Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

“Εμείς καίγαμε τα τζαμιά στην Κύπρο”

16 Δεκεμβρίου 2010

“Εμείς καίγαμε τα τζαμιά στην Κύπρο”

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Haberturk για τη δράση της υπηρεσίας του, ο απόστρατος σήμερα στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου παραδέχτηκε: «Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε…

συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα, βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο».

Στα κατεχόμενα, ο πρώην ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως δεν ευσταθούν οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού, αν και παραδέχτηκε ότι Τούρκοι τοποθέτησαν τη βόμβα στο τουρκικό Γραφείο Τύπου το 1958 στη Λευκωσία, αλλά δικαιολογήθηκε ότι η ενέργεια αυτή δεν κατευθυνόταν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, «αλλά ήταν μια πράξη δύο νεαρών Τουρκοκυπρίων» και ο ίδιος πληροφορήθηκε την αλήθεια για τους δράστες, έπειτα από επτά χρόνια.

Ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης ΤΜΤ, Χασάν Κεσκίν δήλωσε ευθαρσώς: «Αν ο στρατηγός προέβη στη δήλωση αυτή, σημαίνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα».

Οι αντιδράσεις

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός στα κατεχόμενα Φερντί Σογέρ καυτηρίασε την ομολογία Γιρμιμπέσογλου, λέγοντας: «Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο. Οι προβοκατόρικες ενέργειες της εποχής αποσκοπούσαν στην πόλωση κα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ξένων».

Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι βομβαρδίστηκαν τζαμιά για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό ήταν έργο του τουρκικού βαθέως κράτους, το οποίο παρουσίασε ως δράστες τους Ελληνοκυπρίους. Πρόσθεσε, όμως, ότι «και το βαθύ κράτος των Ελληνοκυπρίων έκαψε εκκλησίες και παρουσίασε ως δράστες τους Τουρκοκυπρίους. Αυτοί είναι οι λόγοι που προκάλεσαν τους πολέμους στο νησί», ισχυρίστηκε.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» προβάλλει την ομολογία του Τούρκου στρατηγού υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Εμείς βομβαρδίσαμε τα τζαμιά». Αναφέρεται στη βομβιστική επίθεση κατά των τζαμιών Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ το 1962 και γράφει ότι οι δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουρκάν θα αποκάλυπταν τους δράστες, γι’ αυτό και δολοφονήθηκαν το 1962.

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την κυπριακή κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις Γιρμιμπέσογλου, ενώ από τα κυπριακά κόμματα μόνο η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία τονίζει: «είναι εξόχως αποκαλυπτική, αλλά κυρίως διδακτική η ξετσίπωτη ομολογία του Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, απόστρατου στρατηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην στελέχους της διεύθυνσης ανορθόδοξου πολέμου στην Τουρκία, ότι υπήρξε εμπρησμός από τους ίδιους τους Τούρκους τζαμιού στην Κύπρο για να δημιουργηθούν αισθήματα μίσους κατά των Ελλήνων». Η ανακοίνωση προχωρεί και σε έμμεση αναφορά της «φωτογραφίζει» το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η ομολογία είναι διδακτική «για όσους τα τελευταία χρόνια ανιστόρητα υποστηρίζουν ότι δήθεν ευθύνεται ο κυπριακός Ελληνισμός για την τουρκοανταρσία του 1963-64 και όσα ακολούθησαν».

Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυνική ομολογία του Τούρκου απόστρατου στρατηγού θα συνετίσει όσους με εθνική απερισκεψία προσπαθούν να διαστρέψουν την ιστορική αλήθεια και να δημιουργήσουν αισθήματα συλλογικής ενοχής στον κυπριακό Ελληνισμό». [Παναγιώτης Σαββίδης, Πρώτο Θέμα]

Ανασκευάζει αλλά ποιος τον πιστεύει

Προσπάθησε να πάρει πίσω για δεύτερη φορά τις δηλώσεις του περί πυρπόλησης τζαμιών στην Κύπρο, ο Τούρκος Στρατηγός εν αποστρατεία. Χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή αρνήθηκε ξανά ότι είπε ότι πυρπόλησε τζαμί στην Κύπρο προκειμένου να φανεί ότι το έκανε ο εχθρός και έτσι να κάνουν τους τουρκοκύπριους να εξεγερθούν εναντίον των Ελλήνων το 1974.

Δήλωσε μάλιστα ότι το τζαμί το πυρπόλησαν οι Ελληνοκύπριοι και ότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Έλληνας είναι μάστορας σε αυτά! «Εμείς δεν κάναμε τέτοια», τόνισε, ακόμα όμως και τα τουρκικά μέσα φαίνεται να μην τον πιστεύουν. Η ίδια εκπομπή δημοσιοποίησε ξανά την πρώτη του συνέντευξη για να δείξει ότι δεν παραποιήθηκαν τα λεγόμενα του και ότι πράγματι είχε παραδεχτεί ότι ανατίναξε τζαμί στην Κύπρο.

Παλαιότερα είχε δηλώσει πως για να προκαλέσει κανείς αναταραχή στο λαό και να αντισταθεί σε κάτι, μπορεί να το καταφέρει αν προβεί σε δολιοφθορές, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το έκανε ο εχθρός. Για παράδειγμα, είπε, «πυρπολείτε ένα τζαμί, στην Κύπρο, εμείς, έχουμε πυρπολήσει Τζαμί εκεί», είχε παραδεχτεί.

Σε δηλώσεις του χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτά είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι το όνομα του συγκεκριμένου στρατηγού βρίσκεται πίσω από αρκετές σκοτεινές ιστορίες στην Τουρκία – από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της Τουρκίας μέχρι και τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com