Γενικά Θέματα

Επιστρέφουν στην Κύπρο οι κλεμμένες μεταβυζαντινές εικόνες

24 Νοεμβρίου 2010

Επιστρέφουν στην Κύπρο οι κλεμμένες μεταβυζαντινές εικόνες

Την επιστροφή έξι μεταβυζαντινών εικόνων του 18ου και 19ου αιώνα, οι οποίες είχαν κλαπεί από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, πέτυχε η Εκκλησία της Κύπρου με τη συνεργασία της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, πρόκειται για έξι εικόνες που βρίσκονταν στην κατοχή «φιλόκαλης και ευσεβούς οικογένειας» στο Μόναχο της Γερμανίας.

Η οικογένεια, έχοντας υπόνοιες για την πιθανότητα προέλευσης των εικόνων, την κατεχόμενη Κύπρο, επικοινώνησε με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά από ενημέρωση της Εκκλησίας της Κύπρου από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι εικόνες εξετάστηκαν από τους βυζαντινολόγους Α. Παπαγεωργίου και Κ. Παπαϊωακείμ και διαπιστώθηκε επιστημονικά η κυπριακή τους προέλευση.

Ολες οι εικόνες είναι έργα της σχολής αγιογραφίας της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου που άκμασε στην Κύπρο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Πρόκειται για μια μεγάλη εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (1762), δωρεά του Αγίου Παναρέτου Μητροπολίτη Πάφου σε ναό της κατεχόμενης Κύπρου, μια μικρή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (18ος αιώνας) από το εικονοστάσιο της Μονής Παναγίας Τοχνίου, μικρή εικόνα του Αγίου Ηρακλειδίου (18ος αιώνας), εικόνα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1810), εικόνα της Βαϊοφόρου (18ος αιώνας) και εικόνα της Βάπτισης του Χριστού (1792).

Η παράδοση των εικόνων έγινε στις 12 Νοεμβρίου, αφού παραδόθηκε η επιστημονική τεκμηρίωση που επιβεβαιώνει την κυπριακή προέλευση των εικόνων.

Τις εικόνες παρέλαβε εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, με την ευχή της σύντομης αποκατάστασής τους στους χώρους λατρείας.

Στην οικογένεια, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, επιδόθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου σύγχρονη εικόνα του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, και ευχαριστήρια επιστολή.

πηγή: romfea.gr