καρχαριών στη Μεσόγειο και η γέννηση εκεί έστω και ενός μικρού αρκούσε για να φέρει ένα αλλόχθον είδος στην περιοχή. «Ο λόγος που εξακολουθούμε να έχουμε τη γενετική υπογραφή των μεγάλων λευκών καρχαριών είναι ότι μοιάζουν με τους σολομούς: αναγνωρίζουν ως σπίτι τους το σημείο όπου άφησαν τα μικρά τους και γι’ αυτό πάντοτε επιστρέφουν εκεί».

Πηγή: ναυτεμπορική