Θεολογία και Ζωή

Παλαιά Διαθήκη

10 Ιανουαρίου 2011

Παλαιά Διαθήκη

ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Η μεν Παλαιά Διαθήκη προφητεύει για την έλευση του Μεσσία και προετοιμάζει τον κόσμο για την υποδοχή Του, η δε Καινή Διαθήκη μας λέει για την εκπλήρωση των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης.

Καταρχήν, όταν λέμε Παλαιά Διαθήκη σημαίνει ότι υπάρχει και κάποια Καινή Διαθήκη, και όταν μιλάμε για Καινή Διαθήκη, υπάρχει και κάποια Παλαιά. Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει την πρώτη αποκάλυψη που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους. Είναι η βάση της Καινής Διαθήκης. Η Καινή Διαθήκη είναι η συνέχεια της Παλαιάς.

Ο ίδιος ο Θεός συνάπτει την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και ο ίδιος Θεός κηρύττεται και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Βέβαια υπάρχει η αντίληψη ότι στην Παλαιά κυριαρχεί η Δικαιοσύνη του Θεού ενώ στην Καινή η Αγάπη Του. Αν δούμε όμως την εικόνα του Χριστού, στο αριστερό χέρι κρατάει το Ευαγγέλιο και το δεξί είναι σε στάση ευλογίας. Δηλαδή αυτό μας δείχνει ότι συνυπάρχουν στον Θεό και η Δικαιοσύνη και η Αγάπη.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΣΗΜΕΡΑ?

Η Παλαιά Διαθήκη σαφώς και χρησιμοποιείται σήμερα. Ακόμη και στο Σύμβολο της Πίστεως χρησιμοποιείται η Παλαιά Διαθήκη όπως : “Πιστεύω εις έναν Θεό Πατέρα Παντοκράτορα ποιητήν ουρανού και γης ορατών τε πάντων και αοράτων”, “…Κατά τας Γραφάς”, “Και εις το Πνεύμα … το λαλήσαν δια των προφητών”.

Ακόμη και τη Μεγάλη Βδομάδα διαβάζουμε Ψαλμούς και Προφητείες.

Η Παλαιά Διαθήκη είναι Λόγος του Θεού.

Ο Ι.Χρυσόστομος λέει : “Προέλαβεν την Καινή η Παλαιά και ηρμήνευσεν την Παλαιά η Καινή”. Και επίσης :”Η Καινή Διαθήκη κρύβεται στην Παλαιά και η Παλαιά ανοίγεται στην Καινή Διαθήκη”.

Ποια είναι η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την Παλαιά Διαθήκη?

Η θέση που έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία για την Παλαιά Διαθήκη είναι θέση που κατέχει από την εποχή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, από την εποχή των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία μας στηρίζεται στη διδασκαλία των Προφητών(Παλαιά Διαθήκη) και Αποστόλων( Καινή Διαθήκη). “Οι προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως διδαξαν… Ουτω φρονούμεν ουτω λαλούμεν”. Με την Παλαιά Διαθήκη είναι ζυμωμένη όλη η λατρεία μας και αυτή η εικονογραφία μας.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/01/blog-post_8014.html#ixzz1AXgufOR8