Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φάτε πορτοκαλί και σκούρα πράσινα λαχανικά

5 Ιανουαρίου 2011

Φάτε πορτοκαλί και σκούρα πράσινα λαχανικά

Τελικά, ο Ποπάι και ο Μπάγκς Μπάνι δεν ήταν τυχαία επιλεγμένοι χαρακτήρες για καρτούν. Και αυτό γιατί, όπως αποδεικνύει ακόμη μία έρευνα, όσοι τρώνε καθημερινά καρότα και σπανάκι έχουν έως και 39% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από οποιαδήποτε ασθένεια.

Επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Καταπολέμησης Ασθενειών των Η.Π.Α. εκτιμούν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά πορτοκαλί και πράσινα λαχανικά πιθανώς θα αρρωσταίνουν λιγότερο και θα έχουν πιο μακρά ζωή.

Η ωφέλεια αυτών των λαχανικών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της ουσίας άλφα-καροτένιο που περιέχουν και η οποία είναι συγγενής με το επίσης αντι-οξειδωτικό και πιο γνωστό βήτα-καροτένιο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα καροτένια άλφα και βήτα βελτιώνουν την υγεία, αντισταθμίζοντας τη βλάβη στο DNA που διαχρονικά προκαλείται από το οξυγόνο που κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 15.000 ατόμων, λαμβάνοντας δείγματα αίματος και αναλύοντας τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους.

Κατά τη λήξη της 14ετούς έρευνας, γύρω στα 4.000 άτομα είχαν πεθάνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο άλφα-καροτένιο είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να πεθάνουν στα επόμενα 14 χρόνια. Τα άτομα με το περισσότερο άλφα-καροτένιο είχαν 39% μικρότερο κίνδυνο, σε σχέση με όσους είχαν το λιγότερο καροτένιο.

Πηγή: http://www.madata.gr/diafora/health/86723.html