Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

29 νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

6 Δεκεμβρίου 2010

29 νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

Συνολικά 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα ψύχους που πλήττει την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Συγκεκριμένα 18 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πολωνία, από τέσσερις στην Τσεχία και τη Λιθουανία και τρεις στη Γερμανία.

Η κακοκαιρία προκάλεσε σήμερα έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες στη Βρετανία -με το αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου να παραμένει κλειστό για δεύτερη ημέρα- τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Επίσης, το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας λειτουργούσε με διακοπές σήμερα το πρωί και πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν. Το αεροδρόμιο της Πράγας έκλεισε για έξι ώρες στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Παράλληλα πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν και πολλές είχαν καθυστέρηση στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Στο Βερολίνο υπήρξαν προβλήματα και στις οδικές και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Τροχαία που προκλήθηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τον πάγο είναι η αιτία που η Γερμανία θρηνεί τα τρία θύματα της κακοκαιρίας. Η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να πέσει έως και στους -20 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εξάλλου στην Φρανκφούρτη εκατοντάδες επιβάτες τρένου αναγκάστηκαν να διανυκτέρευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς το ταξίδι τους προς τα ανατολικά της χώρας ματαιώθηκε λόγω του χιονιού.

Στην Ολλανδία υπήρξε κυκλοφορική συμφόρηση σε συνολικά 400 χιλιόμετρα οδικών αρτηριών και αυτοκινητοδρόμων λόγω της χιονόπτωσης.

Στη Βρετανία το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραμείνει κλειστό έως τουλάχιστον τις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς (08:00 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής. Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου αναμένεται να ξανανοίξει έως τις 16:00 ώρα Γκρίνουϊτς (18:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα αφού είχε κλείσει χθες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα η σιδηροδρομική υπηρεσία Eurostar, η οποία συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λειτουργεί με «σημαντικά μειωμένο χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, θα υπάρχουν καθυστερήσεις έως και 90 λεπτών και μερικά δρομολόγια θα ματαιωθούν.

Στη Γαλλία η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ενημέρωσε τους επιβάτες ότι προβλέπονται καθυστερήσεις περίπου μιας ώρας σε πολλές υπηρεσίες της.

Τέλος στην Ελβετία, το αεροδρόμιο Κουαντρέν της Γενεύης ξανάνοιξε σήμερα μετά τις χειρότερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες, οι οποίες είχαν επιβάλει το κλείσιμό του για σχεδόν 36 ώρες. Εκατοντάδες επιβάτες παρέμειναν για δεύτερη νύχτα χθες στο αεροδρόμιο ή σε καταλύματα της πολιτικής προστασίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1904706