Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο ψηλότερος Χριστός του κόσμου υψώθηκε στην Πολωνία

23 Νοεμβρίου 2010

Ο ψηλότερος Χριστός του κόσμου υψώθηκε στην Πολωνία

Τα αποκαλυπτήρια και ο αγιασμός του μεγαλύτερου αγάλματος του Ιησού Χριστού στον κόσμο έγιναν την Κυριακή από ρωμαιοκαθολικούς ιερείς παρουσία περίπου 20.000 πιστών στη μικρή πόλη Σβιεμπόντζιν της Δυτικής Πολωνίας. Οι πιστοί σχημάτισαν πομπή τραγουδώντας και κρατώντας λάβαρα, ένα από τα οποία έγραφε «Χριστός Βασιλεύς του κόσμου» προκειμένου να φθάσουν στο τεράστιο άγαλμα, μεγαλύτερο και από αυτό που δεσπόζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Ενα άλλο λάβαρο που είχε το σχήμα στέμματος έγραφε «Βασιλεύς των βασιλέων». «Το άγαλμα είναι ένα ορατό σημάδι της πίστης στον Χριστό» δήλωσε ο επίσκοπος Στέφαν Ρέγκμουντ, ένας από τους πολλούς ιερωμένους που παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια.

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι Πολωνοί που κατηγορούν τον ιερέα Σιλβέστερ Ζαβάντζκι, ο οποίος σχεδίασε το άγαλμα, για μεγαλομανία και θεωρούν ότι το ίδιο το άγαλμα με το μέγεθός του παραβιάζει το πνεύμα της ταπεινότητας του Ιησού. Αλλοι το χαρακτηρίζουν ντροπή για την πόλη και κακόγουστο.

Το άγαλμα, που κατασκευάστηκε με ιδιωτικές δωρεές, στοίχισε συνολικώς περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Εχει ύψος 33 μέτρων, ένα μέτρο για κάθε έτος που έζησε ο Ιησούς. Το βάρος του δε είναι 440 τόνοι και το χρυσό στέμμα που θα τοποθετηθεί επάνω στο κεφάλι του αγάλματος προσθέτει άλλα δύο μέτρα στο ύψος του, ενώ ο τεχνητός λόφος επάνω στον οποίο έχει τοποθετηθεί ανεβάζει το ύψος του στα 51 μέτρα. Το άγαλμα του Ρίο έχει ύψος 30 μέτρων.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να παραστούν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι υπέρμαχοι δηλώνουν ότι το άγαλμα θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες στη μικρή πόλη. «Ο βασιλεύς Χριστός θα καλωσορίζει τους επισκέπτες στην καθολική Πολωνία» ανέφερε ο ηλικίας 78 ετών πατέρας Ζαβάντζκι και προσέθεσε αμφισβητώντας όσους μιλούν για τα οικονομικά οφέλη από την ανέγερση του αγάλματος: «Το άγαλμα ανεγέρθηκε για να εκπληρώσει μια θρησκευτική αποστολή, όχι ως πόλος έλξης τουρισμού».

Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει: τουρίστες από τη Γερμανία τραβούσαν αναμνηστικές φωτογραφίες στο άγαλμα, το οποίο βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Γερμανία. «Αν ανοίγαμε μια πίστα αγώνων αυτοκινήτου ή φτιάχναμε ένα γήπεδο γκολφ εδώ, οι τουρίστες θα έρχονταν μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά με το άγαλμα του Ιησούη περίοδος θα διαρκεί όλον τον χρόνο» δήλωσε αξιωματούχος της πόλης στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Wprost».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=323640&dt=23/11/2010#ixzz166NbzIJk