Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ομιλία του κυρίου Κωνσταντίνου Λούλη στην παρουσίαση του βιβλίου “Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας”

9 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία του κυρίου Κωνσταντίνου Λούλη στην παρουσίαση του βιβλίου “Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας”

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,

Σεβασμιώτατοι,

Αιδεσιμολογιώτατε εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου,

Οσιολογιώτατοι εκπρόσωποι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, Σεβαστοί Πατέρες, Ελλογιμώτατοι Κύριοι Καθηγητές, Κυρίες και Κύριοι,

Εκτιμώντας την τεράστια προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στην Ορθοδοξία και στο Έθνος μας, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα στην δεύτερη πλέον χιλιετία της Ιστορίας της, λάβαμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε τον Σύλλογο των Φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με σκοπό να συμπορευόμεθα με την Αδελφότητα και να προσφέρουμε την βοήθεια μας στο έργο της.

Όλοι όσοι ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν, να μελετήσουν, να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν τα έργα και την προσφορά μιας χιλιετίας των Βατοπαιδινών Πατέρων, θεωρούν Ιερό χρέος και τιμή τους να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Μας συγκινεί ιδιαίτερα η αγάπη και η εμπιστοσύνη που έχουν δείξει προς τον Σύλλογο μας τα μέλη του μέχρι σήμερα και ενώ παρήλθε μόλις ένας χρόνος από την ίδρυση του, αγγίζουμε ήδη τα 10.000 μέλη. Χωρίς εμείς να κάνουμε καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, καμία προβολή, αυθόρμητα απλοί άνθρωποι, επιστήμονες, προσκυνητές, ιερείς, αφιερωμένα μέλη της Εκκλησίας μας αλλά και παράγοντες του τόπου μας έχουν γίνει μέλη στον Σύλλογο μας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί εκφράζει την αυθόρμητη αγάπη και την ηθική στήριξη τόσων πολλών ανθρώπων προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μάλιστα σε μια περίοδο που δοκιμάζεται και συκοφαντείται τόσο άδικα.

Είμαστε βέβαιοι για το δίκαιο της Μονής στην υπόθεση αυτή. Εξάλλου εδώ και 100 χρόνια αρμόδιοι παράγοντες και εξειδικευμένοι νομικοί είχαν γνωμοδοτήσει σχετικά με απόλυτη σαφήνεια.

Ο έγκριτος νομικός κ. Σπύρος Αλεξανδρής θεώρησε αναγκαίο να συλλέξει και να ταξινομήσει με επιμέλεια όλα τα δημόσια έγγραφα και τις αποφάσεις που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδος στην διάρκεια των τελευταίων 100 ετών.

Έγγραφα και αποφάσεις με ιδιαίτερη επιστημονική-νομική βαρύτητα που φέρουν τις υπογραφές προσωπικοτήτων με ξεχωριστό κύρος όπως των πολιτικών Κουντουριώτη, Παπαναστασίου, Πάγκαλου, Κονδύλη, Καρτάλη, Θεοτόκη, Τσουδερού, Βενιζέλου, Τσάτσου καθώς και των κορυφαίων νομικών Ρακτιβάν, Στρέϊτ, Πολυγένους, Ράλλη, Παπούλια και Σαριπόλου.

Εντυπωσιασμένοι από το περιεχόμενο της συλλογής των εγγράφων αυτών ο σύλλογος μας αποφάσισε να εκδώσει τον σημαντικό αυτό τόμο που ρίχνει άπλετο φως διαχρονικά σε όλες τις πτυχές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Βιστωνίδος.

Μέσα από τα έγγραφα του αρχείου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, όπως τα προβάλλει ο κ. Σπ. Αλεξανδρής, φαίνεται η μόνιμη διάθεση και πρακτική της Μονής να στηρίζει την Πατρίδα μας. Τα ιστορικά γεγονότα δείχνουν ότι η Μονή Βατοπαιδίου κατά τον 18° και 19° αιώνα είχε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες και με αυτόν τον τρόπο επιτελούσε πνευματικό, εθνικό, εκπαιδευτικό και κυρίως κοινωνικό έργο στηρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση τον Ελληνισμό. Έτσι δημιούργησε την Αθωνιάδα Ακαδημία με κυρίους εκφραστές των ιδεών ανασύστασης του Γένους, τους άγιο Κοσμά Αιτωλό, Ρήγα Φερραίο, άγιο Νικόδημο Αγιορείτη, άγιο Αθανάσιο Πάριο, Ευγένιο Βούλγαρη και άλλους.

Η Μονή επίσης συνέβαλε ουσιαστικά στην ίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ακόμη και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ενίσχυσε οικονομικά τα περισσότερα Εκπαιδευτήρια του Ελληνικού κράτους. Κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο σε πολλούς είναι ότι πρώτος ο Βατοπαιδινός Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Γρηγόριος ευλόγησε την σημαία της Επαναστάσεως του Υψηλάντη στο Ιάσιο της Μολδαβίας το 1821. Η προσφορά όμως της μονής Βατοπαιδίου υπήρξε καταλυτική στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών αυτού του αγώνα εναντίον του Οθωμανικού ζυγού. Ήταν ο μοναδικός φορέας που μπορούσε να το κάνει, διότι το μέγεθος των μετοχιών της στην περιοχή της Μολδαβίας και Βλαχίας ξεπερνούσε το 1.300.000 στρέμματα.

Την προσφορά της αυτή τίμησε το 2004 ο Πρόεδρος της Μολδαβίας σε ειδική τελετή.

Η Μονή με το ίδιο πνεύμα προσέφερε στο έθνος στον αιώνα που πέρασε 120.000 στρέμματα για την αποκατάσταση των προσφύγων.

Οι μοναχοί δεν έχουν τίποτε δικό τους, δεν έχουν προσωπική περιουσία. Η διαχείριση των οικονομικών της Μονής έχει γνώμονα την προσφορά στο έθνος.

Είναι υποχρέωσή μας να διαδώσουμε πέρα από αυτές τις επιστημονικά τεκμηριωμένες νομικές εκδόσεις και κάποιους βασικούς κανόνες του Μοναχισμού που είναι φυσικό να αγνοούν πολλοί αδελφοί μας.

Οι Ιερές Μονές είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ο κάθε Ηγούμενος δεν έχει μόνον ιερή υποχρέωση έναντι των ιερών κανόνων αλλά είναι και τυπικά υποχρεωμένος έναντι του νόμου να προστατεύει την περιουσία της Μονής, δηλαδή την περιουσία του δημοσίου, γιατί αλλιώς θα κατηγορηθεί για απιστία δηλαδή για κακοδιαχείριση δημόσιας περιουσίας.

Εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω σε όλους τους παρόντες τις θερμές μας ευχαριστίες, γιατί με την παρουσία σας μάς τιμάτε ιδιαίτερα, αλλά και την Μονή Βατοπαιδίου. Την Μονή που υφίσταται μια μεγάλη δοκιμασία αλλά ο Θεός σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τελικά να μην λάμψει η αλήθεια.

Ευχαριστώ