Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η αλήθεια για το “νέο σκάνδαλο” του “νέου δανείου” από το…1905

7 Δεκεμβρίου 2010

Η αλήθεια για το “νέο σκάνδαλο” του “νέου δανείου” από το…1905

Αναληθή και απολύτως συκοφαντικά προκύπτουν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του agioritikovima.gr,πρόσφατα δημοσιευματα αναφορικά με το δάνειο με το υπέρογκο επιτόκιο που έδωσε η Μονή Βατοπαιδίου το ετος 1905 στους κατοίκους των χωρίων Σταυρού και Ραβνών (Βραστών) Σερρών για την εξαγορά των κτημάτων τους τα οποία προηγουμένως ήταν ιδιοκτησία Τούρκικη και θα επωλούντο σε Εβραίους.Με αποτέλεσμα να μην μπορούσαν να ζήσουν.Το δάνειο τελικά..σύμφωνα με εγγραφα που παρουσιάζουμε παρακάτω ανέρχεται στο ποσό των 12.000 λιρών Τουρκίας και όχι 307.500 δρχ, οπως υποστηρίχθηκε.

Οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών απευθύνθηκαν στην Μονή Βατοπαιδίου με επιστολή της δημογεροντίας τους και του μητροπολίτη Σερρών Γρηγορίου στον οποίο υπάγονταν εκκλησιαστικώς, να τους δανείσει η Μονή το ποσό των 12.000 λιρών Τουρκίας για την εξαγορά των κτημάτων αυτών.Η Μονή ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και τους δάνεισε το ποσό των 12.000 λιρών έναντι επιτοκίου 3% με μακροπρόθεσμη προθεσμία εξοφλήσεως 12 χρόνια.

Οι κάτοικοι πιο πριν είχαν καταφύγει στην Τράπεζα Ανατολής και σε άλλους εύπορους Έλληνες της εποχής για να τους δανείσουν το ανάλογο ποσό. Τελικά όμως επέλεξαν την Μονή Βατοπαιδίου για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε.

Σε κάποιο μπλόγκ (και ακολούθησαν και μερικοί άλλοι ανεγκέφαλοι)  διασύρεται η Μονή Βατοπαιδίου ότι δάνεισε με υπέρογκα επιτόκια το ποσό των 307.500 δρχ. από το οποίο πήρε 25.000 χρυσές λίρες Τουρκίας επιτόκιο!!! Ο αρθρoγράφος τεκμηριώνει δήθεν την άποψή του παίρνοντας την πληροφορία από το βιβλίο «Σύλεος πεδίον» του Αθανασίου Μπακαλούδη.

Στο βιβλίο του αυτό ο Αθανάσιος Μπακαλούδης στο κεφάλαιο «Η εξαγορά των κτημάτων» http://athabak.tripod.com/syleosz.html αναφέρεται στην υπόθεση χωρίς να γράφει τα ψευδή τα οποία γράφονται στο εν λόγω άρθρο.

Το agioritikovima.gr ερεύνησε τα καταγγελόμενα και επικοινώνησε με την Μονή Βατοπαιδίου για διαφωτίσει την υπόθεση. Βάσει των εγγράφων της Μονής Βατοπαιδίου, που παρουσιάζουμε αποκλειστικά, με μεσολαβητή τον μητροπολίτη Σερρών Γρηγόριο και τον δικηγόρο κ. Λάμπρο Κορομηλά η Μονή δάνεισε προς εξαγορά των κτημάτων εκ μέρους των κατοίκων των χωρίων Σταυρού και Ραβνών το ποσόν των 12.000 λιρών Τουρκίας με επιτόκιο 3%, που αντιστοιχεί σε 360 λίρες που απέχει «παρασάγγες» από το ποσό των 25.000 λιρών.

Άραγε σε τι ωφελεί αυτή η όψιμη διαφώτιση δήθεν του λαού, δηλαδή ότι η Μονή εξαπάτησε τους χωρικούς δίνοντάς τους δάνειο με απίστευτα υψηλά επιτόκια για την εποχή εκείνη. Δεν είναι ποτέ δυνατόν σε καμία δανειστική πράξη τα επιτόκια να είναι διπλάσια του ποσού που δανείζεις. Ένας που ξέρει και λίγη αριθμητική θα μπορούσε να υπολογίσει σωστά τα ποσά.

Επίσης όταν χρησιμοποιεί κάποιος πηγές δεν τις διαστρεβλώνει χάριν ιδίων ωφελειών αλλά παρουσιάζει την ιστορία ως έχει. Όπως υποστηρίζει η Μονή προέβη στην εν λόγω πράξη για να βοηθήσει εκ χριστιανικής αλληλεγγύης τα δύο χωριά χωρίς να αποσκοπεί σε άμεσα ωφέλη για αυτό και έδωσε την μακροπρόθεσμη διορία εξοφλήσεως των 12-14 ετών.

Μετά και απο τις δικές μας αποκαλύψεις… μόνο ως σκευωρία μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα αναφέρονται σε διάφορα μπλογκ με αφορμή το “διαφωτιστικό”  βιβλιο που προαναφέραμε. Η αρνητική διαφήμιση φυσικά πουλάει…

Οι συγγραφείς καλό θα ήταν να ασχοληθούν με όσα προσέφερε η Μονή Βατοπαιδίου ανα τους αιώνες στο Ελληνικό κράτος και στην Ελληνική παιδεία. Ας ανατρέξουν στο παρελθόν …για να κρίνουν το παρόν!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο μητροπολίτης Σερρών Γρηγόριος υπογράφει το παρακάτω εγγραφο προς τη γεροντία της Μονής Βατοπαδίου μέσα απο το οποίο ζητά το ποσό των 12.000 λιρών Τουρκίας.

Εγγραφο του δικηγόρου Λάμπρου Κορομηλά προς τον μητροπολιτη Σερρών Γρηγόριο.

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1254:——–1905&catid=99:news&Itemid=369