Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

O άγγλος τραγουδιστής Boy George επέστρεψε κλεμμένη εικόνα του 18ου αιώνα στην Εκκλησία της Κύπρου

21 Ιανουαρίου 2011

O άγγλος τραγουδιστής Boy George επέστρεψε κλεμμένη εικόνα του 18ου αιώνα στην Εκκλησία της Κύπρου

Μεταβυζαντινή εικόνα του Χριστού παραδόθηκε από τον δημοφιλή καλλιτέχνη της ποπ μουσικής Μπόι Τζορτζ (George Alan O’Dowd) στον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι αγόρασε την εικόνα «καλή τη πίστη» το 1985 από έμπορο έργων τέχνης στο Kings Road του Λονδίνου, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική της προέλευση.
Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου αναφέρει:

Σε σεμνή τελετή σε αίθουσα του ναού των Αγίων Αναργύρων στο Highgate, του βορείου Λονδίνου αποδόθηκε στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, η μεταβυζαντινή δεσποτική εικόνα του Χριστού (18ος αι.) από τον διάσημο καλλιτέχνη της ποπ μουσικής κ. Boy George (George Alan O’Dowd).

Όπως ο ίδιος δήλωσε την εικόνα αγόρασε καλή τη πίστει το 1985 από έμπορο έργων τέχνης στο Kings Road του Λονδίνου, χωρίς να γνωρίζει την αληθινή της προέλευση.

Η Εκκλησία της Κύπρου εντόπισε και ταύτησε την εν λόγω εικόνα σε Ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή με τον κ. B. George τον Νοέμβριο του 2010 κατόπιν πληροφοριών του κ. M. Van Rijn. Η ακριβής προέλευση της εικόνας είναι ο κατεχόμενος σήμερα ναός του Αγίου Χαραλάμπους (φωτ.) στο Νέο Χωριό Κυθρέας.

Η εικόνα κλάπηκε και παράνομα εξάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις για να καταλήξει σε κατάστημα εμπόρου τέχνης στο Λονδίνο. Ειδικοί βυζαντινολόγοι και ο πρόσφυγας ιερέας του χωριού έδωσαν τις σχετικές  μαρτυρίες οι οποίες και παραδόθηκαν στον κ. B. George.

Κατόπιν τούτου, δέχθηκε να την εποδόσει στον νόμιμο ιδιοκτήτη της την Εκκλησία της Κύπρου, με την ευχή όπως, σύντομα αποκατασταθεί στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους, από όπου παράνομα αποξενώθηκε.

Στην επιτυχία της προσπάθειας συνέβαλαν, η Υπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο και οι κύριοι: Γιάννης Καπόνης (εκδότης) και Γιάννης Θέμης (μουσικοσυνθέτης).

Εις ένδειξιν ευλογίας και ευαρέσκειας δια την χειρονομία του δημοφιλούς καλλιτέχνη ο Θεοφιλέστατος επέδωσε σ’αυτόν σύγχρονη Βυζαντινή εικόνα του Χριστού με την ευχή όπως και άλλοι σύντομα μιμιθούν το παραδειγμά του.

 

πηγή: Romfea.gr