Γέρ. Ιωσήφ ΒατοπαιδινόςΙερά Μεγίστη Μονή ΒατοπαιδίουΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Μια φωτογραφική ξενάγηση στον χώρο όπου ζούσε ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός (μέρος 1ο)

26 Ιανουαρίου 2011

Μια φωτογραφική ξενάγηση στον χώρο όπου ζούσε ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός (μέρος 1ο)

Ο Γέροντας Ιωσήφ στη Νέα Σκήτη, κρατώντας την εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας.

VatopaidiFriend: Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες!

Λίγο έξω από το κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου βρίσκεται το ιερό “κάθισμα” (=ασκητικό οίκημα που βρίσκεται κοντά στην κυρίαρχη μονή στην οποία ανήκει) που είναι αφιερωμένο στον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή (+1959), ο τόπος που φιλοξένησε τους, όντως υπερφυσικούς, ασκητικούς αγώνες του συνονόματου υποτακτικού του, του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Μια και είχαμε την ευκαιρία να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες κατά την διάρκεια δύο επισκέψεων στο ασκητήριό του αφότου κοιμήθηκε (η μία κατά για την ησυχαστική πρωινή θεία λειτουργία και η άλλη κατά την διάρκεια μιας λιτανείας), θα θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας, σαν μια υποτυπώδη ξενάγηση στον ευλογημένο αυτόν χώρο. Σημειώνουμε ότι εκεί μένει ακόμα, σύμφωνα με παράκληση του Γέροντα Ιωσήφ στον καθηγούμενο γέροντα Εφραίμ λίγο πριν την κοίμησή του, ο διακονητής του (δηλαδή ο μοναχός που τον φρόντιζε κατά τα τελευταία του χρόνια λόγω) ο πάτερ Αθανάσιος, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, ο οποίος συμμετέχει και αυτός κάθε μέρα στον εκκλησιασμό και στα διακονήματα (π.χ. χωματουργικές εργασίες, μεταφορές κλπ) της μονής. Με την ευγενική του άδεια και ευλογία λήφθηκαν και οι φωτογραφίες μας πριν από κάμποσους μήνες.

Το κάθισμα, που μπορείτε να το δείτε εξωτερικά στην παρακάτω φωτογραφία, η οποία είναι παλαιότερη, στην πραγματικότητα είναι μόνο το τμήμα που φαίνεται ανάμεσα στα δύο δεντράκια. Το υπερυψωμένο τμήμα είναι δύο εκκλησίες, η μία πάνω στην άλλη.

Η κάτω εκκλησία είναι του άγιου Νεόφυτου του Έγκλειστου, του οποίου ο Γέροντας Ιωσήφ είχε γράψει και τον βίο.

Το πάνω παρεκκλήσι είναι του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει την είσοδο της εκκλησίας όπως φαίνεται μπαίνοντας στο κάθισμα. Η πόρτα την οποία ανοίγει ή κλείνει ο εικονιζόμενος ιερομόναχος είναι η πόρτα του κελλιού του Γέροντα Ιωσήφ.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες από το παρεκκλήσι. Οι παρακάτω είναι από την θεία λειτουργία.

Η παρακάτω τοιχογραφία καλύπτει ολόκληρο τον δυτικό τοίχο του παρεκκλησίου (δηλαδή τον τοίχο που είναι απέναντι από το ιερό).

Σημειώνουμε ότι οι αγιογραφίες έχουν ιστορηθεί από έναν γέροντα μοναχό της μονής. Ευχαριστούμε τον π. Αθανάσιο, που σηκώθηκε και έκλεισε την κουρτίνα για να βγει αυτή η φωτογραφία!

Ας δούμε και τις φωτογραφίες του παρεκκλησίου που λήφθηκαν κατά την διάρκεια της λιτανείας, όπου υπήρχε μεγαλύτερο περιθώριο κίνησης και φωτογράφησης.

Παρακάτω φαίνεται η είσοδος από τον διάδρομο.

Αυτή είναι η εικόνα της αγίας “Παρασκευούλας”, όπως την έλεγε ο Γέροντας Ιωσήφ. Η εικόνα είναι έργο του αγιογραφείου της μονής.

Στην εικόνα βλέπουμε τον παππού Ιωσήφ, τον Ησυχαστή, στον οποίον είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι.

Στο δεύτερο μέρος του μικρού οδοιπορικού θα δούμε το ίδιο το κατάλυμα όπου έμενε ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός…