Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Σε δίκη ο Εφραίμ!

19 Δεκεμβρίου 2010

Σε δίκη ο Εφραίμ!

Τελικά μετά από διακοπή πρόκειται να διεξαχθεί μεθαύριο η δίκη σχετικά με το Βατοπαίδι, σε βάρος του Ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου και δεν ξέρουμε αν έχει πάρει η μπάλα και άλλους.

Εμείς έχουμε διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι η δίωξη αυτή θα εκθέσει όσους την επινόησαν και την υπηρέτησαν.

Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε νομική ανάλυση του όλου θέματος, πρέπει να πούμε λίγα λόγια και να πούμε κάποιες αλήθειες, που εν γνώσει τους όσοι μεθόδευσαν την ιστορία αυτή, τις αποκρύβουν.

Η υπόθεση του Βατοπαιδίου είναι για μας μια εντελώς καθαρή υπόθεση που από αντεκδίκηση ένας επιχειρηματίας την έβγαλε μπροστά.

Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είναι γεγονός ότι υφίστατο υπό καθεστώς λειψανδρίας, όπως άλλωστε και τα άλλα απανταχού Μοναστήρια, μέχρι που ήρθε ο χαρισματικός Ηγούμενος π. Εφραίμ που κατάφερε να εμπνεύσει τον Μοναχικό ζήλο στους δεκάδες νέους ανθρώπους που αποτελούν την σημερινή συνοδεία του, και κατάφερε να το αναστηλώσει και να το εξωραΐσει.

Αυτή την μεγάλη αλήθεια δεν μπόρεσαν να την ερμηνεύσουν σωστά και να την αξιολογήσουν, όσοι αντιμετώπισαν το όλο θέμα, διότι ένας τέτοιος άνθρωπος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι τυχαίος αλλά πιθανό να αποτελεί σκεύος εκλογής!

Ο άνθρωπος αυτός ενδιαφέρθηκε για να υπηρετήσει το Μοναστήρι του και έκανε κάποιες κινήσεις προκειμένου να αξιοποιήσει την περιουσία της Μονής, στην οποία αναμφισβήτητα ανήκε και η λίμνη Βιστωνίδα.

Για τις ανταλλαγές που έγιναν, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος με καθαρό και αμερόληπτο μυαλό που να ισχυριστεί ότι αυτές υπήρξαν προϊόν επίμεμπτης συναλλαγής, από την στιγμή που έχει δηλωθεί απερίφραστα και δημόσια στα τηλεοπτικά παράθυρα, από τα τότε Κυβερνητικά στελέχη, ότι οι ανταλλαγές αυτές αποτελούσαν Κυβερνητική απόφαση.

Όταν λοιπόν πρόκειται για Κυβερνητική απόφαση δεν μπορεί να έρχεται ο «καθένας» και να λέει ότι μια ολόκληρη Κυβέρνηση θέλησε να ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο και ότι διέπραξαν απιστία τα Κυβερνητικά όργανα που υλοποίησαν την απόφαση αυτή.

Και το λέμε αυτό διότι μια Κυβέρνηση μπορεί με απόφαση της να παραχωρεί ακόμα και δωρεάν Δημόσια περιουσία προς διάφορους φορείς, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, κάτι που το έχουμε δει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν έχει ακόμα βεβαιωθεί η τυχόν τόσο «προφανής» ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, από τις ανταλλαγές που έγιναν.

Αλλά και στην εντελώς υποθετική περίπτωση που πράγματι ήσαν επωφελείς για την Ιερά Μονή οι ανταλλαγές που έγιναν, εάν ο Ηγούμενος Εφραίμ αρνιόταν να τις δεχθεί, θα διέπραττε εκείνος απιστία σε βάρος της Μονής που εκπροσωπούσε και που αν δεν κάνουμε λάθος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου!

Σκάνδαλο Βατοπαιδίου για μας δεν υπάρχει.

Για την ταλαιπωρία όμως του π. Εφραίμ και της Μοναχικής Κοινότητας γενικότερα, πιστεύουμε ότι θα εκτεθούμε για άλλη μια φορά, αν τους αναγκάσουμε να καταφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια!

Περικλής Σταυριανάκης

Πηγή: http://www.dealnews.gr/apopseis/item/1815-%CE%A3%CE%B5-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%BF-%CE%95%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BC