Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ελεύθερος με εγγύηση θα είναι σε 48 ώρες ο ιδρυτής του WikiLeaks

15 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερος με εγγύηση θα είναι σε 48 ώρες ο ιδρυτής του WikiLeaks

Ο Τζούλιαν Ασανζ πήρε πρίν από λίγο τον δρόμο πίσω για το κελί του στη βρετανική φυλακή όπου κρατείται εδώ και μια εβδομάδα. Μετά την σημερινή απόφαση των δικαστών, θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά όχι αμέσως αφού, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αυτό θα γίνει σε 48 ώρες! Οι δικηγόροι του θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 240.000 λιρών ως εγγύηση, ενώ, μόλις βγει από την φυλακή τον περιμένουν αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι. Ο Ασάνζ θα πρέπει να καταθέσει το διαβατήριό του, να φοράει ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι για να ξέρουν οι αρχές ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται, να διαμένει σε συγκεκριμένη διεύθυνση και να αναφέρεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε απόγευμα.

Ωστόσο, παράλληλα με την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, να αφεθεί ο Ασάνζ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εκκρεμεί και έφεση της σουηδικής δικαιοσύνης που επιμένει στην φυλάκιση του ιδρυτή των wikileaks.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση ότι θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ο ίδιος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να φέρνει στο φως της δημοσιότητας απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.

“Οι πεποιθήσεις μου παραμένουν ακλόνητες. Μένω πιστός στα ιδανικά μου, όπως τα έχω εκφράσει. Οι περιστάσεις δεν με επηρεάζουν. Αντίθετα, εντείνουν την αποφασιστικότητά μου”, δήλωσε σε επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του Κριστίν, που παραχώρησε γραπτώς τις δηλώσεις του στο Channel 7 της αυστραλιανής τηλεόρασης.

Στις δηλώσεις αυτές, ο Ασάνζ παρουσιαζόταν επικριτικός στις εταιρείες Visa, Mastercard και Paypal, κατηγορώντας τις ότι ανέστειλαν πληρωμές προς το Wikileaks.

“Γνωρίζουμε ότι οι Visa, Mastercard και Paypal καθώς και άλλες εταιρίες, είναι όργανα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν το γνωρίζαμε προηγουμένως. Κάνω έκκληση στον κόσμο να προστατεύσει το έργο μου και τους ανθρώπους μου από αυτές τις παράνομες και ανήθικες επιθέσεις”, είπε ο Ασάνζ.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη, ακτιβιστές, οι επονομαζόμενοι “anonymous” ξεκίνησαν την επιχείρηση “Payback” ως αντίποινα προς εκείνους που εμπόδισαν τη λειτουργία του WikiLeaks. Προσωρινά έπληξαν τους ιστότοπους των εταιριών Visa και MasterCard, καθώς κι εκείνον της σουηδικής κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα.

Η Κριστίν Ασάνζ φέρεται πως είπε στο γιο της, ότι έχει παγκόσμια υποστήριξη: “του είπα πως άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όλες τις χώρες, κρατώντας πλακάτ φωνάζουν για την απελευθέρωσή του και για απονομή δικαιοσύνης και πήρε πολύ κουράγιο από αυτό”, είπε.

Ο Ασάνζ κρατείται στην Βρετανία με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία. Οι δικηγόροι του όμως εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές πιθανώς προετοιμάζουν την παραπομπή του με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos