Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

O Πρόεδρος Χριστόφιας αναγορεύθηκε, χθες, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών

16 Δεκεμβρίου 2010

O Πρόεδρος Χριστόφιας αναγορεύθηκε, χθες, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στην ομιλία του, ερμήνευσε το γεγονός της αναγόρευσής του, «ως πράξη αναγνώρισης και απονομής τιμής στους αγώνες του λαού της Κύπρου στη διάρκεια των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εξέφρασε τη συγκίνησή του για την απόφαση του Πανεπιστήμιου Αθηνών και τις ευχαριστίες του στις πρυτανικές Αρχές.

Η τελετή, άρχισε με προσφώνηση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Θεοδόσιου Ν. Πελεγρίνη.

Ακολούθως, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης κ. Ιωάννης Βαληνάκης και ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Ιωάννης Μεταξάς παρουσίασαν το έργο και την προσωπικότητα του Προέδρου Χριστόφια.

Οι δύο καθηγητές τόνισαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την εξέλιξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, την κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με τις αρχές που επιβάλλουν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το Κυπριακό, προκειμένου να αντιμετωπίζεται σαν ένα διεθνές και όχι διμερές θέμα.

Ο κ. Βαληνάκης, τόνισε μάλιστα πως «η Κύπρος και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολύ στενής τους συνεργασίας και συντονισμού τους, έχουν αντισταθεί στη λογική της επιδιαιτησίας και της επιβολής λύσεων» και πρόσθεσε πως «για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για λύση, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: «αφήστε τη λύση να είναι κυπριακή». «Μη βάζετε τεχνητά χρονοδιαγράμματα». «Δεν χρειάζεται επιδιαιτησία».

«Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που μάχεται διαρκώς για να δώσει δύναμη και δυναμική σε αυτή τη διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι υλικό παρόμοιο μ’ αυτό που έχει φτιαχτεί η δική του διαδρομή, η δική του ηγεσία» τόνισε ο κ. Βαληνάκης και πρόσθεσε ότι «φέρει τη βαριά αλλά -εν δυνάμει- απελευθερωτική ευθύνη της διατήρησης σταθερής πορείας για την πρόοδό της και την επίλυση του Κυπριακού στη μόνη βιώσιμη βάση του».

Ο κ. Μεταξάς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια είπε: «Αντιμετωπίζετε και τους ομόθρησκους και τους ετερόθρησκους και όλους εκείνους που κατοικούν αυτό το νησί, με βάση την αρχή της ισότητας. Την αρχή της ισότητας και στα δικαιώματα και στα συναισθήματα και έχετε καταφέρει – δεν υπάρχει εύκολο στη διεθνή κοινωνία – με την ειλικρίνειά σας να έχετε ως αποτέλεσμα πολιτική αξιοπιστία».

«Με αυτόν τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής όπου το πρόσωπο, ο άνθρωπος διαδραματίζει καίριο ηγετικό ρόλο, τον έχετε αξιοποιήσει στο τέρμα» είπε ο κ. Μεταξάς και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατάφερε να έχει την υποστήριξη και του συνόλου του κυπριακού λαού.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, στελέχη της κυπριακής Διπλωματικής Αποστολής, Πρέσβεις άλλων χωρών, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου κ. Γιώργος Μαρίνος, ο κ. Πάνος Τριγάζης από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ και αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ κ. Λοΐζος Λοΐζος, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΚΟΕ κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι συλλόγων κυπριακών οργανώσεων και κομμάτων οι πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου, καθώς και Κύπριοι φοιτητές.

Πηγή: http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/253A25CE6FFA89E9C22577FA0045E35C?OpenDocument