Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ «Παρακαλούμε η Χάρις του Θεού να μην μας εγκαταλείψει το 2011»

3 Ιανουαρίου 2011

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ «Παρακαλούμε η Χάρις του Θεού να μην μας εγκαταλείψει το 2011»

του Σπύρου Μπαζίνα, πηγή: Romfea.gr

Βιέννη – Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς την Βιέννη.

Ο εορτασμός ξεκίνησε την παραμονή με τον Μ. Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας (το μνημείο του μεγαλείου του Ελληνισμού).

Χoροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Ουγγαρίας κκ. Μιχαήλ και έλαβαν μέρος οι εξ Ελλάδος Πατέρες Ιουστίνος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Χρυσόστομος, Αδελφός της Κουτλουμουσιανής Σκήτης στις Καρυές του Αγίου Όρους και Επιφάνιος, Αρχιδιάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και ο Πατήρ Ιωάννης, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και Ουγγαρίας.

Στο κήρυγμα του, ο Σεβασμιότατος Αυστρίας κκ. Μιχαήλ, απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…  Ήρθαμε ‘επί την ηλίου δύσιν’ εδώ για να ευχαριστήσουμε τον πανάγαθο Θεό για όσα μας χάρισε κατά το παρελθόν έτος 2010 , το οποίο για όλους μας είχε και ηλιόλουστες και συννεφιασμένες ημέρες … Ήρθαμε και για να δοξολογήσουμε τον πανάγαθο Θεό διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι ‘πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστίν καταβαίνον εκ του Πατρός των φώτων’.

Και ήρθαμε για να Τον παρακαλέσουμε η Χάρις Του να μη μας εγκαταλείψει κατά το Νέον Έτος 2011, αλλά να ευρίσκεται πάντοτε κοντά μας, να μας καθοδηγεί, να μας φωτίζει, να μας δίνει δύναμη και ελπίδα ώστε με την βοήθεια Εκείνου, του μοναδικού Θεού της πίστεως ημών, να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι, θετικό η, καθ’ ημάς τους ανθρώπους, αρνητικό προκύψει».

Η θεια λειτουργία και η δοξολογία της Πρωτοχρονιάς τελέστηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (το μνημείο της ελευθερίας του Ελληνισμού), προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αυστρίας, συλλειτουργούντων των προαναφερθέντων Πατέρων και με την συμμετοχή του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας που κατέκλυσε ασφυκτικά τον ναό, αλλά και των επισήμων εκπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τον θειο λόγο κήρυξε ο π. Ιουστίνος ο οποίος τόνισε το νόημα των εορτών που εορτάζουμε την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή την περιτομή του Κυρίου, την μνήμη του Αγίου Βασιλείου και την αρχή του κοσμικού έτους, αλλά και την βαθύτερη έννοια των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου με την δυναμική είσοδο του Θεού στον χρόνο και στην ιστορία του ανθρώπου.

Μετά το αντίδωρο, το εκκλησίασμα πήγε από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στον παρακείμενο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος για την κοπή της βασιλόπιττας και τα κάλαντα.

Το ολόχρυσο φλουρί της βασιλόπιττας έπεσε την παραμονή στην Μητέρα Πατρίδα και ανήμερα στον π. Επιφάνιο. Ευχαριστώντας πρώτα τον Πανάγαθο Θεό, έπειτα τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο για την αμέριστη υποστήριξη του προς την τοπική Εκκλησία και όλους τους συνεργάτες του, ο Σεβασμιότατος Αυστρίας και έκανε τον απολογισμό του παρελθόντος έτους.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Ορθόδοξοι στην Αυστρία έφτασαν το μισό εκατομμύριο, καθώς και στην δημιουργία Ορθοδόξου Επισκοπικής Διασκέψεως στην Αυστρία και στην δυνατότητα από το 2011 συστάσεως Θρησκευτικής Ορθόδοξου Υπηρεσίας Ποιμαντικής στο στράτευμα, στα νοσοκομεία και στις φύλακες.

Τέλος, με πολλή ικανοποίηση αναφέρθηκε στην πρόοδο της αναγεννήσεως της Ορθοδοξίας στην Ουγγαρία.

Στην συνεχεία, οι νέοι της Μητροπόλεως έψαλαν τα κάλαντα και το ποσό που συγκεντρώθηκε δόθηκε για το κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως ιδίως στις χειμαζόμενες κοινότητες της Ουγγαρίας.

Κατόπιν, οι προσκεκλημένοι Πατέρες Ιουστίνος, Χρυσόστομος και Επιφάνιος έψαλαν κάλαντα γραμμένα προς τιμήν του Σεβασμιότατου Αυστρίας. Τέλος, ο Σεβασμιότατος Αυστρίας με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Θεόδωρο Ακρανιδη έδωσαν τέλος στην σεμνή τελετή ψάλλοντας μερικές στροφές από τα Πατριαρχικά κάλαντα.