Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Χιλιάδες πιστοί στο Πόρτο Λάγος για τον Άγιο Νικόλαο (με πολλές φωτογραφίες)

7 Δεκεμβρίου 2010

Χιλιάδες πιστοί στο Πόρτο Λάγος για τον Άγιο Νικόλαο (με πολλές φωτογραφίες)

Κείμενο: Μιχάλης Δουδούδης

Φωτογραφίες: Στέλιος Στυλιανού

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στο Βατοπαιδινό μετόχι στο Πόρτο Λάγος ο Άγιος Νικόλαος ο «νοικοκύρης», όπως αποκαλείται σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκων της περιοχής.

Να αναφερθεί, ότι της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, συμπαραστατούμενος απο πλήθος κληρικών και πατέρων της Μονής.

Να σημειωθεί, ότι συγκινιτική ήταν η παρουσία των πιστών οι οποίοι ξεπέρασαν τις τρεις χιλιάδες, από διάφορα μέρη της Ελλάδος και της Κύπρου.

Με την εορτή δόθηκε η ευκαιρία να τιμηθεί ο προστάτης των ορφανών, με την ευλογία που δόθηκε από τον Ηγούμενο Εφραίμ στον οικονόμο της μονής π. Νήφωνα για τη δημιουργία της φιλανθρωπικής αγοράς που περιελάμβανε διάφορα γλυκίσματα, παιχνίδια, ρουχαλάκια, τετράδια, λικέρ σπιτικά, πύλινες κατασκευές και χειροτεχνίες των παιδιών τα οποία τα έφερνε ο κόσμος και μερικά από αυτά ήταν δωρεά από καταστήματα με σκοπό η συμβολική τιμή που δόθηκε να είναι ένα λιθαράκι στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Μονή στα πλαίσια του φιλανθρωπικού έργου της για τη δημιουργία ιδρύματος για τα Α.Μ.Ε.Α. της Κομοτηνής που είναι άστεγα.

Στην ομιλία του ο Ηγούμενος Γέροντας Εφραίμ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη έντονη ευλογία του Αγίου αλλά και κάθε Αγίου στη γιορτή του η οποία ξεκινά από τον εσπερινό και κορυφώνεται με τη Θεία Λειτουργία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ζωή και την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι “ο Άγιος Νικόλαος ήταν πράος, η πραότητα είναι μια στάση ζωής που τη χαρακτηρίζει η ηπιότητα και η μετριοπάθεια, η γλυκύτητα, η καλοσύνη και η ευγένεια, το ήσυχο και το ήρεμο, το ατάραχο και το αφιλόνικο”.

“Εμείς σήμερα εξαιρέτως δε τιμούμε έναν Άγιο που αποτελεί εικόνα πραότητος”, πρόσθεσε ο γέροντας Εφραίμ.

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε λιτανεία της εικόνος του Αγίου Νικολάου, γυρω από το Μετόχι της Μονής.