Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σκοτώνουν τον καρκίνο με… «μικροκύματα»

7 Δεκεμβρίου 2010

Σκοτώνουν τον καρκίνο με… «μικροκύματα»

Μία νέα τεχνική που ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες «εξατμίζει» τα καρκινικά κύτταρα με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικού παλμού. Η μέθοδος αναμένεται να δοκιμαστεί, εν αρχή, στον καρκίνο του πνεύμονα.

Η νέα μέθοδος ονομάζεται υπερθερμία και αυτό επειδή αυξάνει τη θερμοκρασία των κυττάρων που σχηματίζουν κακοήθεις όγκους, μέχρι αυτά να πεθάνουν.

Προς το παρόν, η μέθοδος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά σωματίδια σιδηρούχου σιδήρου τα οποία δονούνται σε μαγνητικό πεδίο. Με τις συνεχείς δονήσεις δημιουργούνται τριβές, αυξάνουν σημαντικά υψηλές θερμοκρασίες και τελικά αναγκάζουν τα κύτταρα του όγκου να καταστραφούν.

Πρόκειται για την αρχή λειτουργίας του φούρνου μικροκυμάτων.

Τα τεστ έδειξαν ότι όταν η θερμοκρασία των καρκινικών κυττάρων αυξηθεί κατά έξι βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία του υπολοίπου σώματος, οι όγκοι αρχίζουν να καταστρέφονται.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τη θεραπεία της υπερθερμίας στους ανθρώπους, ώστε να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα οδηγήσουν σε θάνατο, χωρίς παράλληλα να καταστρέφουν τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Η τεχνική αναπτύσσεται στο University College του Λονδίνου από τον δρ Σαμ Τζέιμς, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κούεντιν Πάνκχερστ, διευθυντή ερευνών του Royal Institution.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της, αλλά είναι ελπιδοφόρα και μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική, ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Επιπλέον, προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων που μεταφέρουν τα νανοσωματίδια όταν κατευθύνονται προς τον όγκο, ενώ παράλληλα κάνουν δοκιμές με εναλλακτικές συχνότητες των μαγνητικών παλμών και με διαφορετικά μεγέθη νανοσωματιδίων, για να βρουν τον καλύτερο δυνατό και πιο καταστροφικό συνδυασμό.

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=11099&la=1