Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Θερμό απεργιακό τριήμερο

14 Δεκεμβρίου 2010

Θερμό απεργιακό τριήμερο

Παραλύει την Τετάρτη τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς με τη γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κορυφώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά.

Ο «χορός» των κινητοποιήσεων άνοιξε από σήμερα, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, με τη στάση εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το συλλαλητήριο στις 13.00 στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και εξέφρασαν την αντίθεση τους στις σαρωτικές ανατροπές που έρχονται στα εργασιακά με την αποψινή -εκτός απροόπτου- ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου.

Πάντως, λόγω της 24ωρης απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν μικρότερη από αυτήν που αναμενόταν.

Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις και ανοίγει το δρόμο για μεγάλες περικοπές στους μισθούς.

Γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Στην αυριανή γενική απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (θα συγκεντρωθούν στις 10:30 έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Πλατεία Καραϊσκάκη), καθώς επίσης δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί και συμβολαιογράφοι.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό. Την Τετάρτη απεργούν επίσης και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία.

Κλειστές από σήμερα είναι οι τράπεζες, καθώς οι τραπεζοϋπάλληλοι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο προετοιμάζει ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας.

Επίσης, από την εργασία τους θα απέχουν αύριο και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν και με 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Τη συμμετοχή της στη σημερινή Παναττική στάση εργασίας και την αυριανή γενική απεργία ανακοίνωσε επίσης η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αλλά και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Αεροπορικό και ακτοπλοϊκό «μπλακ άουτ»

Στην απεργία της Τετάρτης έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα για ένα 24ωρο να παραμείνει κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος και να ακυρωθούν εκατοντάδες προγραμματισμένες πτήσεις.

Τέλος, δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα μείνουν αύριο και τα πλοία, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η ΠΝΟ .

Τριήμερος γολγοθάς στις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι χειρόφρενο έχουν τραβήξει σήμερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο συζητείται σήμερα στο υπουργικό.

Μετ΄ εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις και αύριο, Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας. Συγκεκριμένα:

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο. Από τις 6.00 έως τις 24.00 θα λειτουργήσει το Τραμ.

Νέα 24ωρη απεργία έχει εξαγγελθεί από τα σωματεία των εργαζομένων για την Πέμπτη.

Τριήμερο ταλαιπωρίας και για τους επιβάτες του ΟΣΕ , καθώς σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Ειδικότερα, επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που καλύπτουν όλο το 24ωρο έχουν εξαγγελθεί για σήμερα, γεγονός που σημαίνει πως τα τρένα ουσιαστικά δεν θα κινηθούν. Η ΠΟΣ προχωρά επίσης σε δύο 24ωρες απεργίες την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας, σε τετράωρη στάση εργασίας10.00 με 14.00 προχωρούν και οι οδηγοί των ταξί. Ωστόσο, αποφάσισαν λόγω της οικονομικής κρίσης, να μην εισπράττουν από τους πελάτες τους δώρο Χριστουγέννων.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1910090