Αγ. Πορφύριος ΚαυσοκαλυβίτηςΆγιοι - Πατέρες - Γέροντες

Κυδωνίας Δαμασκηνός “Ο π. Πορφύριος χρησιμοποιούσε τα χαρίσματα για το καλό της Εκκλησίας”

2 Δεκεμβρίου 2010

Κυδωνίας Δαμασκηνός “Ο π. Πορφύριος χρησιμοποιούσε τα χαρίσματα για το καλό της Εκκλησίας”

«Ο Γέροντας Πορφύριος υπήρξε ένα πρόσωπο το οποίο ακολούθησε και άκουσε τα λόγια του Υιού του Θεού, όπως άκουσαν τόσοι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Ενώ εκείνος θεωρούσε τον εαυτό του ως δούλο του Θεού, ο ίδιος ο Θεός τον ανεβίβασε και με το χάρισμα της υιοθεσίας τον έκανε παιδί του», τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Σήμερα Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010 συμπληρώθηκαν 19 ολόκληρα χρόνια από την κοίμηση του Άγιου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου (2 Δεκεμβρίου 1991).

Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου Χανίων, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τον Μητροπολίτη Κυδωνίας συλλειτούργησε και ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Γεννεσίου της Θεοτόκου Καρδίτσας, Αρχιμ. Γεώργιος Αλευράς, ο οποίος υπήρξε υποτακτικός του γέροντα Πορφυρίου μέχρι την κοίμηση του.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Χανίων κ. Δαμασκηνός, έκανε εκτενή αναφορά στην οσιακή ζωή του γέροντος Πορφυρίου.

Ο κ. Δαμασκηνός μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο γέροντας Πορφύριος εξέλεξε την αγαθή μερίδα αποκτώντας πολλά πνευματικά χαρίσματα, καλλιέργησε το όνομα της ψυχής του με τους αμέτρητους πνευματικούς αγώνες που έκανε. Και όχι πνευματικούς αγώνες που έκανε στα νεανικά του χρόνια, αλλά τους πνευματικούς εκείνους αγώνες που συνέχισε να κάνει σε ολόκληρη τη ζωή».

«Πάντοτε αισθανόταν την αδυναμία του, πάντοτε εφοβείτο και παρακαλούσε τον Θεό να τον προφυλάσσει μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, μη τυχόν πέσει στην αμαρτία και τον στεναχωρήσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμασκηνός.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Κυδωνίας, τόνισε ότι «ο γέροντας Πορφύριος απέκτησε τόσα χαρίσματα από τον Θεό, τα οποία χρησιμοποιούσε για την αγάπη και την διακονία της Εκκλησίας και ποτέ να προβάλει τον εαυτό του.»

«Αγαπητοί μου αδελφοί αυτή την πορεία που έδειξε με την ζωή του ο γέροντας Πορφύριος, έχουμε και εμείς αυτή την ίδια δυνατότητα να ακολουθήσουμε, έχουμε αυτό το δικαίωμα αρκεί να το θελήσουμε και ζητήσουμε από τον Κύριο να μας αξιώσει να την ακολουθήσουμε», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας.

Επίσης, ο Μητροπολίτης συγκινημένος τόνισε: «Ο μακαριστός γέροντας Πορφύριος έδωσε στη ζωή μας, το παράδειγμα εκείνο το οποίο έδινε απαντήσεις και λύσεις, όχι μόνο στη παρούσα ζωή αλλά και στην μετά θάνατον.

Αναφερόμενος στον Αρχιμ. Γεώργιο Αλευρά ο κ. Δαμασκηνός, υπογράμμισε ότι «σήμερα βρίσκεται κοντά μας ο π. Γεώργιος, ο οποίος βίωσε τις τελευταίες ώρες του γέροντα Πορφυρίου στη παρούσα ζωή στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους. Είναι χαρά μας που συλλειτούργησε μαζί μας, διότι αντί να μείνει στο Μοναστήρι του και να τελέσει το μνημόσυνο του γέροντος του, προτίμησε από αγάπη να έρθει κοντά μας».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού γέροντα Πορφυρίου, παρουσία πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της Κρήτης.


πηγή: romfea.gr