Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΥπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Η “Λευκή Βίβλος” της μονής Βατοπαιδίου για τη Βιστωνίδα (με φωτογραφίες)

9 Δεκεμβρίου 2010

Η “Λευκή Βίβλος” της μονής Βατοπαιδίου για τη Βιστωνίδα (με φωτογραφίες)

Αμήν.gr

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Δυο χρόνια μετά την δημοσιοποίηση της ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του δημοσίου, γεγονός που πυροδότησε μια σειρά πολιτικών και δικαστικών γεγονότων και εξελίξεων, που τείνουν να αποκαλούνται υπόθεση, ή και σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ο Σύλλογος φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου παρουσίασε τη δική του «Λευκή Βίβλο» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας.

Σε μια εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάστηκε ο τόμος που επιμελήθηκε ο δικηγόρος Σπύρος Αλεξανδρής. Στο βιβλίο παρατίθενται μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, νομοθετικών διαταγμάτων, γνωμοδοτήσεων, νόμων, συμβάσεων και υπομνημάτων που εκτείνονται χρονολογικά από το 1922 μέχρι και το 2009. Το σύνολο των εγγράφων που παρουσιάστηκαν αποτέλεσαν τα νομικά τεκμήρια της μονής Βατοπαιδίου αρχικά για την διενέργεια της ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας με τα ακίνητα του δημοσίου και στη συνέχεια ως υπερασπιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της διαμάχης της με το δημόσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας, ενώ εκ μέρους του Συλλόγου των φίλων της μονής Βατοπαιδίου μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Λούλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μονής Βατοπαιδίου, πρώην Διοικητής του Αγίου Όρους. Τον τόμο παρουσίασαν ο κ. Γεώργιος Βελλής, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., Ιωάννης Κονιδάρης, καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σπύρος Γ. Αλεξανδρής, δικηγόρος LL.M., επιμελητής του τόμου, που ανέλυσαν τα νομικά επιχειρήματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας από τη μονή Βατοπαιδίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ.